Esenţiale azi, 17 aprilie

98

România, pe locul 3 în Europa la fenomenul de bullying

România se află pe locul 3 la nivel european la fenomenul de bullying, 220.000 de elevi de gimnaziu și de liceu fiind bătuţi în mod repetat de către colegii lor, 325.000 fiind umiliţi în public, iar 390.000, ameninţaţi cu bătaia. Dintre cei 1,3 milioane de copii de gimnaziu și de liceu, 400.000 sunt excluși din grupul de colegi. Unu din 4 copii este umilit în mod repetat la școală, 1 din 6 copii este bătut în mod repetat, iar 1 din 5 copii umilește în mod repetat un alt copil la școală. Șapte din 10 copii au fost martorii unei situaţii de bullying în mediul școlar.

România a avut a doua mare creştere a lucrărilor de construcţie din UE

Domeniul construcţiilor din România a înregistrat, în luna februarie 2019, comparativ cu luna precedentă, o creştere de 9,8%, un avans mai mare în rândul statelor membre UE fiind înregistrat doar în Slovenia (11,9%). În ritm anual, în luna februarie 2019, comparativ cu luna februarie 2018, lucrările de construcţii au crescut cu 4,9% în Uniunea Europeană şi cu 5,2% în zona euro. Statele membre cu cele mai puternice creşteri ale lucrărilor de construcţii în ritm anual au fost: Ungaria (48,1%), Slovenia (40,3%), Polonia (15,1%), Germania (11,2%) şi România (10,5%).

Musulmanii își manifestă suportul pentru reconstruirea Catedralei Notre-Dame

Consiliul Francez al Cultului Musulman (CFCM) şi rectorul moscheii din Lyon le-au cerut marţi musulmanilor din Franţa să-şi manifeste solidaritatea şi să „participe la efortul financiar pentru reconstrucţia Catedralei Notre-Dame din Paris. CFCM cheamă musulmanii din Franţa să participe la efortul financiar de refacere a acestei capodopere arhitecturale”. La rândul său, Kamel Kabtane, preşedintele Consiliului Moscheilor din Rhône, a declarat: „Le cerem musulmanilor din Franţa să-şi manifeste solidaritatea pentru a reconstrui acest loc de rugăciune atât de drag fraţilor noştri creştini.” Și liderul moscheii al-Azhar din Egipt şi-a exprimat marţi tristeţea faţă de incendiul care a distrus catedrala.

Incendiu la Moscheea al-Aqsa, în același timp cu cel din Paris

Un incendiu a izbucnit luni la Moscheea al-Aqsa din Ierusalim, cel de-al treilea loc sfânt al islamului, aproximativ în același timp cu cel de la Catedrala Notre-Dame din Paris. Incendiul nu a provocat pagube semnificative, dar a pus în pericol o parte a locului de rugăciune vechi de peste 2.000 de ani. Incendiul de la Moscheea al-Aqsa a izbucnit luni seara în camera de gardă de lângă camera de rugăciune al-Marwani, însă a fost stins imediat. Focul pare să fi fost iscat de copiii care se jucau în zonă.

Partidul lui Erdogan cere repetarea alegerilor la Istanbul

Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), al preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, a cerut oficial repetarea alegerilor municipale la Istanbul. Rezultatele iniţiale ale scrutinului desfăşurat pe 31 martie au indicat victoria lui Ekrem Imamoglu, candidatul Partidului Republican al Poporului, principala formaţiune de opoziţie, la o foarte mică diferenţă de reprezentantul AKP. Victoria opoziţiei ar pune capăt unei perioade de 25 de ani de control exercitat asupra acestui important centru de putere de AKP şi predecesorii săi islamişti.

Coreea de Nord ar reprocesa material nuclear în scopul producerii unei bombe

Raportul unui grup de experţi americani atrage atenţia asupra unor imagini din satelit înregistrate la 12 aprilie, care arată semne de activitate în principalul amplasament nuclear nord-coreean, care ar putea fi asociate cu reprocesarea materialului nuclear în scopul producerii unei bombe. Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale de la Washington a declarat că imaginile complexului nuclear Yongbyon înregistrate la 12 aprilie arată prezenţa a cinci automotoare specializate în apropierea instalaţiei de îmbogăţire a uraniului şi a laboratorului de radiochimie. Centrul a afirmat că acestea ar putea indica transferul de material radioactiv.

Rusia aprobă legea privind deconectarea de la internetul global

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului federal) a adoptat marţi cu o largă majoritate un proiect de lege ce garantează stabilitatea segmentului de internet rusesc şi deconectarea acestuia de la reţeaua globală, în cazul unor situaţii de criză sau atacuri cibernetice împotriva ţării. Iniţiativa a provocat critici şi proteste de teama că accesul la internet va fi restricţionat într-un mod similar celui din China, întrucât termenul ameninţare are o interpretare foarte largă. Kremlinul a declarat că nu are intenţia de a restrânge libertăţile internauţilor ruşi prin această lege.

Atacuri cibernetice masive asupra Ecuadorului, după arestarea lui Assange

Instituţiile de stat din Ecuador au fost ţintele a 40 de milioane de atacuri lansate de hackeri după expulzarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, din ambasada ecuadoriană de la Londra. Cele mai multe atacuri au început joia trecută, din Regatul Unit, Franţa, România, Statele Unite, Brazilia şi Ecuador, și au ţintit cancelaria prezidenţială, Ministerele de Interne şi Externe şi Banca Centrală. Assange a fost arestat joi de poliţia britanică, după ce Ecuadorul i-a revocat azilul politic. El susţine că este persecutat politic pentru dezvăluirea unor crime de război ale Statelor Unite. Autorităţile suedeze au cerut extrădarea sa pentru infracţiuni de natură sexuală. Regatul Unit a dat asigurări că Assange nu va fi extrădat într-o ţară unde ar putea fi condamnat la moarte.

Donald Tusk: visul renunţării la Brexit nu a murit

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a pledat marţi, la Strasbourg, pentru „visul” ca Regatul Unit să renunţe la părăsirea Uniunii Europene şi le-a cerut politicienilor să nu cedeze tentaţiei de a abandona negocierile de dragul unui Brexit pripit. Premierul britanic, Theresa May, a convenit joi seară cu liderii statelor UE să amâne Brexitul cu şase luni, până la 31 octombrie 2019, răgaz în care guvernul de la Londra va încerca să ajungă la un acord cu opoziţia laburistă pentru adoptarea acordului de retragere, deja respins de trei ori de parlamentul britanic.

Una dintre cele mai izolate zone din Europa, plină de fragmente de plastic

Oameni de ştiinţă din Franţa şi din Marea Britanie au descoperit că aerul dintr-o regiune foarte izolată a munţilor Pirinei este plin de fragmente de microplastic. Cercetătorii estimează că, în fiecare zi, o medie de 365 de mici fragmente sau fibre de plastic ajung în fiecare metru pătrat din regiune, una dintre cele mai curate zone din Franţa şi din lume. Fragmentele de plastic descoperite măsoară mai puţin de 5 milimetri şi sunt invizibile ochiului uman. Acestea pot străbate o distanţă de aproximativ 96 de kilometri pe calea aerului.

O pirogă cu aproape 200 de pasageri, scufundată într-un lac din Congo

Aproximativ 150 de persoane sunt date dispărute după ce o pirogă (ambarcaţiune rudimentară din lemn) s-a scufundat în largul lacului Kivu din regiunea estică a Republicii Democrate Congo, a anunţat președintele ţării, Felix Tshisekedi. Trei cadavre au fost recuperate din lac, 33 de persoane au fost salvate, iar alte 150 sunt date dispărute în urma naufragiului. Incidentele de acest tip sunt frecvente în Republica Democrată Congo, un stat în care există foarte puţine șosele în afara marilor orașe și unde bărcile sunt folosite foarte des, acestea fiind de cele mai multe ori supraaglomerate.

SCRANOS, ameninţarea informatică a momentului: România, cea mai afectată ţară din lume

Specialiştii în securitate informatică de la Bitdefender au descoperit că Scranos este o ameninţare informatică agresivă care se ascunde pe dispozitivul infectat şi are acces la toate datele personale ale victimei. Acesta se răspândeşte rapid la nivel global, cu activitate extrem de intensă în România, India, Brazilia, Franţa, Italia şi Indonezia. Scranos infectează dispozitivul utilizatorului atât prin aplicaţii precum e-readere, playere video, drivere sau soluţii de securitate, cât şi prin programe instalate ilegal. Virusul poate spiona victima, extrăgând datele de acces la diverse site-uri din browsere precum Google Chrome, Mozilla Firefox și Opera. De asemenea poate sustrage datele de plată din pagini precum Facebook, Amazon şi Airbnb, dar şi să trimită cereri de prietenie şi mesaje pe Facebook sau să aboneze la canale de YouTube.

Niciun articol afișat