Esenţiale azi, 15 februarie

21

Rusia: Occidentul poate instiga la proteste la Chișinău în cazul victoriei socialiștilor

Rusia: Occidentul poate instiga la violenţă în Chișinău, în cazul victoriei socialiștilor

Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, susţine că statele occidentale ar putea instiga la manifestaţii violente la Chișinău, după modelul protestelor Maidan de la Kiev, din 2014, dacă Partidul Socialiștilor obţine victoria în alegerile legislative din Republica Moldova. Alegerile sunt programate să aibă loc în 24 februarie, sondajele de opinie indicând o victorie a Partidului Socialiștilor (extrema stângă, prorus).

„Partidul Socialist al președintelui Igor Dodon (…) conduce în cursa electorală. Însă aceste lucruri nu mulţumesc Occidentul, așa că sprijină forţele de dreapta, care încearcă să-l discrediteze pe președintele Dodon și să convingă oamenii că socialiștii ar trebui excluși din campania electorală”, a spus Patrușev. „Aceasta este ceea ce am văzut în Ucraina în anul 2014, când a avut loc o lovitură de stat”, a adăugat oficialul rus. Președintele ucrainean de la acel moment, prorusul Viktor Ianukovici, a fost înlăturat de la putere la sfârşitul lunii februarie 2014, în urma unor manifestaţii sângeroase în zona Maidan Nezalezhnosti (Piaţa Independenţei) din Kiev. Rusia a acuzat SUA de orchestrarea protestelor.

Congresul SUA a aprobat proiectul de lege privind bugetul federal, evitând un nou blocaj

Camera Reprezentanţilor a aprobat proiectul de lege privind bugetul federal, la câteva ore după ce proiectul a trecut de Senat. Președintele Donald Trump a anunţat deja că va promulga proiectul de lege, dar și că intenţionează să eludeze Congresul SUA, urmând să folosească fonduri militare pentru ridicarea zidului de la frontiera mexicană. O astfel de situaţie ar putea fi contestată în instanţe judiciare. Congresul alocă 1,375 de miliarde de dolari pentru construirea unor segmente de gard de-a lungul frontierei, mult mai puţin decât suma solicitată de președintele Trump, de 5,7 miliarde de dolari.

Activităţile a numeroase agenţii guvernamentale au fost blocate câteva săptămâni, din raţiuni bugetare, din cauza dezacordului dintre președintele ţării şi liderii Congresului privind finanţarea unui zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic – un proiect controversat, promis de președinte în campania electorală. Aproximativ 800.000 de angajaţi ai agenţiilor guvernamentale federale din Statele Unite au fost afectaţi direct de blocajul bugetar, neprimindu-și salariile.

Viktor Orban: Securitatea Ungariei nu se poate baza doar pe NATO

Premierul de la Budapesta a declarat că forţele armate ale Ungariei ar trebui să aibă capacitatea de a apăra ţara pe cont propriu de un atac venit din orice direcţie, adăugând că securitatea Ungariei nu poate fi asigurată doar de NATO. Orban a declarat că Budapesta implementează un program de dezvoltare militară „la finalul căruia Ungaria va avea o putere semnificativă şi va fi capabilă să se apere de un atac venit din orice direcţie”.

„Sunt printre cei care consideră că NATO este importantă, dar nu cred că securitatea militară a Ungariei se poate baza pe NATO. Trebuie să reuşim să evităm atacurile cu propriile forţe”, a adăugat premierul.

Un nou lot de file de somon, contaminat, retras dintr-un hipermarket

În urma unei reclamaţii, Auchan recheamă din magazine articolul „Pouce File de somon afumat”. „În urma analizelor efectuate s-a detectat Listeria monocitogenes. Persoanele care au achiziţionat aceste produse sunt invitate să nu le mai consume şi să se întoarcă cu ele la magazin, unde li se va rambursa integral suma”, au menţionat reprezentanţii Auchan.

Acesta este alt lot decât cel anunţat săptămâna trecută, luni, 4 februarie, ca fiind infestat cu Listeria monocitogenes.

Theresa May pierde votul ce îi reconfirma mandatul de negociere cu UE

Parlamentul britanic a respins o moţiune prin care premierul Theresa May ar fi primit o reconfirmare a sprijinului pentru a încerca o revizuire a acordului privind Brexitul, convenit cu Uniunea Europeană, dar respins pe 15 ianuarie de către legislativul de la Londra. Deşi votul nu forţează guvernul să-şi schimbe tactica, radiografia poziţiilor parlamentarilor ar putea submina încrederea liderilor UE că May poate obţine sprijinul legislativului pentru un acord revizuit.

Votul evidenţiază diviziunile profunde din parlament privind cum, sau chiar dacă, Marea Britanie trebuie să părăsească blocul comunitar, în cea mai mare schimbare de orientare politică şi comercială din ultimii peste 40 de ani. De asemenea, votul creşte probabilitatea ca Marea Britanie să iasă din UE fără acord, un scenariu de coşmar pentru multe afaceri, dar şi ca Brexitul să fie întârziat sau chiar să nu aibă loc deloc.

Creşterea economică a României, sub aşteptări; datoria externă, în creștere

Cifrele Institutului Naţional de Statistică arată că Produsul Intern Brut a crescut cu 4,1%, sub estimarea Guvernului, de 4,5%. Iniţial, autorităţile prognozau un avans de 5,5% pentru economie. Avansul PIB s-a datorat consumului populaţiei și producţiei industriale.

Datoria externă a României a crescut anul trecut cu 1,115 miliarde dev euro, la 98,476 miliarde euro.

Datoria naţională a SUA ajunge la 22 de trilioane de dolari

Datoria naţională a SUA este în creștere, în ciuda unei economii puternice, atingând cifra de 22 de trilioane de dolari. Obligaţiile financiare ale ţării cresc pe fondul dezbaterii dintre președintele Trump și membrii Congresului cu privire la fonduri pentru zidul de la frontiera mexicană. Experţii au avertizat cu privire la pericolele creșterii deficitului bugetar.

Se schimbă sursa de finanţare a alocaţiei pentru copii

Majorarea alocaţiilor copiilor rămâne valabilă, dar se va schimba sursa de finanţare. Amendamentul PNL prevedea ca sursă de finanţare fondul pensiilor speciale. În urma unei ședinţe de urgenţă a PSD, a fost adoptată propunerea liderului PSD, Liviu Dragnea, aceea ca banii să fie luaţi prin creşterea deficitului bugetar, de la 2,55% la 2,76%.

Majorarea alocaţiei copiilor cu vârsta între 2 şi 18 ani, de la 84 de lei la 150 de lei, va intra în vigoare începând cu 1 martie.

Parlamentul European condamnă violenţa excesivă la adresa protestatarilor

În plină mișcare a „Vestelor Galbene”, Parlamentul European a votat o rezoluţie care se pronunţă împotriva utilizării de către forţele de ordine a unor arme considerate prea periculoase la adresa protestatarilor. Parlamentul European a condamnat utilizarea anumitor tipuri de arme, precum proiectilele cu impact cinetic sau lansatoarele de grenade lacrimogene.

Discuţiile au fost dominate de situaţia din Franţa, dar s-au făcut referiri și la alte ţări (România, Spania, Ungaria, Grecia).

Papa Francisc numeşte un nou „camerlengo”, conducător interimar al Vaticanului în perioadele de tranziţie între doi papi

Papa Francisc l-a numit joi pe cardinalul american de origine irlandeză Kevin Farrell în funcţia de „camerlengo”, prelatul care conduce Vaticanul de la moartea unui papă până la alegerea altuia. Farrell, în vârstă de 71 de ani, îi urmează în funcţie cardinalului francez Jean-Louis Tauran, decedat anul trecut.

Camerlengo – şambelanul – este cel care conduce statul papal în perioada când Sfântul Scaun nu este ocupat („sede vacante”). El nu poate lua decizii majore şi nu poate schimba învăţăturile Bisericii Catolice.