Esenţiale azi, 19 august

88

Atacul din spitalul Săpoca, Buzău. Agresorul, internat din nou la Psihiatrie, pentru a se stabili dacă are discernământ

Atacul din spitalul Săpoca, Buzău: Agresorul, internat din nou la Psihiatrie, pentru a se stabili dacă are discernământ

Tribunalul Buzău a decis, duminică seara, internarea medicală provizorie a bărbatului care a omorât cu un stativ de perfuzii 5 pacienţi ai Spitalului de Psihiatrie din Săpoca şi a rănit alţi 8. Medicii vor trebui să stabilească dacă bărbatul de 38 de ani a avut discernământ. Acesta a fost dus duminică după-amiaza la tribunal, întrucât în cursul zilei s-a aflat sub tratament şi nu a putut fi transportat. El a fost păzit în spital de lucrătorii Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale al IPJ Buzău.

Un om de afaceri, apropiat al fostului lider Vlad Plahotniuc, a fost găsit împușcat în cap pe un câmp în apropiere de Chișinău

Omul de afaceri Iurie Luncașu, cunoscut și pentru faptul că făcea parte din anturajul fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, s-ar fi împușcat în cap sâmbătă seara cu un pistol model Astra pe care îl deţinea legal, scrie site-ul anticoruptie.md. Potrivit sursei citate, înainte de a se sinucide, Luncașu i-ar fi cerut șoferului său să oprescă mașina în care se afla și să scrie pe o foaie următorul mesaj: „Căsuţă albă am cumpărat în 2017. Am fost investitor.”

Creditele ipotecare cu dobândă negativă stabilesc o nouă etapă în industria de banking

În timp ce potenţialii debitori urmăresc o rată a dobânzii zero sau negativă, o bancă din Danemarca a ajuns să plătească cumpărătorii de case pentru a-şi face credite ipotecare. Ultimii ani au reprezentat o perioadă în care băncile au redus semnificativ rata dobânzii, distorsionând economia tradiţională a împrumuturilor. Acest lucru se observă cel mai bine în Europa, unde rata de împrumut pentru locuinţe din zona euro a scăzut la 1,65% în luna iunie – cea mai mică valoare înregistrată din ultimii 20 de ani. Unele regiuni au rezistat tendinţei, însă costurile împrumutului sunt aproape la pământ în cele mai multe pieţe. Acest lucru a înăsprit concurenţa între creditori pentru împrumuturile imobiliare.

Guvernul britanic abrogă Actul privind Aderarea la UE. Boris Johnson: E un pas istoric. Vom prelua controlul în ziua Brexitului

Ministrul pentru Brexit a semnat abrogarea Actului Parlamentului de la Londra care consfinţea aderarea Marii Britanii la Uniunea Europeană în anul 1972, a anunţat, duminică, pe twitter, premierul Boris Johnson. Actul prevedea transpunerea automată a legislaţiei europene în cea britanică. Decizia marchează un pas istoric în preluarea puterii de la oficialii de la Bruxelles în mâinile legiuitorului britanic, a susţinut Boris Johnson.

Mișcarea 5 Stele consideră că Matteo Salvini nu mai este un „partener credibil”

Liderii Mișcării 5 Stele au avut duminică o întrevedere pentru a-și discuta poziţia, după ce premierul Giuseppe Conte s-a adresat marţi Senatului cu privire la criza guvernamentală. „Toţi cei prezenţi au fost de acord că Salvini nu mai este un partener credibil”, a informat formaţiunea politică printr-un comunicat. Liderul Ligii a declarat că o tentativă eșuată a formaţiunii antisistem Mișcarea Cinci Stele (M5S) de a împiedica proiectul unei linii feroviare de mare viteză între Torino şi Lyon a arătat că nu mai este posibilă colaborarea celor două formaţiuni, care guvernează împreună din luna mai 2018.

Spania propune navei Open Arms să debarce imigranţii în cel mai apropiat port spaniol

Spania a oferit duminică navei pentru imigranţi Open Arms posibilitatea de a debarca persoanele aflate la bord în cel mai apropiat port spaniol, după ce reprezentanţii ambarcaţiunii au respins oferta privind portul Algeciras. Guvernul spaniol a informat că i-a oferit căpitanului navei posibilitatea de a acosta în cel mai apropiat port spaniol, însă nu a primit încă un răspuns.

Comisarul ONU pentru refugiaţi cere suplimentarea ajutorului umanitar în Venezuela

Înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a pledat duminică pentru suplimentarea ajutorului umanitar acordat refugiaţilor venezueleni care ajung în ţările din apropierea Venezuelei. Grandi a informat că intenţionează să viziteze orașul Pacaraima, aflat la frontiera Braziliei cu Venezuela, însă autorităţile l-au sfătuit să își anuleze vizita din cauza protestelor declanșate din cauza fluxului de refugiaţi venezueleni care ajung în Brazilia.

Consiliul de Stat din China cere comasarea Shenzhenului cu Hong Kongul şi Macao

Consiliul de Stat din China a cerut o dezvoltare mai mare a oraşului Shenzhen, din sudul ţării, precum şi integrarea culturii şi economiei acestuia într-o entitate mai mare alături de Hong Kong şi de Macao, din vecinătate. Directiva vine în contextul în care protestele antiguvernamentale din Hong Kong ameninţă statutul hubului financiar asiatic. Hong Kongul, unul dintre porturile cu cel mai mare trafic de pe glob, este în pragul primei recesiuni din ultimii zece ani, pe măsură ce protestele antiguvernamentale violente din ultimele luni au speriat şi îndepărtat turiştii şi au afectat vânzările cu amănuntul şi investiţiile.

Hong Kong: Aproape 2 milioane de protestatari au ieșit din nou pe străzi

Peste 1,7 milioane de protestatari au ieșit duminică în Hong Kong la o manifestaţie pașnică, după ciocnirile dintre poliţie și protestatari care au avut loc la aeroportul metropolei, zilele trecute. Presa a anunţat iniţial că ar fi vorba despre zeci de mii de oameni pe străzile orașului, dar organizatorii, citaţi de CNN, susţin că numărul s-a apropiat de 2 milioane, în ciuda ploii torenţiale.

Nicolas Dujovne a demisionat din funcţia de ministru argentinian al Trezoreriei

Nicolas Dujovne a demisionat sâmbătă din funcţia de ministru argentinian al Trezoreriei, afirmând că este de părere că Guvernul trebuie să facă „reînnoiri” în echipa sa economică,  în contextul unei crize în urma căreia moneda naţională s-a depreciat. Potrivit unor surse, preşedintele argentinian l-a numit pe actualul ministru al economiei pentru provincia Buenos Aires, Hernan Lacunza, ca succesor al lui Dujovne.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.