Esenţiale azi, 2 iulie

71

Statul va împrumuta peste 4,2 miliarde de lei de la băncile comerciale, în luna iulie, pentru finanţarea datoriei publice și a deficitului bugetar

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în iulie 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,21 miliarde de lei. Faţă de luna iunie, împrumuturile programate de MFP în iulie sunt mai mici cu 215 milioane de lei, respectiv cu 4,86%. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Regiunea Nord-Est a României va crește cel mai rapid în următorii ani, dar cele mai mari salarii le vor încasa bucureștenii

Regiunea Nord-Est va consemna o creştere a PIB-ului peste avansul economic prognozat la nivelul întregii economii, atât în acest an, cât şi în următorii trei ani, conform Prognozei în Profil Teritorial, publicate de Comisia Naţională de Strategie și Prognoză.

Legea privind votul în diaspora a fost adoptată de Senat

Senatul a decis prelungirea duratei de vot la trei zile – vineri, sâmbătă şi duminică – pentru românii din diaspora şi posibilitatea ca votarea să continue până la ora 24.00, pentru a le permite celor care sunt în incinta consulatelor sau a ambasadelor, în incinta secţiilor de votare sau stau la coadă să voteze şi după ora 21.00. O altă modificare a legii vizează introducerea votului prin corespondenţă pentru alegerile prezidenţiale. Proiectul va merge la Camera Deputaţilor pentru votul final, care va avea loc probabil miercuri.

România a ieșit din Top 5 ţări cu cel mai rapid internet din lume

România a coborât 32 de locuri într-un clasament al ţărilor cu cel mai rapid internet fix și a ieșit din Top 5, fiind devansată inclusiv de Marea Britanie, stat care în mod tradiţional înregistra viteze de descărcare mult mai mici. România se află acum pe locul 37 în ierarhia globală, cu o viteză medie de descărcare de 21,80 Mbps, comparativ cu poziţia a cincea ocupată în 2018, potrivit datelor Cable.co.uk, analizate de Profit.ro. Viteza medie a serviciilor de internet fix a încetinit de la 38,60 Mbps.

România a cumpărat în 2019 cel mai scump gaz rusesc din Europa

Cel mai recent raport trimestrial al DG Ener, Directoratul General pentru Energie al Comisiei Europene, arată că, în primul trimestru din acest an, România a plătit, pentru gazul rusesc, cel mai mare preţ din Europa. De altfel, este cel mai mare preţ al gazelor de import din toate ţările Uniunii Europene, cu excepţia Finlandei. Concret, pentru România, preţul mediu al gazelor de import a fost, în primul trimestru din 2019, de 26,89 euro/MWh de gaz.

Franţa: Aproape 3 milioane de autoturisme vor fi interzise pe străzile Parisului, pentru a diminua poluarea din capitală

Parisul va adopta o politică ce va împiedica circulaţia a aproape 3 milioane de mașini în capitală, în timpul săptămănii, scrie The Hill, citat de hotnews. Mișcarea reprezintă o etapă dintr-un efort mai amplu de a gestiona problema poluării, în contextul raportului care a dezvăluit că în Paris nivelul poluării cu particule este cel mai ridicat dintre toate capitalele europene.

Cel puţin 14 persoane au decedat în urma inundaţiilor din regiunea rusă Irkutsk

Inundaţiile au fost provocate de ploile torenţiale din ultimele zile ale lunii iunie, în cazul râului Iya fiind depăşit cu şapte metri nivelul critic. Peste 6.600 de locuinţe din 83 de aşezări au fost inundate. Până la 153 de persoane, inclusiv un copil, au fost spitalizate în urma inundaţiilor.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a evacua protestatarii care au pătruns cu forţa în clădirea legislativului din Hong Kong

Protestatarii au ocupat clădirea în cursul unei manifestaţii ce a avut loc, luni, cu ocazia aniversării retrocedării oraşului către guvernul de la Beijing, eveniment ce a avut loc în 1997. Aflaţi în interiorul clădirii, protestatarii au vandalizat emblema Hong Kongului, au distrus piese de mobilier, au scris mesaje pe pereţi şi au arborat steagul folosit în perioada când oraşul era colonie britanică. După miezul nopţii de luni spre marţi, sute de poliţişti au intervenit în forţă pentru a elibera clădirea, după ce anterior le-au cerut protestatarilor să plece.

Pierderi „bruște” în cantitatea de gheaţă din Antarctica, descoperite în ultimii ani

Gheaţa din jurul teritoriului Antarcticii a suferit pierderi „bruște” din anul 2014, potrivit datelor din satelit, la o viteză mai mare decât procesul de topire al gheţii din zona arctică. Creșterea dramatică a mediei anuale înseamnă faptul că Antarctica a pierdut în 4 ani o cantitate de gheaţă echivalentă cu cea pierdută în zona arctică, de la polul nord, în 34 de ani. Cauza pierderilor masive de gheaţă nu sunt cunoscute încă, nici dacă rata acestor pierderi va rămâne la fel de crescută în viitor.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.