Esenţiale azi, 15 august

59

Propunere: SUA să impună sancţiuni politicienilor români corupţi

Pe fondul celor mai recente proteste anticorupţie din România, care au intrat în atenţia presei internaţionale după violenţele de vineri seara, din sfera americană au început să apară propuneri inedite de rezolvare a situaţiei.

Washington Examiner notează într-un editorial că, din cauza democraţiei, România este „deosebit de vulnerabilă” în faţa „reţelelor cleptocratice folosite de Vladimir Putin pentru a-și extinde influenţa”, iar SUA ar trebui să impună sancţiuni economice politicienilor români implicaţi în scandaluri de corupţie, astfel ajutând în mod real românii care cer în stradă o democraţie onestă.

Viaduct prăbușit în Italia

Zeci de oameni, printre care și un român, au murit marţi după prăbușirea unei porţiuni a unui viaduct de pe autostrada A10, din apropierea orașului Genova, Italia. Bilanţul ajunsese la cel puţin 38 de morţi, dar operaţiunile de scoatere a victimelor de sub dărâmături sunt încă în derulare. „În momentul prăbuşirii, pe pod erau 30-35 de vehicule”, a declarat Angelo Borrelli, şeful Protecţiei Civile, conform Mediafax.

Fără zgârie-nori în Budapesta

Guvernul ungar a decis să păstreze „profilul tradiţional al Capitalei” prin interzicerea construcţiilor mai înalte de 90 de metri, excepţie făcând un sediu de 120 de metri înălţime al companiei petroliere MOL, construcţia fiind deja aprobată pe un spaţiu din sudul Budapestei. Pentru clădirile cu înălţimi între 60 și 90 de metri, decizia aprobării construcţiei revine autorităţile locale, care va judeca fiecare caz în parte, scrie Agerpres.

1.200 de mistreţi vor fi împușcaţi în Delta Dunării

Cel puţin 1.200 de mistreţi și 2.400 de șacali urmează să fie împușcaţi în Delta Dunării, la ordinele guvernatorului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, Mălin-Matei Mușetescu. Într-o declaraţie de presă, acesta a precizat că populaţiile respective sunt oricum „condamnate biologic să se reducă la sub 10%”, din cauza pestei porcine africane, care a lovit România. Șacalii trebuie omorâţi fiindcă și ei pot transporta virusul, în schimb cele mai bine de 5.700 de vaci din zonă ar trebui amplasate într-o zonă îngrădită, pentru a limita circulaţia animalelor domestice și posibilitatea răspândirii infestaţiei.

Turcia răspunde cu boicotarea electronicelor americane

Fără Apple în Turcia! Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat marţi că Turcia va boicota bunurile electronice importate din America, printre care și produsele companiei Apple, pe care însuși președintele le folosește.

Anunţul vine după dublarea taxelor la importul de aluminiu şi oţel din Turcia din partea americanilor, ceea ce a provocat o scădere semnificativă a lirei turcești pe piaţa de schimb. La apelul președintelui, turcii de rând au stat la coadă la casele de schimb valutar pentru a-și vinde valuta și a cumpăra moneda naţională.

MAE: Risc de incendii în Grecia

Ministrul Afacerilor Externe îi avertizează pe români să fie atenţi unde își petrec vacanţele în Grecia, după ce autorităţile elene au avertizat că există un risc ridicat de incendii în mai multe zone ale ţării, populaţia fiind deja evacuată din unele areale afectate din Grecia Centrală (insula Evia) şi din peninsula Attica. „Există, în continuare, un risc ridicat de incendiu (nivel 4, pe o scară de la 1 la 5), începând cu data de 13 august 2018, pentru majoritatea regiunilor greceşti”, avertizează MAE.

Atac coordonat în Suedia

În prag de alegeri legislative, autorităţile suedeze se confruntă cu atacuri de o natură bizară. Mai mult de 80 de mașini au fost incendiate luni noaptea în 20 de locuri diferite din Göteborg, al doilea oraş ca mărime din Suedia. Poliţia a reţinut doi tineri, suspectaţi că au coordonat acţiunea pe reţelele de socializare.

Nu este prima dată când Suedia are de-a face cu o asemenea situaţie. Anul trecut, 1.457 de mașini au fost incendiate intenţionat pe fondul tensiunilor imigraţioniste.

Comisia Europeană presează Polonia pe legile justiţiei

Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, după expirarea termenului impus Poloniei de a reveni asupra pachetului de legi adoptate privind Curtea Supremă, care „aduc atingere principiului independenţei justiţiei, inclusiv celui al inamovabilităţii judecătorilor” și sunt „incompatibile cu dreptul UE”.

Autorităţile poloneze au avut la dipoziţie o lună de zile să ia măsuri după o scrisoare de avertisment trimisă de CE, care acum spune că Varşovia nu a răspuns îngrijorărilor sale, motiv pentru care CE declanșează această nouă procedură de infringement.

Trump majorează bugetul Pentagonului

Pentru anul 2019, bugetul Pentagonului a fost crescut la un record de 716 miliarde de dolari, aceasta fiind „una dintre cele mai semnificative investiţii din istoria modernă pentru armata noastră şi pentru combatanţii noştri de război“, a declarat președintele american, Donald Trump.

Noul buget este mai mare cu 7% faţă de cel din 2018, prevede o creștere a salariilor membrilor forţelor armate, investiţii pentru modernizarea Forţelor Navale şi Aeriene, dar și pentru operaţiuni în curs din Afganistan, Siria, Irak, Somalia etc. În același timp, președintele va supune votului Congresului un fond suplimentar pentru înfiinţarea unei Forţe Spaţiale.