Esenţiale azi, 18 octombrie

86

Turcia și SUA au ajuns la un acord de încetare a focului în Siria

Turcia îşi va suspenda ofensiva în nordul Siriei timp de cinci zile, iar ulterior îi va pune capăt dacă forţele kurde se retrag din sectorul vizat în acest interval, a anunţat joi vicepreşedintele american, Mike Pence, la Ankara. „În interval de 120 de ore, toate operaţiunile militare vor fi suspendate, iar ofensiva va fi complet oprită odată retragerea încheiată”, a declarat Pence. Forţele kurde vor trebui să se retragă din sectorul care pătrunde 32 de km în teritoriul Siriei, „zona de securitate” cerută de Turcia. În urma anunţului, Uniunea Europeană a cerut din nou Ankarei renunţarea la ofensivă. Autorităţile kurde au anunţat că vor respecta încetarea focului și au cerut un „coridor umanitar” pentru evacuarea civililor şi răniţilor din oraşul asediat Ras al-Ain.

Negocierile de aderare la UE cu Turcia ar trebui suspendate din cauza ofensivei, a declarat joi preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, care a cerut sancţiuni mai dure împotriva Ankarei. Partidul Democrat din SUA a calificat acordul drept o „ruşine”, apreciind că acesta „subminează credibilitatea politicii externe a Americii şi trimite un mesaj periculos, conform căruia cuvântul nostru nu poate fi de încredere”. Un înalt oficial sirian a calificat acordul drept „vag”.

Ofensiva turcă a făcut de la 9 octombrie cel puţin 72 de morţi în rândul civililor kurzi şi 203 dintre combatanţi. Ankara a raportat 6 soldaţi şi 20 de civili ucişi în localităţi de frontieră. Au fost ucişi și 171 de rebeli sirieni din cadrul forţelor aliate Turciei. Operaţiunea a determinat 300.000 de civili să-şi abandoneze locuinţele. Kurzii au acuzat joi Turcia că recurge la arme interzise de legislaţia internaţională, precum fosforul alb şi napalmul. Preşedintele sirian, Bashar al-Assad, a promis joi că va face faţă ofensivei „prin toate mijloacele legitime”, după desfăşurarea armatei sale în sprijinul forţelor kurde.

Liderii europeni au aprobat noul acord pentru Brexit

Liderii statelor UE au aprobat joi noul acord privind Brexitul. Acesta urmează să fie votat de Parlamentul European și de cel britanic. Prim-ministrul irlandez, Leo Varadkar, a apreciat că obiectivele Irlandei şi ale UE „au fost îndeplinite”. Acordul prevede că Irlanda de Nord va rămâne aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene, însă în interiorul vamal britanic. Camera Comunelor va avea sâmbătă o reuniune extraordinară în cadrul căreia noul acord va fi supus la vot. Votul este ameninţat de refuzul laburiştilor şi al unioniştilor nord-irlandezi de a susţine acordul și de opoziţia liberal-democraţilor faţă de ieşirea din UE.

Protestele violente continuă la Barcelona

Protestatari furioşi după condamnarea la închisoare a 9 lideri ai separatiştilor catalani au ridicat baricade şi au incendiat containere de gunoi joi seara la Barcelona, în a patra zi de demonstraţii. Poliţiștii au fost atacaţi cu pietre şi petarde. Mii de activişti încă se aflau pe străzile din centrul Barcelonei după miezul nopţii. Manifestaţii de mai mică amploare au avut loc în oraşele catalane Girona şi Lleida. Liderul executivului catalan, Quim Torra, a ameninţat cu organizarea unui nou referendum pentru secesiune. El a declarat că obiectivul Cataloniei este să obţină independenţa până în 2021.

SUA impun UE taxe vamale de 7,5 miliarde de dolari

Administraţia Trump a impus taxe vamale în valoare de 7,5 miliarde de dolari pentru bunuri provenite din ţările Uniunii Europene, care afectează, în principal, Spania, Germania, Franţa şi Marea Britanie. Taxarea exporturilor din UE a venit după decizia Organizaţiei Mondiale a Comerţului în favoarea SUA privind subvenţiile ilegale pe care le-a primit producătorul european de avioane Airbus, ceea ce a autorizat Washingtonul să aplice sancţiuni de 7,5 miliarde de dolari anual. UE a ameninţat SUA cu măsuri similare.

Rusia desfășoară exerciţii militare de amploare

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a supervizat joi manevre militare implicând 12.000 de soldaţi şi lansarea a 16 rachete balistice şi de croazieră. Exerciţiile se derulează începând de marţi în întreaga Rusie și includ tiruri de rachete balistice lansate la sol, în aer şi pe mare. Exerciţiile au loc la puţin peste două luni de la retragerea din Tratatul privind forţele Nucleare Intermediare, semnat de Washington şi Moscova în timpul Războiului Rece, care interzicea rachetele cu rază de acţiune între 500 şi 5.500 km. Rusia organizează cu regularitate mari manevre militare, în special în luna septembrie a fiecărui an, când sunt mobilizaţi zeci de mii de militari.

Economia chineză, cel mai redus ritm de creștere din 1992

În perioada iulie-septembrie 2019, PIB-ul Chinei a înregistrat un avans de 6%, cea mai scăzută creştere trimestrială începând din 1992, după o expansiune de 6,2% în trimestrul II din 2019. Încetinirea vine în pofida eforturilor autorităţilor de la Beijing privind sprijinirea economiei, prin reduceri de taxe şi subvenţii la diverse achiziţii, de la maşini la electrocasnice.

Venezuela devine membră în Consiliul ONU al Drepturilor Omului

Venezuela a obţinut joi un loc în cadrul Consiliului Drepturilor Omului (CDO) pentru perioada 2020-2022. Preşedintele Nicolas Maduro a calificat decizia drept o „victorie”. Liderul opoziţiei, Juan Guaido, recunoscut drept preşedinte interimar al Venezuelei de aproximativ 50 de ţări, a apreciat că ONU a permis „dictaturii lui Maduro să ocupe un loc scăldat de sânge” și că, prin această alegere, Naţiunile Unite „îşi pierd din credibilitate”. Organizaţia Human Rights Watch a transmis că alegerea Venezuelei reprezintă „o palmă” pentru întreaga lume.

Zilnic mor peste 15.000 de copii cu vârsta sub 5 ani

Peste 15.000 de copii cu vârste sub 5 ani mor zilnic la nivel mondial. Din 2000 până în 2017, 123 de milioane de copii cu vârste între 0 şi 5 ani au murit în cele 99 de ţări cu venituri mici şi medii în care a fost realizat studiul. Acest număr reprezintă peste 90% din decese la nivel mondial pentru această grupă de vârstă. În cazul copiilor mai mici de un an, decesul survine cel mai adesea în urma naşterii premature. Între 2 şi 4 ani există riscul ca aceşti copii să moară din cauza malariei, a bolilor diareice şi a infecţiilor respiratorii, precum pneumonia. Riscul de a muri în cazul copiilor sub 5 ani este de 10 ori mai mare în unele ţări raportat la altele sau chiar de 40 de ori atunci când se compară între ele regiunile. La nivel global, mortalitatea în rândul copiilor sub 5 ani a scăzut la jumătate între 2000 şi 2017, de la 10 la 5,4 milioane.

Deficitul bugetar al României depășește limita UE, de 3%

Deficitul bugetar din acest an va depăși limita de 3% din produsul intern brut, limita maximă impusă de UE, și se va plasa în jurul a 4% din PIB, a declarat Ionuţ Dumitru, economist-șef al Raiffeisen Bank și fostul președinte al Consiliului Fiscal. Dumitru adaugă că nu mai e timp pentru ca noul guvern, ce se va instala abia în noiembrie, să corecteze suficient situaţia.

Regina Elena va fi reînhumată la Curtea de Argeș

Regina-mamă Elena a României va fi reînhumată alături de fiul ei, regele Mihai I, la Curtea de Argeş. Mâine, de la ora 12.00, va fi oficiată slujba de înmormântare în Catedrala Istorică de la Curtea de Argeş. Sicriul ajunge în ţară astăzi, la ora 11.00.