Esenţiale azi, 18 iunie

102

Un bebeluş de patru luni, dintr-o familie din România, este cel mai mic copil separat de părinţii săi la graniţa Statelor Unite

Un bebeluş de 4 luni, dintr-o familie din România, este cel mai mic copil separat de părinţi la graniţa Statelor Unite

O investigaţie recentă a jurnaliştilor de la The New York Times arată că un bebeluş român, de 4 luni, este cel mai mic copil separat de părinţi de către administraţia Trump, la frontiera Statelor Unite cu Mexicul. Părinţii lui au încercat să intre ilegal în SUA.

The New York Times informează că repatrierea bebelușului a avut loc doar după ce administraţia Trump a revenit asupra politicilor referitoare la imigraţie, în urma numeroaselor critici din partea opiniei publice. Copilul avea 9 luni atunci când a fost reunit cu familia sa în România.

ONU cere Iranului să continue să aplice acordul nuclear

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Iranului să continue să-şi pună în aplicare angajamentele în domeniul nuclear, după ce Teheranul a anunţat luni că, din 27 iunie, va depăşi limitele pentru stocurile de uraniu îmbogăţit autorizate prin acordul din 2015.

Statele Unite au publicat luni noi fotografii prezentate ca incriminatoare pentru Iran în scandalul legat de atacurile asupra a două petroliere, săptămâna trecută, în marea Oman. Ţările Uniunii Europene s-au arătat prudente luni în atribuirea de responsabilităţi pentru atacuri şi au refuzat să se alinieze la poziţia Washingtonului, care acuză Iranul, așa cum a făcut Londra.

Egipt: Fostul preşedinte Mohammed Morsi a decedat după audierea în instanţă

Fostul lider de stat s-a adresat instanţei și a vorbit 20 de minute dintr-o cușcă de sticlă securizată, după care s-a prăbușit și a fost transportat la spital, unde a fost constatat decesul. Televiziunea de stat a informat că un infarct ar fi cauza acestuia.

Mohammed Morsi (67 ani), primul președinte ales democratic din istoria modernă a Egiptului, provenea din rândurile Fraţilor Musulmani și se afla în detenţie din iulie 2013, ispășind o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru incitare la violenţă împotriva manifestanţilor în 2012, în scurtul său mandat de un an. Avea și o condamnare pe viaţă pentru spionaj în favoarea Iranului, Qatarului şi a mişcării palestiniene Hamas.

Germania: Anchetatorii suspectează un „atentat politic” de extrema dreaptă în cazul asasinării unui ales local pro-migranţi

Ancheta legată de asasinarea, la începutul lunii, a unui ales local creştin-democrat pro-migranţi se orientează spre pista unui „atentat politic” de extrema dreaptă, ceea ce ar fi o premieră pentru Germania în perioada postbelică. Walter Lübcke, ales local şi înalt funcţionar teritorial, în vârstă de 65 de ani, a fost găsit mort pe 2 iunie pe terasa casei sale din Wolfhagen. Victima fusese împuşcată în cap şi zăcea într-o baltă de sânge.

Franţa, Germania şi Spania vor să construiască un avion „invizibil” care să concureze cu F-35, produs de SUA

Miniştrii apărării ai Germaniei, Franţei şi Spaniei au semnat luni un acord-cadru pentru construirea noului avion de luptă european al viitorului, proiect etalon al apărării europene, prevăzut să devină operaţional în 2040. F-35 este cel mai mare şi cel mai scump program militar din lume, cu un cost de peste 1.000 de miliarde de dolari. Se estimează că vor fi vândute peste 3.000 de avioane în următorii 30-40 de ani.

SUA acuză Rusia că efectuează teste nucleare în zona arctică. Reacţia Moscovei

Un oficial din cadrul Administraţiei Trump a avertizat că, cel mai probabil, Rusia efectuează teste secrete cu arme nucleare în zone izolate din regiunea arctică, deşi există un acord internaţional care interzice astfel de activităţi.

Moscova însă a respins acuzaţiile, argumentând că este vorba de o campanie de denigrare. Ministerul rus de Externe a transmis joi seara că Rusia respectă în totalitate Tratatul de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBT), îndemnând Statele Unite să ratifice Acordul.

Cutremur puternic în China. Cel puţin 12 oameni au murit şi 122 au fost răniţi

Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 a avut loc la 20 de kilometri de Yibin, Sichuan, China. Seismul s-a produs noaptea. Mai multe clădiri, printre care şi un hotel, s-au prăbuşit. De asemenea, traficul pe şoselele din zona calamitată s-a oprit, după ce în carosabil au apărut crăpături de mari dimensiuni.

Ungaria a descoperit cel mai mare zăcământ de petrol din ultimii 30 de ani

Un consorţiu ungaro-american a făcut descoperirea în sudul Ungariei, aproape de râul Drava, în zona a două sate din judeţul Baranya, Istvándi și Kétújfalu. Pentru a estima mărimea pungii de petrol, experţii au creat cutremure artificiale în zonă. Potrivit primelor estimări, vor putea fi extrași din zonă circa 11.000 de barili pe zi, în condiţiile în care principala companie energetică din Ungaria, MOL, a avut în 2018 o producţie zilnică de 13.000 de barili.

Eurostat: Salariile românilor, cea mai mare creştere la nivel european în primul trimestru

Datele publicate luni de Oficiul European de Statistică arată că România a înregistrat în primul trimestru din 2019, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cea mai mare creştere a costurilor orare cu forţa de muncă, ţara noastră fiind urmată, în topul Eurostat, de Bulgaria şi de Slovacia. Costul orar al forţei de muncă a crescut în primele trei luni din acest an cu 2,6% în Uniunea Europeană şi cu 2,4% în zona euro, comparativ cu perioada similară din 2018. În trimestrul IV din 2018 s-a înregistrat un avans de 2,8% în UE şi de 2,3% în zona euro.

Pew: creșterea populaţiei globale se va opri peste 80 de ani

Creșterea populaţiei lumii se va opri în jurul anului 2100, când 10,9 miliarde de oameni vor trăi pe Terra, informează cronica.ro, citând The Hill. Spre sfârșitul acestui secol, procentul fertilităţii globale nu va depăși 0,1%, în condiţiile în care din 1950 până în prezent acest procent a variat între 1 și 2 la sută pe an. Conform analizei, India va depăși China în 2027, devenind ţara cu cea mai mare populaţie.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.