Esenţiale azi, 22 august

109

MAE anunţă că memorandumul privind tehnologia 5G este semnat de ambasadorii George Maior şi Hans Klemm

Ministerul de Externe a precizat, la solicitarea MEDIAFAX, că memorandumul între România şi SUA privind tehnologia 5G a fost semnat de către ambasadorul României la Washington, George Maior, şi ambasadorul SUA la Bucureşti. MAE nu a oferit însă detalii despre conţinutul şi prevederile documentului. Ministerul adaugă că documentul este un pas important în vederea unei abordări comune în ceea ce priveşte tehnologia 5G.

Donald Trump lansează un nou atac la adresa statelor europene pe tema contribuţiilor proporţionale la NATO

Preşedintele SUA, Donald Trump, a reluat atacurile la adresa statelor europene pe tema contribuţiilor proporţionale la bugetul NATO, în mod particular menţionând Danemarca, aparent în contextul refuzului categoric al acestei ţări de a lua în considerare propunerea sa de vânzare a Groenlandei. „De consemnat, Danemarca este la doar 1,35% din PIB în privinţa contribuţiilor NATO. Este o ţară înstărită şi ar trebui să fie la 2%. Protejăm Europa şi, totuşi, doar 8 dintre cele 28 de ţări NATO sunt la 2%. Statele Unite sunt la un nivel mult, mult mai ridicat”, afirmă liderul american, în mesaje postate miercuri seară pe Twitter.

Ce efecte va avea înţelegerea Trump-Iohannis privind firmele chineze de tehnologie

Unul din subiectele importante tranșate de Klaus Iohannis și Donald Trump la Casa Albă a fost cel legat de implicarea companiilor chineze în reţelele 5G. Discuţiile vin în contextul în care compania chineză Huawei este unul dintre cei mai mari parteneri ai operatorilor de telecomunicaţii din România. „România se angajează să colaboreze cu Statele Unite pentru a combate ameninţările de cybersecurity pe care le prezintă furnizorii chinezi de reţele 5G”, scrie, negru pe alb, în documentul publicat pe site-ul Casei Albe după întâlnirea dintre cei doi președinţi.

Putin spune că SUA ar putea lansa rachete de croazieră din România

Președintele Vladimir Putin a spus miercuri că Statele Unite se află în poziţia de a desfășura o nouă rachetă de croazieră cu lansare terestră în România şi Polonia, un scenariu pe care îl consideră drept o ameninţare la care Moscova trebuie să reacţioneze. Pentagonul a declarat luni că a testat o rachetă de croazieră cu configuraţie convenţională care şi-a atins ţinta după mai mult de 500 km (310 mile) de zbor, primul test de acest tip de la încetarea tratatului istoric de dezarmare nucleară în această lună.

Proteste anticomuniste la Praga

Aproximativ 5.000 de persoane au defilat miercuri la Praga pentru a protesta împotriva preşedintelui Milos Zeman, acuzat că ar fi prorus şi prochinez, şi a premierului populist, Andrej Babis, acuzat de colaborare cu fosta poliţie secretă StB înainte de 1989, al cărui guvern minoritar a fost instalat cu sprijinul Partidului Comunist.

Ministrul de externe german cere Rusiei şi Ucrainei să se reunească pentru noi convorbiri de pace

Ministrul de externe german, Heiko Mass, le-a cerut miercuri omologilor săi din Ucraina şi din Rusia să se întâlnească în curând pentru a relua demersurile în vederea încetării conflictului din estul Ucrainei, relatează dpa. „Nu ar trebui să existe o altă victimă în acest război”, a declarat Heiko Maas la Moscova după convorbiri purtate cu omologul său rus, Serghei Lavrov. „Acest lucru trebuie să înceteze”, a spus Maas despre conflictul care are loc de cinci ani între rebelii proruşi şi armata ucraineană în apropiere de graniţa rusă.

Premieră: Germania a vândut obligaţiuni pe 30 de ani cu dobândă zero și randament negativ

Germania va testa apetitul investitorilor pentru active ultrasigure printr-o emisiune de obligaţiuni pe 30 de ani cu dobândă de 0%, o premieră pentru un împrumut cu o asemenea maturitate. Trezoreria Germaniei are programată, miercuri dimineaţă, o licitaţie pentru vânzarea de obligaţiuni în valoare de 2 miliarde de euro, cu scadenţa în 2050 și un cupon de 0%, scrie Bloomberg. Germania s-a mai împrumutat anterior fără dobândă, însă doar pe perioade de maxim 10 ani.

Beijingul vrea să sancţioneze întreprinderile americane implicate în vânzarea a 66 de avioane de vânătoare Taiwanului

China a denunţat miercuri vânzarea de către Statele Unite a 66 de avioane de vânătoare de tip F-16 Taiwanului și a ameninţat să sancţioneze întreprinderile americane implicate în acest contract în valoare de 8 miliarde de dolari. Vânzarea a fost anunţată marţi de către un oficial de la Departamentul de Stat american. Această vânzare este ”conformă” ”angajamentului nostru de a menţine capacităţile de autoapărare ale Taiwanului”, a subliniat acesta, un mesaj adresat Beijingului, care consideră Taiwanul drept una dintre provinciile sale.

Bolsonaro acuză ONG-urile de incendierea pădurii tropicale, cu scopul de a-i strica imaginea

Activiștii pentru mediu din Brazilia au criticat miercuri afirmaţiile președintelui Jair Bolsonaro, care a spus că organizaţiile nonguvernamentale provoacă incendiile din pădurea tropicală amazoniană pentru a-i strica imaginea, după ce acesta a tăiat bugetul, scrie Aljazeera. „Această declaraţie este una bolnavă, demnă de milă”, a spus Marcio Astrini, coordonatorul pentru politici publice al Greenpeace Brazil. „Defrișările masive și incendiile sunt rezultatele politicilor lui împotriva mediului.”

G7 alimentează inegalităţile din lume, avertizează Oxfam cu două zile înaintea Summitului de la Biarritz

Liderii ţărilor din grupul G7 „favorizează activ inegalităţile din ţările lor şi din întreaga lume”, o dovadă în acest sens fiind creşterea diferenţelor între veniturile celor bogaţi şi ale celor săraci şi scăderea taxelor pentru bogaţi, atenţionează joi organizaţia internaţională Oxfam (Comitetul Oxford pentru Foamete), cu două zile înaintea summitului G7 de la Biarritz (sud-vestul Franţei), intitulat oficial „Lupta contra inegalităţilor”, transmite AFP. „Inegalităţile privind veniturile s-au amplificat în toate ţările G7 începând din anii ’80. Cele mai sărace 20 de procente din populaţia ţărilor G7 nu beneficiază, în medie, decât de 5% din totalul remuneraţiilor, în timp ce o cincime dintre cei mai bogaţi primesc aproximativ 45%”, potrivit unui raport al Oxfam.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.