Esenţiale azi, 20 septembrie

91

Românii plecaţi peste hotare încep să se întoarcă în ţară

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, a anunţat că, în acest an, aproximativ 2.000 de români plecaţi la muncă în străinătate s-au întors în ţară. „Vestea bună este că românii încep să se întoarcă. Timid, la un nivel de două mii de oameni în acest an. O cifră extrem de mică faţă de câţi români sunt acolo, dar e un pas”, a declarat ministrul, precizând că Guvernul va anunţa în perioada următoare măsuri „importante şi atractive” pentru a încuraja revenirea românilor acasă. El a mai precizat că a avut discuţii repetate cu patronatele din construcţii pentru readucerea lucrătorilor în ţară şi că au fost făcute vizite în Italia, Spania și Germania, unde s-a discutat cu românii de acolo.

Bursa de la București, valori record

Bursa de la București a atins ieri un nou maxim al ultimilor 10 ani. Indicii principali de la Bursa de Valori București au câștigat jumătate de procent într-o etapă de escaladare a unor valori record de după criza financiară din 2007-2008. Piaţa românească de acţiuni escaladează noi maxime post-criză, chiar dacă în contextul unei activităţi de tranzacţionare sub media de anul trecut.

România are cea mai mare creștere a costului muncii, din UE

România a înregistrat în primul trimestru din 2019 cea mai mare creștere a costului muncii dintre toate statele membre UE, 16,3%. Majorarea costului muncii din România a fost de aproape șapte ori mai mare faţă de Zona Euro (care a consemnat doar +2,4%) și de peste șase ori mai mare în raport cu media UE 28 (+2,6%). Majorarea a fost concentrată pe sectorul non-business.

Rata șomajului scade odată cu educaţia

La nivelul Uniunii Europene, rata şomajului în rândul persoanelor care aveau un nivel scăzut de educaţie era anul trecut de 12,5%, în comparaţie cu 3,9% în rândul celor cu un nivel terţiar de educaţie, arată datele publicate azi de Eurostat. Nivelul şomajului variază considerabil în funcţie de nivelul de educaţie dobândit şi tinde să fie mai ridicat în rândul persoanelor care au un nivel scăzut de educaţie comparativ cu cei care au unul ridicat.

Firmele din UE pierd zeci de milioane de euro din cauza produselor contrafăcute

Pentru întreprinderile europene, pierderile directe cauzate de mărfurile contrafăcute se ridică la 56 de miliarde de euro pe an, ceea ce corespunde unei pierderi de aproximativ 468.000 de locuri de muncă. Pierderile totale de vânzări, datorate efectului de domino asupra altor sectoare, se ridică la 92 de miliarde de euro. Numărul de interceptări de mărfuri contrafăcute importate în UE a crescut în 2018 din cauza majorării numărului de colete mici expediate prin poştă sau prin serviciile de curierat expres. Au fost 69.354 de transporturi confiscate în 2018, comparativ cu 57.433 în 2017, deşi numărul total de articole reţinute a scăzut. Au fost reţinute ţigări (15% din volumul total), jucării (14%), materiale de ambalare (9%), etichete, marcaje şi autocolante (9%) şi îmbrăcăminte (8%).

SUA vor „o soluţie paşnică” la conflictul cu Iranul

Secretarul de stat american Mike Pompeo a dat asigurări joi, la Abu Dhabi, că SUA favorizează „o soluţie paşnică” în relaţia conflictuală cu Iranul, pe care îl acuză că se află la originea cu drone asupra instalaţiilor petroliere saudite de săptămâna trecută. Șeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a declarat că un atac american sau saudit ar declanşa „un război total” şi a precizat că ţara sa nu doreşte război, dar nu va ezita dacă va fi nevoită să se apere. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut apel la ţările din Golf să înceapă negocieri pentru detensionarea situaţiei din regiune și a susţinut că statele din Golf trebuie să ia măsuri care să prevină repetarea unor astfel de situaţii pe viitor. El a mai spus că acuzaţiile la adresa Iranului, pe care Rusia le consideră nefondate, nu fac altceva decât să înrăutăţească situaţia din regiune.

Coaliţia condusă de Arabia Saudită a anunţat că a lansat joi o operaţiune militară în Yemen împotriva rebelilor Houthi sprijiniţi de Iran, care au revendicat atacurile. Coaliţia a distrus patru centre situate la nord de oraşul portuar yemenit Hodeida, utilizate de rebeli pentru fabricarea de mine marine şi asamblarea de ambarcaţiuni teleghidate.

Coreea de Nord ar construi submarine lansatoare de rachete balistice

O echipă de cercetători americani de la Institutul de Studii Internaţionale Middlebury şi operatorul satelitar Planet Labs afirmă că regimul de la Phenian construieşte submarine ce pot lansa rachete balistice. Fotografii din satelit ale unui şantier naval din oraşul Sinpo arată o structură cu o lungime de aproximativ 100 de metri de-a lungul unui chei, lungimea obiectului fiind mult mai mare decât a instalaţiilor portuare folosite de Coreea de Nord pentru construirea submarinelor convenţionale. Cercetătorii afirmă că structura sugerează că Phenianul se pregăteşte să lanseze un nou submarin, ce poate fi echipat cu rachete balistice.

Zeci de mii de australieni au dat startul grevei globale pentru mediu

Zeci de mii de australieni au luat parte la demonstraţii cu ocazia grevei climatice globale din 20 septembrie, înaintea summitului ONU privind acţiunile în domeniul climei. Protestatarii, care militează pentru acţiuni urgente cu scopul combaterii schimbărilor climatice, s-au strâns în număr mare la Sydney, cel mai mare oraş al Australiei, dar şi la Canberra, capitala ţării. Proteste similare au loc în 110 localităţi din Australia. Acţiuni similare sunt organizate astăzi în majoritatea ţărilor de pe Glob, fiind așteptată participarea a milioane de persoane. În Statele Unite sunt programate peste 800 de evenimente, iar în Germania peste 400.

SUA au expulzat doi diplomaţi cubanezi

SUA au expulzat doi diplomaţi din cadrul misiunii cubaneze pe lângă Naţiunile Unite, aceştia fiind acuzaţi că ar fi comis „activităţi dăunătoare siguranţei naţionale a Statelor Unite”, însă Bruno Rodriguez, ministrul de Externe de la Havana, a condamnat drept „categoric nejustificată” acţiunea. Membrilor misiunii diplomatice cubaneze pe lângă ONU le-a fost interzisă părăsirea zonei Manhattan din New York, unde se află sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Incidentul reprezintă cea mai recentă confruntare diplomatică între SUA şi Cuba, în contextul în care preşedintele american Donald Trump a abandonat eforturile predecesorului său de normalizare a relaţiilor cu Havana.

Afganistan: zeci de victime în rândul civililor după un atac american cu drone

Un atac cu drone americane asupra unei ascunzători ISIS din Afganistan s-a soldat cu cel puţin 30 de morţi din rândul civililor și peste 40 de răniţi. Atacul a lovit un grup de peste 150 de agricultori ce se odihneau după o zi de muncă în zona muntoasă Wazir Tangi, din provincia estică Nangarhar. Sute de persoane au protestat în urma atacului, reclamând scuze și compensaţii financiare din partea Statelor Unite. Militanţii ISIS se află în Afganistan din 2014, unde luptă atât împotriva forţelor SUA, cât și a talibanilor și a forţelor guvernamentale.

Atac armat în apropiere de Casa Albă

O persoană a fost împuşcată mortal, iar alte cinci au fost rănite, în urma unui incident armat care s-a produs în cursul nopţii de joi spre vineri în capitala SUA, Washington, D.C., într-un cartier aflat la aproximativ 2-3 kilometri de Casa Albă.

Kiribati rupe relaţiile diplomatice cu Taiwanul

Statul insular Kiribati, din Pacificul de Sud, a rupt relaţiile cu Taiwanul, aşa cum au procedat în urmă cu două zile şi Insulele Solomon, fapt ce lasă Taipeiul cu numai 15 aliaţi, după ce China a atras de partea sa doi dintre aceştia în mai puţin de o săptămână. Noua lovitură diplomatică a Beijingului vine cu zece zile înainte de sărbătorirea, pe 1 octombrie, a celei de-a 70-a aniversări a fondării Republicii Populare Chineze, când liderii chinezi de la acea vreme s-au refugiat în Taiwan, după pierderea războiului civil. Sub conducerea actualei șefe a statului, Tsai Ing-wen (pro-independenţă), al cărei actual mandat se încheie în ianuarie 2020, relaţiile cu Beijingul s-au deteriorat mult.