Esenţiale azi, 20 mai

75

România şi Ungaria au cea mai mare inflaţie din Europa

Rata anuală a inflaţiei a crescut în luna aprilie la 1,7% în zona euro şi la 1,9% în Uniunea Europeană, de la 1,4% şi, respectiv, 1,6% în luna precedentă. Inflaţia din zona euro este aproape de obiectivul de 2% al Băncii Centrale Europene. Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în România (4,4%) şi în Ungaria (3,9%), iar cele mai scăzute, în Croaţia (0,8%), în Danemarca şi în Portugalia (0,9%). Comparativ cu martie 2019, inflaţia anuală a scăzut în 6 state membre UE, a rămas stabilă în 2 şi a crescut în 19 ţări.

Șapte din 10 firme întârzie la plata facturilor

Șapte din 10 companii întârzie să-și plătească facturile, fapt care duce la accentuarea blocajului financiar. Durata medie de încasare a facturilor este de 120 de zile. Dintre managerii chestionaţi, 68% amână plata facturilor până la limita maximă, pentru a-și asigura cash flow-ul necesar desfășurării afacerilor. Principalele motive sunt lipsa resurselor financiare disponibile, menţionată de 53% dintre respondenţi, neîncasarea facturilor (22%), creșterea costurilor operaţionale (15%) și scăderea vânzărilor (7%). Perioada medie în care se achită facturile este de 3-4 luni (42% din cazuri), 2-3 luni (37%), 1-2 luni (16%), peste 4 luni (5%).

Trump ameninţă Iranul

Preşedintele Donald Trump a ameninţat duminică Iranul cu distrugerea în cazul în care atacă interesele americane. „Dacă Iranul doreşte să se lupte, va fi sfârşitul oficial al Iranului”, a avertizat el. Tensiunile s-au accentuat după ce SUA a trimis în Golf bombardiere și un portavion și a înăsprit sancţiunile economice la adresa Iranului. Teheranul a calificat manevrele drept război psihologic şi joc politic. Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, s-a declarat sâmbătă sigur că nu va fi război. Comandantul organizaţiei paramilitare de stat Garda Revoluţionară iraniană, Hossein Salami, a declarat că iranienii nu doresc război, dar nici nu se tem de el. Trupele americane ar fi „uşor de învins”, pentru că, spre deosebire de forţele Gărzii, se tem de moarte. Generalul american în retragere David Petraeus, fost şef al forţelor aliate din Afganistan şi fost director al CIA, crede că Washingtonul va asculta avertismentele armatei cu privire la riscurile unor acţiuni împotriva Iranului. El a declarat că numărul de cetăţeni iranieni, precum şi suprafaţa teritorială a republicii islamice ar face invadarea acestui stat o provocare considerabilă, adăugând că ar fi un gest sinucigaş din partea Iranului să atace Statele Unite şi pe aliaţii acestora. El consideră că situaţia nu va escalada.

Americanii au trimis o navă de război în Marea Chinei de Sud

Reprezentanţii armatei SUA au anunţat că o navă de război americană a navigat în apropiere de insula Scarborough Shoal, situată în Marea Chinei de Sud și revendicată de statul chinez. Mișcarea are cel mai probabil scopul de a provoca Beijingul, pe fundalul relaţiei din ce în ce mai tensionate dintre cele două state. Acţiunea Statelor Unite vine la scurt timp după ce China a adoptat un ton mai agresiv, vineri, legat de războiul comercial pe care îl poartă cu SUA.

Zeci de morţi în două atacuri împotriva civililor în Egipt și Brazilia

Cel puţin 17 persoane, originare din Egipt şi Africa de Sud, au fost rănite duminică într-o explozie care a vizat un autocar cu turişti în apropierea piramidelor din complexul Gizeh. Un dispozitiv explozibil a fost detonat la trecerea autocarului.

Un grup de șapte bărbaţi înarmaţi a ucis 11 persoane într-un bar din Belém, Brazilia. Brazilia a ajuns la un număr record de 64.000 de crime în 2017, în 70% dintre acestea fiind implicate arme de foc. Una dintre promisiunile campaniei președintelui Jair Bolsonaro se referă la slăbirea reglementărilor legate de deţinerea armelor, argumentând că cetăţenii nu se pot apăra de atacatori deoarece aceștia sunt mai bine dotaţi cu arme obţinute ilegal. ​

Alegeri anticipate în Austria în urma unui scandal uriaș

O filmare cu camera ascunsă în care apare vicecancelarul austriac a dus la demisia acestuia, la destrămarea coaliţiei de la guvernare şi la convocarea alegerilor anticipate. Heinz-Christian Strache, liderul extremei drepte austriece, a fost filmat în timp ce promitea contracte publice nepoatei unui oligarh rus. În urma dezvăluirilor, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă împotriva corupţiei. Strache a prezentat scuze și a dat vina pe cantitatea mare de alcool consumată. Șeful executivului austriac i-a propus preşedintelui organizarea de alegeri parlamentare anticipate în cel mai scurt timp.

Elveţia înăsprește legislaţia privind armele

Elveţienii au aprobat prin referendum un proiect de lege prin care se aliniază normelor UE, înăsprind condiţiile pentru achiziţionarea anumitor arme. Guvernul a avertizat alegătorii că o respingere a noii legislaţii ar putea duce la excluderea ţării din acorduri cu Uniunea Europeană, având consecinţe în domeniile securităţii şi azilului, dar şi în turism şi ar costa „miliarde de franci elveţieni pe an”. „Păcat că populaţia a urmat argumentul temerii privind Schengen. Este puţin trist, dar acceptăm rezultatul. Este democraţia care predomină”, a declarat Olivia de Weck, vicepreşedintă a ProTell, lobby-ul pro-arme din Elveţia care s-a mobilizat puternic împotriva noii legislaţii. Armele sunt foarte frecvente în Elveţia.

Google a restricţionat accesul dispozitivelor Huawei la Android

Compania americană Google a restricţionat accesul dispozitivelor Huawei la unele actualizări ale sistemului de operare Android, în urma măsurilor luate de președintele american Donald Trump împotriva companiei chineze. Decizia vine după ce Washingtonul a adăugat Huawei pe lista întreprinderilor cu care companiile americane nu pot avea contact economic fără o licenţă. Dispozitivele Huawei nu vor mai beneficia de actualizările de securitate ale Google și de suport tehnic. Printre aplicaţiile care nu vor mai putea fi accesate de utilizatorii Huawei se numără YouTube și Google Hărţi.

Prima navă construită pentru Pakistan, lansată la Galaţi

Ceremonia de lansare a unei corvete ultramoderne de 2.300 de tone construite pentru Marina Pakistanului a avut loc la Şantierul Naval DAMEN Galaţi, România, viceamiralul şi comandantul Abdul Aleem fiind oaspete de onoare. În urma semnării unui contract pentru construirea a două corvete pentru Marina Pakistanului, în 2017, prima navă este aşteptată să se alăture flotei pakistaneze până la sfârşitul acestui an, iar cea de-a doua va fi livrată până la mijlocul anului 2020.

Apărarea drepturilor omului, în pericol din cauza lipsei de fonduri

Lipsa de fonduri a ONU pune în pericol activitatea comitetelor de experţi care monitorizează respectarea tratatelor internaţionale de apărare a drepturilor omului – au atras atenţia vineri preşedinţii acestor organisme. Există 9 mari tratate internaţionale privind drepturile omului. Aceste instrumente au creat comitete de experţi care se reunesc de mai multe ori pe an pentru a examina situaţia din diferite ţări. Însă „în aprilie, preşedinţii a 10 organisme au fost informaţi că 6 dintre ele riscă puternic să nu îşi poată organiza sesiunile în 2019, din motive financiare”. „Este o consecinţă fără precedent a faptului că unele state membre ale ONU întârzie cu plata contribuţiei” la bugetul Naţiunilor Unite.

Niciun articol afișat