Esenţiale azi, 16 august

82

Peste 200 de plângeri după protestele din București

Mai bine de 200 de plângeri fac acum parte din dosarul unic ce vizează intervenţia Jandarmeriei la protestele din seara de 10 august din Piaţa Victoriei, București, iar numărul acestora poate să mai crească. Până în prezent au fost organizate 81 de audieri.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a transmis publicului că are toată încrederea că ancheta se va finaliza în termen rezonabil și că procurorii implicaţi vor trata dosarul cu maximă seriozitate și imparţialitate. Prim-procurorul Parchetului Militar, Ionel Corbu, a transmis miercuri că încă așteaptă ca autorităţile să transmită anchetatorilor ordinul de intervenţie, dar că, după părerea sa, dovezile arată că actele de agresiune exacerbată ale jandarmilor nu se justifică.

Stare de urgenţă în Italia

După ce prăbușirea unui viaduct ce făcea parte din autostrada A10 din apropierea orașului Genova s-a soldat cu 42 de morţi, printre care și un român, premierul italian, Giuseppe Conte, a decis să declare stare de urgenţă pentru 12 luni în Genova.

Totodată, guvernul a dislocat 5 milioane de euro pentru reparaţiile și operaţiunile ce trebuie făcute în regim de urgenţă în zonă, printre care găsirea persoanelor dispărute și asistarea familiilor relocate. Guvernul va cere și operatorului viaductului respectiv să contribuie financiar la reconstrucţia lui, în afara amenzilor pe care le va primi. Incidentul a iscat o dezbatere publică aprinsă despre infrastructura veche a ţării, transmite Reuters.

Bilanţul incendiului de la Mati, Grecia, tot crește

Două persoane, un bărbat de 68 de ani și un altul de 63 de ani, au murit zilele trecute în spital, din cauza arsurilor suferite în timpul incendiului de pădure iscat în Mati, Grecia, pe 23 iulie. Astfel, bilanţul deceselor s-a ridicat la 96 de victime, dar în continuare este unul provizoriu. Alte 20 de persoane sunt în continuare spitalizate, multe dintre ele în stare gravă.

Apel respins în cazul pastorului american din Turcia

Un tribunal de la Izmir a respins apelul înaintat de avocaţii pastorului american Andrew Brunson, acuzat de terorism și un presupus rol în puciul eșuat din 2016. Brunson se află în arest la domiciliu, iar avocaţii săi au cerut ca acesta să fie eliberat și interdicţia de călătorie să îi fie ridicată.

Cazul lui Brunson a stârnit un scandal serios între SUA și Turcia, care a degenerat într-un adevărat război comercial pe măsură ce președintele american îl presează pe omologul său cu sancţiuni economice tot mai drastice.

Turcia atacă SUA cu noi taxe

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, își făcuse deja cunoscută intenţia de a taxa importurile de electronice din Statele Unite, pe fondul scandalului cu pastorul american Andrew Brunson, însă în Monitorul Oficial turc a apărut o decizie a președintelui care dublează tarifele la importurile de autoturisme la 120%, la băuturi alcoolice până la 140% şi la frunzele de tutun la 60%. De asemenea, au fost dublate tarifele la bunuri precum cosmetice, orez şi cărbune, transmite Adevărul.

350 de publicaţii îl denunţă pe Trump

După ce comisarul ONU pentru drepturile omului l-a acuzat pe președintele american că incită la violenţă împotriva presei, 350 de organizaţii media vor participa într-un efort coordonat de Boston Globe și vor publica într-o singură zi editoriale în care vor denunţa „războiul pornit de Trump împotriva presei libere”.

Trump și-a făcut un obicei din a ataca presa americană atât ca întreg, cât și anumiţi jurnaliști în particular. Retorica președintelui la adresa presei este că aceasta răspândește știri false despre administraţia pe care el o conduce și că a devenit „un inamic al poporului”.

Se cere reformarea legilor justiţiei în SUA

La doar o zi după ce un mare juriu a conchis că 301 preoţi catolici au abuzat sexual un număr de 1.000 de copii în ultimii 70 de ani în diecezele din statul Pennsylvania, SUA, guvernul local ia în considerare schimbarea legilor justiţiei pentru a mări perioada în care victima unui abuz sexual poate depune plângere și a înlesni astfel urmărirea penală în aceste cazuri. De cele mai multe ori s-a întâmplat ca fapta să se prescrie, fiindcă persoana abuzată a depus plângere abia după ani de zile de la incident.

Guvernul german pune „al treilea sex” pe certificatele de naștere

Divers” este al treilea sex care va fi trecut pe certificatele de naștere din Germania, conform unui proiect de lege adoptat de guvernul german. Votul vine în urma unei decizii a Curţii Constituţionale din anul 2017 care s-a exprimat în favoarea recunoașterii unui sex neutru pe aceste acte oficiale. Alte ţări europene precum Olanda sau Austria au început și ele demersurile de recunoaștere a unui al treilea sex.