Esenţiale azi, 18 februarie

62

Proteste antiguvernamentale violente în Albania

Mii de persoane au protestat sâmbătă în Albania, nemulţumite de prim-ministrul Edi Rama şi de guvernul pe care îl conduce. Protestatarii au cerut demisia premierului, precum şi organizarea unor alegeri anticipate.

Mai multe persoane au încercat să intre în incinta clădirii guvernului din Abania, dar au fost oprite de autorităţi. Protestatarii au trecut de cordoanele de poliţie după ce au aruncat cu sticle cu benzină în clădirea guvernului din Tirana. Jandarmii au folosit gaz lacrimogen şi tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii, care foloseau bare de metal pentru a sparge uşile de la intrarea în guvern.

O clădire a Universităţii din St. Petersburg s-a prăbuşit

Cel puţin 21 de persoane au fost prinse sub dărâmături după ce o clădire a universităţii din oraşul rus St. Petersburg s-a prăbuşit parţial sâmbătă. Peste 60 de persoane au fost evacuate, după ce trei etaje ale clădirii s-au prăbuşit. Clădirea din cadrul universităţii se afla în proces de renovare.

Statele Unite au trimis avioane cu produse umanitare către Venezuela

Statele Unite au trimis avioane care transportă produse umanitare la frontiera Columbiei cu Venezuela, la solicitarea liderului opoziţiei din Venezuela, Juan Guaidó, autoproclamat preşedinte interimar al ţării. Administraţia lui Nicolas Maduro susţine că Washingtonul foloseşte pretextul asistenţei străine pentru o intervenţie militară.

“Copiii sunt înfometaţi şi aproape toate spitalele din Venezuela se confruntă cu lipsa medicamentelor”, a declarat directorul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a afirmat că administraţia de la Washington este formată din “extremişti” care au generat criza politică de la Caracas pentru a justifica o intervenţie militară.

Rușii îngheaţă conturile companiei petroliere a Venezuelei

Creditorul rus Gazprombank a decis să îngheţe conturile companiei petroliere de stat venezuelene, PDVSA. În plus, banca rusească a întrerupt tranzacţiile cu PDVSA pentru a reduce riscul ca banca să intre sub sancţiunile aplicate de Statele Unite ale Americii.

În timp ce numeroase firme străine şi-au tăiat expunerea faţă de PDVSA de la impunerea sancţiunilor, faptul că un creditor strâns aliniat cu statul rus le urmează exemplul este important, deoarece Kremlinul a fost printre susţinătorii loiali ai preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro.

Ameninţări teroriste în Macedonia de Nord

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Macedonia de Nord că, în conformitate cu datele transmise de Ministerul Afacerilor Interne local, au fost derulate o serie de acţiuni menite să prevină desfăşurarea unui atac terorist pe teritoriul acestei ţări.Trupele speciale ale MAI macedonean au acţionat pe baza unor informaţii privind iminenţa comiterii unui act terorist de către membri ai structurilor islamist-radicale susţinătoare ale ISIS.

“Se recomandă cetăţenilor români să acorde atenţie persoanelor din jur, să manifeste atenţie sporită în zonele aglomerate, în special în centrele comerciale, şi să monitorizeze publicaţiile locale pentru obţinerea informaţiilor actualizate de pe acest spaţiu geografic”, se precizează în comunicatul MAE

OMV donează 10 milioane de euro pentru construirea primului spital de oncologie pediatrică din România

Proiectul Asociaţiei Dăruieşte Viaţă dedicat construcţiei primului spital de Oncologie şi Radioterapie Pediatrică din România va beneficia de o sponsorizare record de 10 milioane de euro, din partea OMV Petrom.

Asociaţia Dăruieşte Viaţă a demarat, în anul 2017, proiectul de construcţie a spitalului, bazându-se pe donaţii. Asociaţia și-a propus ca spitalul să fie inaugurat în 2020, acesta urmând să funcţioneze ca spital public, în cadrul Spitalului “Marie Curie”, dar după proceduri medicale şi de management specifice unităţilor similare din Occident. Pacienţii vor avea acces la toate specialităţile pediatrice necesare pentru tratarea holistică a copiilor bolnavi de cancer (chirurgie, ortopedie, cardiologie, neurochirurgie, ORL etc). Noul spital va putea asigura tratarea, în fiecare an, a peste 300 de copii bolnavi de cancer, dar şi efectuarea a peste 9.600 de intervenţii chirurgicale oncologice şi neoncologice.

Parlamentul European cere protejarea comunităţii LGBTI

Plenul Parlamentului European a aprobat joi la Strasbourg două rezoluţii care solicită mai multe politici de combatere a discriminării şi de protecţie a homosexualilor, transsexualilor şi intersexualilor. Eurodeputaţii afirmă că au remarcat în ultimii ani ”o involuţie în Uniunea Europeană în respectarea egalităţii de gen, care afectează direct persoanele LGBTI” şi cer Comisiei Europene să se angajeze în combaterea acestei situaţii.

Textul adoptat cere să se aprobe un nou document strategic pentru promovarea egalităţii în cazul persoanelor LGBTI, mai ales în ceea ce priveşte sănătatea şi educaţia, şi ”condamnă cu tărie tratamentele şi intervenţiile chirurgicale de normalizare sexuală”. Se solicită de asemenea Comisiei Europene să continue campaniile de comunicare şi de ”sensibilizare” a opiniei publice faţă de persoanele LGBTI.

Australia și Germania, victime ale atacurilor cibernetice

Australia a acuzat un ”agent statal sofisticat” că se face vinovat de piratarea unui sistem informatic al parlamentului, care a vizat de asemenea mai multe partide politice, cu câteva luni înaintea alegerilor naţionale. ”Experţii noştri cred că un agent statal sofisticat este vinovat de acest act răuvoitor”, a declarat premierul Scott Morrison, fără să citeze numele vreunei ţări.

Numărul atacurilor cibernetice asupra unor elemente cheie ale infrastructurii din Germania, precum reţeaua de energie electrică sau furnizorii de apă, a crescut semnificativ (157 de atacuri în a doua jumătate a lui 2018, faţă de 145, în anul precedent). Autorităţile germane şi europene au devenit din ce în ce mai îngrijorate privind riscul de breşe de securitate în infrastructură, precum şi privind amestecul în alegeri, mai ales din partea Rusiei şi Chinei, dar şi a grupărilor de extrema dreaptă. Germania analizează în prezent variante pentru a-şi proteja viitoarea reţea 5G, luând în calcul interzicerea produselor companiei chineze de telecomunicaţii Huawei, suspectată de activităţi de spionaj.

Parlamentul britanic acuză Facebook de violarea confidenţialităţii datelor

Comitetul pentru Tehnologie Digitală, Cultură, Media și Sport (The UK Digital, Culture, Media and Sport Committee), din cadrul parlamentului britanic, a acuzat compania Facebook de violarea “intenţionat și cu bună știinţă” a legilor privitoare la confidenţialitatea datelor și concurenţa comercială. Concluzia vine în urma analizei unor e-mailuri din corespondenţa internă a companiei.

Conform comitetului, Facebook nu ar fi ţinut cont de setările de confidenţialitate ale utilizatorilor și ar fi oferit preferenţial dezvoltatorilor de aplicaţii datele astfel obţinute, încercând să îi scoată de pe piaţă pe unii dintre aceștia. “Nu ar trebui să li se permită companiilor precum Facebook să se comporte precum niște ‘gangsteri digitali’ în lumea online, care să se considere mai presus de lege”, se arată în raport. Compania a negat acuzaţiile.

Europa, unită împotriva lui Trump

Tensiuni între ţările europene și Statele Unite ale Americii au devenit evidente la Conferinţa de Securitate de la Munchen, eveniment caracterizat în mod obișnuit de consens între aliaţi. Vicepreședintele american, Mike Pence, și-a început discursul aducând delegaţilor salutul președintelui Donald Trump, dar a fost întâmpinat cu liniște completă, în timp ce discursul cancelarului german, Angela Merkel, critic la adresa politicilor americane, a fost întâmpinat cu ovaţii. Merkel a susţinut acordul nuclear cu Iranul  și a criticat decizia SUA de a retrage trupele militare din Siria. În raportul conferinţei se amintește că “administraţia Trump arată un entuziasm iritant pentru lideri autoritari” și “dispreţ faţă de instituţiile și acordurile internaţionale”.