Esenţiale azi, 16 mai

60

Creștere spectaculoasă a PIB-ului în România

Produsul intern brut pe primul trimestru din 2019 a crescut cu 5% faţă de aceeaşi perioadă din 2018, deși avansul industriei a fost de doar 1,2% în primul trimestru din 2019, faţă de 5,9%, în 2018. Creșterea PIB-ului ar trebui să corespundă unui avânt economic semnificativ, care nu se regăseşte însă nici la nivelul sectorului industrial, nici în sectorul privat, unde segmentul de liber-profesionişti s-a aflat în declin. Explicaţia pare să vină mai degrabă din evoluţia comerţului cu amănuntul şi a serviciilor.

Două treimi dintre experţii digitali ar munci peste graniţe

Conform unui studiu desfășurat în 180 de ţări, 67% dintre experţii digitali ar lucra într-o altă ţară pentru a avansa profesional. Destinaţiile de top pe care le-ar alege sunt SUA și Germania, iar, dintre orașe, Londra este în fruntea opţiunilor. În România, între 55% și 70% dintre experţii digitali ar dori să lucreze în afara ţării sau fac deja acest lucru, ţara noastră fiind astfel în aceeași situaţie cu Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Polonia, Rusia sau SUA. Cel mai important criteriu de alegere a angajatorului este să aibă un raport echitabil între job și viaţa personală.

Fiscul nu mai pune popriri pentru datorii mici

Conform unui proiect de lege aflat în lucru la Ministerul Finanţelor, ANAF nu va mai pune popriri pe contul bancar al persoanelor fizice care au datorii către stat sub 1.500 de lei. În prezent, plafonul este de 100 de lei. În cazul firmelor mici nu se vor mai pune popriri pentru datorii sub 10.000 de lei, faţă de 500 de lei, în prezent. Pentru firmele mari şi mijlocii, plafonul va fi de 40.000 de lei, faţă de 3.000 şi 1.500 de lei, în acest moment.

Merkel: Europa trebuie să fie unită în faţa Chinei, Rusiei şi Statelor Unite

Europa trebuie să fie unită pentru a lua o poziţie fermă în faţa provocărilor reprezentate de cele trei rivale la nivel global, China, Rusia şi SUA, a declarat cancelarul german Angela Merkel într-un interviu. „Nu încape îndoială că Europa trebuie să se repoziţioneze într-o lume schimbată. Vechile certitudini de după război nu se mai aplică. China, Rusia şi SUA ne forţează (…) să găsim o poziţie comună. Acest lucru este dificil de multe ori, având în vedere interesele noastre diferite. Însă facem acest lucru. (…) Totuşi, puterea noastră politică nu este încă la acelaşi nivel cu cea economică”, a afirmat ea.

Macron și Merkel au o „confruntare fecundă”

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, şi-a asumat miercuri o „confruntare fecundă” cu cancelarul german, Angela Merkel, după ce aceasta s-a referit într-un interviu la diferenţe de abordare faţă de liderul de la Paris. „Trebuie să acceptăm dezacorduri de moment, să nu fim în întregime de acord cu privire la tot”, a afirmat Macron. „Eu cred în confruntarea fecundă. Aceasta înseamnă: propunem, testăm partenerul şi încercăm împreună să găsim un compromis”, a continuat el. Cei doi lideri au avut în ultimele luni divergenţe pe mai multe subiecte, de la îngheţarea vânzărilor de arme către Arabia Saudită până la viitorul Uniunii Europene.

Zborurile între SUA şi Venezuela, suspendate

Autorităţile americane au anunţat miercuri suspendarea legăturilor aeriene ale companiilor americane şi străine dintre SUA şi Venezuela, apreciind că nu se mai întrunesc condiţiile de securitate necesare pentru protecţia pasagerilor, avioanelor şi echipajelor acestora.

Iranul se declară pregătit de război

Administraţia de la Teheran este pregătită pentru orice scenariu, de la confruntare directă la rezolvare diplomatică, dar Statele Unite nu îşi permit încă un război în Orientul Mijlociu, a declarat un oficial iranian. Orice conflict în regiune va avea „consecinţe inimaginabile”, a afirmat el. Ministrul iranian al apărării a declarat miercuri că ţara sa va învinge alianţa americano-israeliană, insistând că Teheranul „va înfrânge frontul americano-sionist”.

Igor Dodon nu poate numi un nou premier

Preşedintele Republicii Moldova nu poate să propună un candidat la funcţia de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale parlamentului, a decis miercuri Curtea Constituţională de la Chişinău. Curtea a stabilit că Igor Dodon este obligat să consulte grupurile parlamentare pentru desemnarea unui candidat la funcţia de premier. Parlamentul de la Chişinău – constituit în urma alegerilor din 24 februarie – nu şi-a ales încă organele de conducere, din cauza imposibilităţii formării unei coaliţii majoritare.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, în pragul unei noi schisme

După numai șase luni de la crearea sa, noua Biserică Ortodoxă Ucraineană, independentă de tutela religioasă a Moscovei, este afectată de tensiuni între liderii săi, crescând teama unei noi schisme. Conflictul a devenit public atunci când Filaret, „Patriarhul de onoare”, în vârstă de 90 de ani, l-a acuzat pe fostul său secretar, mitropolitul Iepifani, de 40 de ani, ales primat al acestei biserici anul trecut, că încearcă să acapareze putere. „Iepifani evită contactul cu mine. Dacă știam că va fi așa, n-aș fi propus candidatura lui în fruntea noii Biserici”, a declarat prelatul.

Epidemia de Ebola nu poate fi ţinută sub control

Epidemia de Ebola care afectează Republica Democrată Congo nu poate fi ţinută momentan sub control şi riscă să devină la fel de gravă precum cea care a afectat Africa de Vest între 2013 şi 2016, potrivit mai multor experţi. În ultima lună a fost înregistrată cea mai mare creştere a numărului de noi cazuri de Ebola de la începutul epidemiei, iar eforturile de combatere a acestei boli sunt îngreunate de infrastructura slab dezvoltată şi de conflictele armate din regiune. ONG-urile au făcut apel la o încetare a focului pentru a li se permite echipelor medicale să ajungă la bolnavi. Peste 1.600 de persoane au fost infectate în Congo, iar peste 1.000 de persoane au decedat.