Esenţiale azi, 14 august

74

Comisia Europeană condamnă violenţele de vineri seara

Comisia Europeană s-a exprimat asupra violenţelor care au avut loc vineri seara la protestul anticorupţie din București, anunţă postul public austriac ORF. Jurnaliști trimiși de post în Piaţa Victoriei au fost agresaţi de jandarmi, iar cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a declarat că așteaptă clarificări din partea României. CE a condamnat agresiunile forţelor de ordine, precizând că „este important ca reprezentanţii presei să îşi poată desfăşura activitatea”.

În același timp, Ambasada Statului Israel a condamnat agresarea a patru turiști israelieni care au fost coborâţi de jandarmi din taxiul în care se aflau, puși la pământ și încătușaţi, deși aceștia nu participau la protest, ci încercau să ajungă la un restaurant din zonă și aveau pașapoartele la ei. În final, jandarmii i-au lăsat să plece, fără să prezinte însă scuze sau explicaţii. Turiștii se gândesc să dea în judecată poliţia română pentru acest incident, calificat de ambasadă drept „inacceptabil și extrem de serios”.

Încep audierile la Parchetul Militar

Luni au început audierile la sediul Parchetului Militar București, în dosarul penal cu privire la modul de intervenţie al jandarmilor la protestul de vineri seara din Piaţa Victoriei. În urma violenţelor, 452 de oameni au fost asistaţi medical, dintre care 70 au fost transportaţi la spital, între ei fiind şi 11 jandarmi. Cel puţin 58 de persoane s-au prezentat la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) pentru a obţine certificate medico-legale, conform Agerpres.

Parchetul primește în continuare plângeri depuse iniţial la secţiile de poliţie din București și a cerut de asemenea și imagini înregistrate de victime, scrie Mediafax. Dacă, iniţial, urmărirea penală a fost deschisă pentru purtare abuzivă și abuz în serviciu, ulterior aceasta a fost extinsă și la neglijenţă în serviciu.

Fostul arhiepiscop de Adelaide își va ispăși pedeapsa acasă

Philip Wilson, care și-a dat demisia din funcţia de arhiepiscop de Adelaide (Australia), a fost condamnat la un an de detenţie la domiciliu, cu posibilitatea reducerii pedepsei după șase luni, anunţă Reuters.

Wilson, în vârstă de 67 de ani, este primul preot catolic de rang înalt care este acuzat într-un tribunal laic de protejarea unui alt preot acuzat și condamnat de fapte de pedofilie. Wilson neagă în continuare că ar fi știut despre abuzurile care au avut loc acum mai bine de 40 de ani.

Cuba vrea să își modernizeze constituţia

O dezbatere publică a început în Cuba legată de intenţia guvernului de a moderniza constituţia, întocmită în 1976. O ciornă cu amendamentele propuse va fi disponibilă online și transmisă către mai bine de 35.000 de entităţi și comunităţi. Dezbaterea publică ar trebui să se termine în noiembrie, după care parlamentul va vota forma finală, ce va fi apoi supusă unui referendum, în luna februarie.

Noile schimbări nu se vor atinge de „irevocabilitatea” sistemului politic monopartit sau de economia socialistă, ci ar reprezenta o deschidere socială și economică a ţării prin măsuri precum recunoașterea drepturilor comunităţii LGBT și a IMM-urilor, scrie Reuters.

Erdogan ameninţă „teroriștii economici”

Lira turcească înregistrează căderi puternice, de mai bine de 40% în raport cu dolarul, pe fondul războiului comercial pornit de Statele Unite împotriva Turciei. Taxele vamale pe importurile de oţel și de aluminiu tocmai au fost dublate de președintele Trump, la începutul acestei săptămâni.

În aceste condiţii, președintele turc nu l-a luat în vizor doar pe omologul său american, ci și pe „teroriștii economici de pe social media”. Ministerul de Interne a identificat 346 de conturi cu postări despre lira turcească „ce au creat o percepţie negativă asupra economiei”. Președintele a spus că se vor lua măsuri legale împotriva „teroriștilor”, fără să dea însă detalii, scrie Reuters.

Putin și Merkel se întâlnesc în Germania

Liderii celor două ţări s-au întâlnit ieri pentru prima dată din luna mai, în castelul Meseberg, la 70 de kilometri de Berlin. Conform purtătorului de cuvânt al cancelariei germane, Steffen Seibert, Angela Merkel și Vladimir Putin au trei mari teme de discuţie: războiul din Siria, situaţia din estul Ucrainei și gazoductul Nord Stream II.

Germania presează Rusia să finalizeze un acord de încetare a focului cu Statele Unite în Siria și să rezolve conflictul din estul Ucrainei, unde Kremlinul sprijină separatiștii împotriva forţelor guvernamentale. Cei doi lideri trebuie să discute și despre gazoductul care va transporta gaze din Rusia direct în Germania, pe sub Marea Baltică, ocolind astfel Ucraina. Statele Unite au acuzat că proiectul va crește dependenţa Germaniei de Rusia pentru energia, iar Ucraina se teme că va fi scoasă de pe piaţă. Rusia a fost de acord să implice Comisia Europeană în discuţii, pentru a se asigura de faptul că Ucraina va rămâne un punct de tranzit al gazului rusesc în Europa.

Un distrugător al SUA, în Marea Neagră

Distrugătorul american USS Carney (DDG-64) a intrat în Marea Neagră „pentru a demonstra angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea colectivă a aliaţilor NATO şi a partenerilor din zona Mării Negre”, se precizează într-un comunicat de presă al Forţelor Navale SUA, citat de Mediafax.

Este important de știut că forţele navale americane operează regulat în spaţiul Mării Negre, respectând legile internaţionale, iar USS Carney, cu baza în Spania, a făcut mai multe escale chiar în portul Constanţa. De data aceasta, distrugătorul american va participa la operaţiuni de securitate maritimă împreună cu alte ţări aliate NATO.

Ministru norvegian demisionează după o vizită privată în Iran

Per Sandberg, ministru al pescuitului, în guvernul norvegian, s-a văzut nevoit să demisioneze după ce s-a descoperit că a încălcat protocolul de securitate, mergând într-o vacanţă privată în Iran luna trecută, alături de iubita sa de naţionalitate iraniană.

Ministrul a admis că a plecat fără să îl informeze pe premier și că a luat cu el telefonul de serviciu, care este în prezent verificat de poliţie. Astfel, s-a expus la riscul de a fi spionat. Sandberg și-a dat demisia și din funcţia de vicepreședinte al Partidului Progresului, aflat în coaliţie cu partidul de guvernământ.

Industria exportatoare de pește și fructe de mare este a doua cea mai mare industrie din ţară, iar iubita ministrului, care are rezidenţă în Norvegia, este manager al unei firme de export din industrie, la doar 28 de ani. Serviciile de securitate îi verifică în prezent legăturile cu ţara de baștină.

Facebook investește în video

Într-o misiune de a avea videoclipuri la fel de bune ca cele pe care creatorii le pun pe Twitch, YouTube sau Snapchat și de a putea astfel face faţă competiţiei pe măsură ce atenţia utilizatorilor se îndreaptă tot mai mult spre conţinut video, Facebook a achiziţionat recent tehnologia și echipa din spatele companiei Vidpresso.

Vidpresso este un mic startup care, în șase ani de vechime, a lucrat cu clienţi precum TED, NBC, Nasdaq, BuzzFeed, Univision etc. și care se declară „lider în live streaming”. Vidpresso se ocupă cu interactivitatea video, integrând în videoclipuri fel de fel de unelte pe care să le folosească cel care se uită la videoclip, precum grafice, sondaje, teste tip trivia etc.