Esenţiale azi, 21 iunie

78

Agresorii sexuali vor fi înscriși într-un Registru naţional și monitorizaţi de Poliţie

Agresorii sexuali vor fi înscriși într-un registru naţional și monitorizaţi de Poliţie

Legea care permite identificarea rapidă, prin intermediul Registrului Naţional Automatizat, a persoanelor care au comis infracţiuni sexuale a fost promulgată joi de președintele Klaus Iohannis. Potrivit actului normativ, persoanele înscrise în registru au obligaţia să comunice poliţiei, o dată la cel mult trei luni, informaţii precum profesia, mijloacele de existenţă, cu ce persoane minore, în vârstă, cu dizabilităţi sau vulnerabile locuiesc sau intră în contact frecvent sau ce școli sau spitale de copii frecventează. De asemenea, dacă își schimbă locuinţa sau pleacă într-o călătorie trebuie să anunţe Poliţia în cel mult 3, respectiv 15 zile. La rândul său, Poliţia trebuie să facă verificări la domiciliul persoanelor înscrise în registru, nu mai târziu de 3 luni.

Europa va fi afectată de un val de caniculă săptămâna viitoare

Europa s-a confruntat săptămâna aceasta cu furtuni violente, dar săptămâna viitoare va fi marcată de un val de caniculă, cu temperaturi cuprinse între 35 și 40 de grade Celsius în Franţa și Italia. În regiunile nordice ale Spaniei, temperaturile ar putea chiar să depășească pragul de 40 de grade Celsius. Un val de aer fierbinte din Africa de Nord este motivul creșterii temperaturilor.

Liderii UE nu au reuşit să se pună de acord privind candidaţii pentru funcţiile cheie ale blocului european

După 4 ore de discuţii privind selectarea unui nou preşedinte al Comisiei Europene, liderii UE au căzut de acord să organizeze un nou summit, la 30 iunie, din cauza lipsei de susţinere pentru candidaţi. „Nu a existat o majoritate pentru niciun candidat”, a declarat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European. Tusk a spus că liderii UE se vor întruni la un nou summit pentru a continua negocierile privind posturile cheie ale blocului european.

Întâlnirea la vârf a UE: Până în 2050 trebuie să ajungem la neutralizarea gazelor de eşapament

O neutralitate a climei înseamnă că în cursul proceselor de fabricaţie sau al altor acţiuni care necesită un consum mare de energie să nu se evacueze în atmosferă o cantitate mai mare de gaze cu efect nociv asupra mediului. În cazul în care aceste emisii sunt inevitabile, respectivele întreprinderi vor putea să le reducă sau compensa în alt mod.

Zece orașe europene solicită ajutorul UE pentru a lupta împotriva expansiunii platformei Airbnb

Amsterdam, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Bruxelles, Cracovia, München, Paris, Valencia și Viena au semnat o scrisoare comună prin care susţin că problema „creșterii explozive” a platformelor de închiriere pe termen scurt trebuie să fie introdusă în agenda comisarilor europeni.

Mită la vârful Interpol

Meng Hongwei, fostul președinte Interpol, a pledat vinovat la acuzaţiile de primire de mită ale autorităţilor chineze. Meng și-a mărturisit vinovăţia de a primi peste 2 milioane de dolari mită, între 2005 și 2017, când activa ca viceministrul securităţii publice. El a fost ales președinte al Interpolului în 2016.

Proteste în Georgia: Protestatarii au încercat să intre în Parlament pentru a opri discursul unui parlamentar rus

Tensiunile au ajuns în punctul maxim în momentul în care Sergei Gavrilov a ţinut un discurs în faţa unor parlamentari din ţări creştin-ortodoxe. Parlamentarii georgieni din opoziţie au cerut proteste ca răspuns la decizia lui Gavrilov de a ţine discursul de pe locul preşedintelui parlamentului. Gavrilov a vorbit în rusă, stârnind furia politicienilor, iar cetăţenii s-au opus cu fermitate prezenţei Rusiei în ţară. În jur de 10.000 de protestatari au cerut demisia preşedintelui parlamentului, Irakli Kobakhidze, şi a altor oficiali şi au rupt cordonul poliţiei din capitală.

Trump a aprobat iniţial un atac armat din partea SUA asupra Iranului

Președintele american ar fi aprobat iniţial lansarea rachetelor militare în Iran, ca răspuns la faptul că Teheranul a doborât o dronă americană, însă a retras comanda în ultimul minut. Aeronavele se aflau în aer, iar navele erau pe poziţii, însă rachetele nu erau încă lansate când au fost primite ordinele de retragere, a declarat un oficial anonim, citat de The New York Times. Nu este clar dacă atacul a fost doar amânat sau anulat, potrivit publicaţiei americane.

Laos confirmă existenţa primelor focare de pestă porcină africană

Statul sud-asiatic a raportat existenţa a șapte focare ale virusului ASF în mai multe sate din provincia Savarane, care a dus la moartea a 973 de animale, informează site-ul ofical al organizaţiei, care citează Ministerul Agriculturii din Laos.

Moderatori Facebook povestesc despre infernul jobului lor

Moderatorii Facebook lucrează sub o presiune imensă, pusă de oficialii companiei pentru atingerea obiectivelor. Stresul este atât de mare, încât s-a înregistrat deja un deces, iar cei mai mulţi moderatori se tem pentru propria sănătate, scrie Verge, citat de cronica.ro.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.