Esenţiale azi, 15 ianuarie

140

Orientul Mijlociu

Un videoclip iranian difuzează imagini cu asasinarea lui Donald Trump și a altor lideri

Imaginile au fost publicate de agenţia de știri semioficială Fars pe 10 ianuarie și arată o întrunire a oficialilor din Iran, care plănuiesc să răzbune moartea generalului Qasem Soleimani. În materialul de propagandă apar și imagini ale Capitoliului SUA în flăcări, ale președintelui Trump ucis de iranieni, dar și un panou cu alte posibile ţinte, printre care secretarul de stat american, Mike Pompeo, premierul israelian Beniamin Netanyahu și prinţul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman Al Saud.

A fost activat  mecanismul privind încălcarea Acordului atomic cu Iranul. Președintele Iranului ameninţă Europa

Președintele iranian, Hassan Rouhani, a avertizat miercuri că militarii europeni din Orientul Mijlociu ar putea fi în pericol. Este prima dată când Rouhani ameninţă Europa de la retragerea SUA din Acordul nuclear, iar ameninţarea vine după ce Franţa, Marea Britanie și Germania au activat mecanismul privind posibila încălcare de către Iran a Acordului nuclear, ceea ce ar putea duce la noi sancţiuni împotriva Iranului. „Nu acceptăm argumentaţia că Iranul are dreptul de a reduce respectarea Acordului nuclear. În loc de a reveni la respectarea în totalitate a Acordului nuclear, Iranul a ales să limiteze în continuare respectarea prevederilor”, au transmis marţi reprezentanţii guvernelor celor trei state europene. Israelul a avertizat că Iranul va avea deja suficient material pentru a fabrica o bombă nucleară până la sfârșitul acestui an și că ar putea realiza o rachetă care să transporte un focos atomic în aproximativ doi ani. 

Rusia îndeamnă ţările din Golf să își construiască „un mecanism de securitate colectivă”

„Am sugerat ţărilor din Golf să ia în considerare un mecanism de securitate colectivă, începând cu încrederea de a construi măsuri și de a se invita reciproc să participe la exerciţii militare”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferinţe de securitate ce are loc la Delhi, la o zi după ce Marea Britanie, Franţa și Germania au acuzat Iranul că încalcă prevederile tratatului nuclear din 2015. 

Europa

Ucraina crede că Rusia ar fi putut încălca regimul de sancţiuni internaţionale la adresa Iranului și cere cutiile negre ale avionului doborât

Ambasadorul Ucrainei la ONU, Volodomir Ielcenko, a declarat că există posibilitatea ca Rusia să fi vândut Iranului sisteme de rachete antiaeriene TOR, încălcând astfel regimul de sancţiuni internaţionale, iar acest lucru ar trebui verificat în ancheta care are loc cu privire la circumstanţele prăbușirii avionului ucrainean. Parchetul General și Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) au trimis o cerere oficială autorităţilor iraniene pentru a primi cutiile negre ale avionului doborât lângă Teheran.

Putin vrea referendum pentru revizuirea Constituţiei

Președintele Rusiei a propus miercuri organizarea unui referendum pentru revizuirea Constituţiei în scopul consolidării puterii Parlamentului, în discursul său anual privind starea naţiunii. Cea mai importantă prevedere care ar urma să fie modificată ar fi legată de faptul că Parlamentul ar primi prerogativa de a alege premierul, care este ales în prezent de șeful statului. „Având în vedere că iniţiativele propuse vizează schimbări semnificative ale sistemului politic, ale ramurii executive, legislative şi judiciare, consider că este necesar votul cetăţenilor cu privire la toate modificările ce ar putea fi aduse Constituţiei”, a declarat Putin, subliniind că Rusia este destul de matură pentru a primi aceste schimbări semnificative.

Negociatorul-șef al UE pentru Brexit: sfârșitul liberei circulaţii dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană va avea „consecinţe concrete”

„Nimeni de ambele părţi nu trebuie să subestimeze (…) consecinţele directe ale suprimării libertăţii de circulaţie, care se află în centrul Brexitului”, a declarat Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit. Printre consecinţele de la finalul perioadei de tranziţie (la sfârșitul lui 2020), se vor număra cele „în plan economic, cele legate de calificările profesionale și de capacităţile de instalare, în materie de securitate”.

Marea Britanie, scandal legat de ascunderea detaliilor despre 75.000 de infractori străini aflaţi pe teritoriul ţării

Marea Britanie nu a reușit să comunice statelor UE detalii legate de 75.000 de infractori străini aflaţi pe teritoriu britanic  și a ascuns acest lucru. Această eroare a fost acoperită timp de 5 ani, iar în acest timp ţările europene nu au fost informate cu privire la infracţiunile comise de cetăţenii lor, sentinţele primite sau pericolul pe care-l reprezintă infractorii pentru public. Informaţia a fost dezvăluită în timpul negocierilor cu Uniunea Europeană pe marginea relaţiilor viitoare de securitate, iar un membru senior al Parlamentului European a avertizat că o anchetă a UE va fi inevitabilă în acest caz.

Boris Johnson respinge cererea Scoţiei de organizare a unui nou referendum pe tema independenţei

Prim-ministrul de la Edinburgh, Nicola Sturgeon, a solicitat organizarea unui nou plebiscit pe tema independenţei Scoţiei, însă premierul britanic a răspuns, într-o scrisoare oficială, că „nu poate fi de acord cu vreo cerere de transfer de putere care să ducă la referendumuri independente suplimentare” și că, la referendumul de secesiune din 2014, „oamenii din Scoţia au votat decisiv pentru promisiunea de a ţine unită Marea Britanie”. Sturgeon a transmis că guvernul scoţian va decide ce răspuns să adopte până la sfârșitul lunii ianuarie, adăugând că dreptul de a alege al Scoţiei sperie conservatorii, „pentru că știu că, atunci când vom avea de ales, vom alege independenţa”.

Asia

OMS: Noul coronavirus China se poate răspândi la nivel global, iar spitalele trebuie să fie pregătite

Organizaţia Mondială a Sănătăţii se pregătește pentru o răspândire globală a noului coronavirus din China, deși „din informaţiile pe care le avem este posibil să existe o transmitere limitată de la om la om, potenţial în rândul familiilor”, a declarat Maria Van Kerkhove, director interimar al unităţii de boli emergente din cadrul OMS, precizând totuși că nu există încă o imagine clinică clară. Coronavirusurile fac parte dintr-o familie de virusuri ce cauzează o gamă largă de boli, de la răceală la SARS (sindromul acut respirator sever). Virusul SARS a ucis 774 de persoane în Asia și în alte 37 de ţări, în 2002-2003, dar noul coronavirus nu pare la fel de virulent.

Australia

NASA: fumul produs de incendiile din Australia va face înconjurul planetei

Agenţia spaţială NASA a analizat fumul și aerosolii de la incendiile din Australia, concluzia fiind aceea că fumul a străbătut deja „o jumătate de planetă” până pe 8 ianuarie, afectând calitatea aerului în ţările prin care a trecut și modificând culoarea cerului, în special la apus și răsărit. Specialiștii NASA spun că fumul va face cel puţin un circuit „complet al planetei”.