Esenţiale azi, 22 mai

69

România are nevoie de 1 milion de muncitori

Economia românească se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă, necesarul de muncitori fiind de aproape 1 milion de oameni. Dincolo de racolarea şi pregătirea angajaţilor, companiile caută soluţii care să reducă impactul forţei de muncă, iar robotizarea, automatizarea şi digitalizarea serviciilor se află în prim-plan. Economia românească necesită investiţii semnificative pentru a se adapta noii revoluţii industriale. România are, în prezent, 11 roboţi la 10.000 de lucrători industriali şi ar mai avea nevoie de cel puţin 10.000 de roboţi industriali. Spre comparaţie, în Polonia sunt 28 de roboţi la 10.000 de angajaţi, în Ungaria, 57, în Cehia, 100.

Jumătate dintre români cred că Rusia este principala ameninţare

În opinia a peste 60% dintre români, Rusia rămâne principala ameninţare la adresa securităţii României, iar Ungaria acţionează pentru a obţine controlul asupra Transilvaniei. Aproape o jumătate (49,2%) consideră că aderarea la UE i-a adus României mai degrabă avantaje. Aproape 85% dintre români doresc consolidarea parteneriatului cu SUA. În ceea de privește vecinii, în topul ţărilor care pot fi considerate prietene conduce Republica Moldova (78,5%), urmată de Bulgaria (59%) şi de Serbia (50%). Pe ultimele locuri se află Ucraina (40%) şi Ungaria (27,1%). Întrebaţi care ar fi cea mai mare ameninţare pentru România în viitorul apropiat, 35% dintre cei chestionaţi au indicat corupţia, 18,9% – o nouă criză economică, 15,4% – un eventual război în zonă și 13,9% – scandalurile provocate de clasa politică.

Firmele vor măsura timpul petrecut de angajaţi la locul de muncă

Companiile europene, inclusiv cele din România, vor fi obligate să introducă sisteme de măsurare a timpului petrecut la locul de muncă şi mai ales a orelor suplimentare efectuate de angajaţi. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că statele membre trebuie să le impună angajatorilor obligaţia de a institui un sistem obiectiv, fiabil şi accesibil care să permită măsurarea corectă a timpului de lucru zilnic efectuat de fiecare angajat. 

Zeci de mii de cehi au ieșit în stradă pentru justiţie

Peste 50.000 de oameni au ieşit în stradă la Praga pentru a apăra independenţa sistemului judiciar. Oamenii se tem că noul ministru al justiţiei, Marie Benesova, va încerca să-l protejeze pe premierul Andrei Babiş, care ar fi accesat ilegal, pe vremea când era om de afaceri, 2 milioane de euro din fonduri europene. Oamenii se tem că noul ministru va încerca să împiedice actul de justiţie. În Cehia, ministrul justiţiei are un control semnificativ asupra procurorilor.

Proteste în SUA faţă de legile anti-avort

Americanii protestează faţă de noul val de legi anti-avort şi plănuiesc să pătrundă marţi în sediile guvernelor locale, în pieţele publice şi în tribunale. Peste 50 de organizaţii participă la proteste, în aproape toate cele 50 de state. Săptămâna trecută, Alabama a aprobat cea mai strictă lege din SUA privind avortul, conform căreia acesta va fi ilegal în aproape toate cazurile, mai puţin în cele în care este pusă în pericol viaţa mamei, iar medicii care efectuează procedura pot primi până la 99 de ani de închisoare. Statul Georgia a interzis avortul de îndată ce sunt detectate bătăile inimii. Mai multe state au legi similare. Activiştii spun că acestea reprezintă un atac la decizia din 1973 a Curţii Supreme, care a legalizat avortul în SUA.

Zeci de mii de persoane contaminate cu febra Dengue

Zeci de mii de persoane de pe insula Reunion au fost infectate cu virusul febrei Dengue, o epidemie fără precedent a acestei boli transmise de ţânţari, în teritoriul francez de peste mări. Începând din martie 2018, au fost raportate 50.000 de cazuri probabile, iar confirmate au fost 6.942 anul trecut și 7.700 anul acesta. Boala provoacă simptome similare răcelii şi poate avea urmări letale. În condiţiile diagnosticării precoce şi ale accesului la îngrijiri medicale corespunzătoare, mai puţin de 1% dintre bolnavi îşi pierd viaţa din cauza bolii. Paisprezece persoane au murit până acum în urma epidemiei.

Turcia arestează 140 de persoane acuzate de lovitură de stat

Procuratura din Ankara a emis marţi ordine de arestare pe numele a 140 de persoane suspectate de apartenenţă la reţeaua clericului Fethullah Gulen, acuzat de guvernul turc că ar fi orchestrat lovitura eşuată de stat din vara anului 2016. De la eşecul puciului, mai mult de 130.000 de funcţionari au fost destituiţi, circa 80.000 de persoane au fost acuzate de legături și sunt în arest preventiv şi, chiar luni, procuratura a dispus arestarea a 249 de angajaţi din Ministerul de Externe. Mişcarea lui Gulen a fost aliată cu partidul de guvernare AKP, până când cele două părţi s-au angrenat într-o luptă dură pentru putere în toamna lui 2013.

Șapte persoane ucise într-un atac armat în India

Un deputat regional şi alte 6 persoane au fost ucise într-un incident armat produs marţi în nord-estul Indiei. Tirong Aboh, membru al Parlamentului, se deplasa cu maşina spre circumscripţia electorală Assam, fiind însoţit de 4 civili şi de 2 agenţi de poliţie. Militanţi insurgenţi au deschis focul spre vehicul. Autorităţile indiene atribuie atacul grupării Consiliul Naţional Socialist din Nagaland.

Transgaz a actualizat planul de dezvoltare

Transgaz, transportatorul naţional de gaze, a completat planul de dezvoltare a sistemului de transport al gazelor naturale 2018-2027. Printre proiectele prioritare apare Eastring, un gazoduct ce ar urma să aibă, în primă fază, o capacitate de 20 de miliarde de metri cubi, urmând să crească la 40 de miliarde metri cubi. Acest gazoduct ar lega statele UE de vestul Turciei. Este un proiect al Slovaciei, însă mare parte din conductă ar urma să traverseze România. Un alt proiect, deja în desfășurare, este o conductă care va lega România și Serbia. În total, proiectele companiei sunt estimate la peste 4 miliarde euro în 10 ani.

Plasticul de unică folosinţă, interzis în UE

Consiliul UE a adoptat marţi măsurile ambiţioase propuse de Comisia Europeană menite să reducă deșeurile marine provenite de la cele 10 articole din plastic de unică folosinţă care se găsesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum și echipamentele de pescuit abandonate și materialele plastice oxodegradabile. Vor fi interzise beţișoarele pentru urechi, tacâmurile, farfuriile, paiele, paharele, recipientele pentru alimente și băuturi fabricate din polistiren expandat și toate produsele fabricate din materiale plastice oxodegradabile. Directiva va intra în vigoare la 20 de zile de la publicare, iar statele membre vor avea apoi la dispoziţie 2 ani pentru a o transpune în legislaţia naţională.