Esenţiale azi, 20 august

97

Peste 400.000 de români se află în Marea Britanie. Cum vor fi afectaţi în cazul unui Brexit fără acord?

Guvernul Marii Britanii a reiterat luni, pe un ton ferm, că în cazul unui Brexit fără acord libera circulaţie va înceta imediat. Acest lucru însă nu înseamnă că cetăţenii români nu vor mai putea intra în Marea Britanie și nici că aceia care se află în Regatul Unit la data Brexitului nu vor mai putea pleca sau reveni acolo, a declarat, pentru HotNews.ro, ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache. El le-a recomandat românilor aflaţi în Marea Britanie care doresc să își continue șederea și după 31 decembrie 2020 să aplice pentru obţinerea noului tip de rezidenţă intitulat settled status și pre-settled status.

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte, la Washington, cu Donald Trump

Preşedintele Klaus Iohannis va fi primit marţi, la Washington, de omologul său american, Donald Trump, în cadrul vizitei de lucru pe care o efectuează în SUA, notează Agerpres. Potrivit agendei oficiale, Klaus Iohannis va sosi la Casa Albă la ora 14:00 (21:00, ora României), unde va fi întâmpinat de preşedintele SUA, Donald Trump, şi va semna în Cartea de Onoare. După acest moment vor avea loc, în Biroul Oval, convorbirile tete-a-tete ale celor doi preşedinţi, urmate de discuţii cu participarea membrilor delegaţiilor oficiale. Este pentru a doua oară, în actualele lor mandate, când preşedinţii Trump şi Iohannis au o întrevedere la Casa Albă, după întâlnirea din iunie 2017.

Viorica Dăncilă merge la Bruxelles pentru a discuta cu Ursula von der Leyen

Premierul Viorica Dăncilă se află, marţi, la Bruxelles, pentru a discuta cu viitorul preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Discuţiile vizează portofoliul de comisar european care ar urma să revină României, precum şi nominalizările făcute de Bucureşti.

Sub 100.000 de români muncesc, cu normă întreagă, pe salarii de 1.000 de euro

Sub 100.000 dintre românii care au veniturile declarate în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor au muncit, cu normă întreagă, pe salarii de bază cuprinse între aproximativ 4.800 de lei net şi 5.200 de lei net în luna aprilie, potrivit informaţiilor comunicate exclusiv pentru Economica, de Inspecţia Muncii. Numărul acestora a crescut cu peste 40% într-un an, arată datele pe care instituţia le-a transmis pentru Economica. Peste un sfert dintre oamenii care încasează, lunar, salarii de bază de circa 1.000 de euro net lucrează la stat, conform acelorași date.

CRJ: În România mor anual peste 1.500 de persoane cu dizabilităţi psihosociale aflate în instituţiile publice specializate

În România mor anual peste 1.500 de persoane cu dizabilităţi psihosociale aflate în instituţiile publice de sănătate mintală şi protecţie a persoanelor cu dizabilităţi, însă la nivelul Ministerului Sănătăţii nu există informaţii despre cauzele şi numărul deceselor, potrivit unul comunicat al Centrului de Resurse Juridice (CRJ).

Migranţi: Bruxelles-ul alocă 10 milioane de euro pentru Bosnia

Bruxelles-ul îşi va spori asistenţa pentru Bosnia, cu un nou pachet de 10 milioane de euro, pentru a o ajuta să construiască centre suplimentare de primire a migranţilor, a anunţat luni delegaţia Uniunii Europene la Sarajevo. Această ţară, evitată în timpul marelui val migratoriu din 2015/2016, a fost traversată de la începutul anului 2018 de mii de migranţi din Africa şi din Asia care încearcă să ajungă în Europa de Vest. Aproape 36.000 de migranţi au intrat ilegal în Bosnia în această perioadă, dar aproximativ 7.400 sunt în prezent pe teritoriul său, potrivit unui comunicat al delegaţiei.

Statele UE au cheltuit 352,725 de miliarde de euro pentru prestaţiile familiale

Statele UE au cheltuit 352,725 de miliarde de euro pentru prestaţii familiale, ceea ce reprezintă 2,4% din PIB-ul comunitar și 8,71% din totalul cheltuielilor de protecţie socială. În ultimii ani, proporţia cheltuielilor cu protecţia socială în cadrul prestaţiilor familiale din UE a rămas stabilă, fiind de aproximativ 9% în 2008. În UE, ţara care răspunde de drepturile de securitate socială, inclusiv de prestaţiile familiale (alocaţii pentru copii, alocaţii de creștere a copilului, etc.), se stabilește în funcţie de statutul profesional și de locul de reședinţă, nu de cetăţenie.

Un angajat al Consulatului Marii Britanii la Hong Kong, arestat în China din motive necunoscute

Simon Cheng, în vârstă de 28 de ani, se întorcea dintr-o vizită la Shenzhen pe 8 august şi se îndrepta spre Hong Kong, însă iubita sa a declarat că nu a mai primit niciun mesaj de la acesta după acea dată. Ea a mai adăugat că autorităţile din Hong Kong le-au comunicat membrilor familiei lui Cheng că acesta a fost reţinut în China din motive necunoscute. Autorităţile britanice s-au declarat îngrijorate de situaţia bărbatului. „Suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu informaţiile potrivit cărora un membru al echipei noastre a fost reţinut în timp ce se întorcea în Hong Kong, de la Shenzhen”, se arată într-un comunicat emis de Ministerul britanic de Externe. Reprezentanţii Ministerului de Externe de la Beijing au refuzat să comenteze acest caz.

Facebook şi Twitter, folosite de China într-o campanie amplă de dezinformare în legătură cu protestele din Hong Kong

Autorităţile din China s-au folosit de reţele sociale precum Twitter şi Facebook pentru a induce sentimente antioccidentale şi naţionaliste ca parte a unui război informaţional în legătură cu protestele din Hong Kong, informează New York Times. Potrivit sursei citate, Facebook şi Twitter au anunţat că au descoperit dovezi ale luptei duse de autorităţile de la Beijing pentru a semăna discordie în rândul manifestanţilor din Hong Kong.

Primăria Capitalei a stabilit data la care se va începe ridicarea maşinilor parcate neregulamentar. Costul pentru un autoturism poate ajunge la 500 de lei

„Începem ridicarea maşinilor în mai puţin de o săptămână, pe data de 26 august, de luni. Avem tot ce ne trebuie, platforme, tot. Vor fi două locaţii unde se vor depozita autoturismele ridicate, una pe Metalurgiei, şi cealaltă pe bulevardul Timişoarei”, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţi ai Poliţiei Locale Bucureşti. „Începând cu data intrării în vigoare a prezentei, vehiculele staţionate neregulamentar pe drumurile publice care fac parte din reţeaua principală de străzi a municipiului Bucureşti vor putea fi ridicate, transportate, depozitate şi eliberate, în conformitate cu prevederile regulamentului aprobat prin prezenta hotărâre”, se arată în proiectul de hotărâre.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.