Esenţiale azi, 16 august

77

România, printre cele șase ţări UE dispuse să preia din imigranţii de pe o navă care are interzis să acosteze în Italia

Șase ţări UE, printre care și România, și-au manifestat disponibilitatea de a primi o parte dintre cei 147 de imigranţi de pe nava ONG-ului Proactiva Open Arms, care se află de joi în largul insulei italiene Lampedusa, a anunţat premierul Italiei, Giuseppe Conte, citat de AFP. „Franţa, Germania, România, Portugalia, Spania și Luxemburg tocmai m-au informat că sunt gata să primească dintre imigranţi”, a scris Conte într-o scrisoare deschisă adresată ministrului de interne, Matteo Salvini.

Creșterea economică a României rămâne ridicată, dar analiștii avertizează că se acumulează vulnerabilităţi la șocurile externe

Dinamica economiei românești a scăzut în trimestrul al doilea, însă rata se menţine ridicată în context european. Dar tocmai contextul european și mondial ridică semne de întrebare cu privire la ce se va întâmpla în perioada următoare, mai ales că economia Germaniei a trecut pe roșu și acest lucru se vede în scăderea producţiei manufacturiere din România. Peste Atlantic, inversarea curbei randamentelor la obligaţiunile americane a trimis bursele pe roșu, după ce au apărut temeri că recesiunea se află la orizont.

Fond de investiţii de 66 mil. euro pentru firme IT

Startupuri IT din Europa, inclusiv românești, vor putea obţine finanţări dintr-un nou fond de investiţii, de 66 de milioane de euro în total, lansat joi de o companie de capital de risc olandeză. Noul fond își propune să investească în 20 de firme europene aflate la început de drum (early stage), cu creștere rapidă, care au afaceri ca: marketplace, software as a service (SaaS), platforme online.

Un raport avertizează că jumătate din fermele Regatului Unit ar putea eşua în cazul unui Brexit fără acord

Sprijinit de campania People’s Vote (Votul Poporului) şi redactat de dr. Séan Richard, fost economist-şef al Uniunii Naţionale a Fermierilor, raportul avertizează că 50% dintre ferme ar putea dispărea din cauză că guvernul va scădea preţul alimentelor pentru consumatori fără ca mai întâi să îi protejeze pe agricultori. Potrivit raportului, în eventualitatea unui Brexit fără acord, UE şi toate ţările cu care Regatul Unit are acorduri de liber schimb vor impune imediat taxe sau alte piedici pentru produsele alimentare importate din Regatul Unit. În acelaşi timp, taxele de import din Regatul Unit ar putea dispărea sau ar fi aproape reduse la zero.

Banca Centrală Europeană și-a închis unul dintre site-uri în urma unui atac cibernetic

Banca Centrală Europeană (BCE) și-a închis unul dintre site-uri, după ce acesta a fost vizat de un atac cibernetic, se arată într-un comunicat publicat joi de instituţie. Site-ul vizat este cel care se ocupă de Dicţionarul privind Raportarea Integrată (BIRD). Potrivit BCE, cei responsabili pentru atacul cibernetic ar fi putut sustrage informaţii privind numele, adresele de e-mail și alte date de contact de la 481 de utilizatori, fără ca parolele acestora să fie afectate.

Autorităţile din Norvegia au detectat iod radioactiv la graniţa cu Rusia, la câteva zile de la accidentul din Arhanghelsk

Autoritatea norvegiană responsabilă cu securitatea nucleară (DSA) analizează mai multe mostre de iod radioactiv, detectate în apropierea graniţei cu Rusia, la câteva zile după incidentul nuclear din regiunea rusă Arhanghelsk. DSA a informat că a detectat iod radioactiv în filtrele de aer ale unei staţii de monitorizare a radioactivităţii din Svanhovd, la graniţa cu Rusia, în perioada 9-12 august, în condiţiile în care incidentul din Arhanghelsk a avut loc pe 8 august.

Beniamin Netanyahu: Germania va face plăţi suplimentare supravieţuitorilor Holocaustului

„Guvernul german tocmai ne-a informat că va face plăţi suplimentare miilor de supravieţuitori ai Holocaustului: sute de euro lunar. Este important. Aceşti oameni o merită. Mulţumesc guvernului german”, a spus Netanyahu într-o înregistrare video şi într-un mesaj difuzat pe Twitter. Aceşti bani se adaugă asistenţei oferite de guvernul israelian, a spus Netanyahu. Ministerul de Finanţe german a confirmat că peste 5.000 de persoane vor primi aceste sume plătite lunar. Se estimează că 220.000 de supravieţuitori ai Holocaustului trăiesc încă în Israel, potrivit Ministerului de Finanţe.

Israelul a anunţat că interzice accesul în ţară a două membre ale Congresului Statelor Unite

Tzipi Hotovely, adjunctul ministrului israelian de externe, a informat joi că Israelul a decis să nu permită accesul în ţară lui Ilhan Omar și Rashidei Tlaib, membre ale Congresului american, ca urmare a declaraţiilor acestora referitoare la statalitatea Israelului: „Nu vom permite ca cei care neagă dreptul nostru de a exista în această lume să intre în Israel.” Cele două membre ale Congresului au acuzat că această decizie a fost luată, cel mai probabil, ca urmare a presiunilor președintelui Statelor Unite, Donald Trump, care solicitase ca celor două să nu li se permită accesul în Israel.

Președintele Indoneziei propune în mod formal Parlamentului mutarea capitalei din Jakarta în Borneo

Președintele indonezian, Joko Widodo, a propus vineri în mod oficial un plan de mutare a capitalei ţării de la Jakarta (pe insula Java), la Kalimantan, în insula Borneo, scrie Reuters. Widodo a făcut propunerea în timpul unui discurs ţinut în ajunul celei de-a 74-a aniversări a independenţei. „Prin prezenta vă cer permisiunea de a muta capitala noastră naţională în Kalimantan”, a spus Widodo. Trei pătrimi din insula Borneo este controlată politic de Indonezia, iar această porţiune a insulei este cunoscută sub numele de Kalimantan.

În 2016, un sondaj a arătat că Jakarta are cel mai prost trafic rutier din lume. Miniștrii sunt adeseori escortaţi de un convoi al poliţiei pentru a ajunge la timp la întâlniri. Ministrul de planificare al ţării spune că ambuteiajele din Jakarta costă anual economia indoneziană 100 de trilioane de rupii, echivalentul a 6,8 miliarde de dolari. În plus, Jakarta este unul dintre orașele din lume care se scufundă. Cercetătorii spun că zone mari din oraș ar putea ajunge să fie înghiţite de ape până în 2050.

Coreea de Nord nu mai vrea să continue discuţiile de pace cu Coreea de Sud

Într-un discurs rostit cu ocazia aniversării eliberării Coreei de sub stăpânirea niponă, preşedintele Moon Jae-in şi-a exprimat speranţa că până în anul 2045 se va realiza unificarea peninsulei Coreea.

Dar, la câteva ore după discursul liderului de la Seul, Coreea de Nord a contestat semnificaţia dialogului în condiţiile în care „chiar în acest moment, Coreea de Sud continuă exerciţiile militare comune, iar să vorbească despre o economie paşnică ori un regim paşnic, nu are niciun drept”. Coreea de Nord a lansat vineri dimineaţă două proiectile neidentificate, probabil rachete balistice, de pe coasta de est, care s-au prăbuşit în mare, a anunţat armata sud-coreeană.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.