Esenţiale azi, 22 noiembrie

49

Netanyahu consideră inculparea sa „o lovitură de stat”

Prim-ministrul israelian, Beniamin Netanyahu, a denunţat joi seară „o lovitură de stat” împotriva lui după ce a fost inculpat pentru corupţie, promiţând că nu va „renunţa”. În cursul serii de joi, procurorul general, Avichai Mandelblit, a anunţat că îl pune sub acuzare pe prim-ministrul cel mai longeviv din istoria Israelului, sub acuzaţia de corupţie, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare diferite.

Preşedintele israelian, Reuven Rivlin, a mandatat joi Parlamentul să găsească un premier, în condiţiile în care, pentru „prima dată în istoria Israelului”, niciun candidat nu a reuşit să formeze un guvern după alegerile din 17 septembrie.

UNESCO elaborează norme etice pentru inteligenţa artificială

Statele membre UNESCO au decis joi să mandateze această organizaţie din cadrul ONU să lucreze la elaborarea unui set de norme etice în materie de inteligenţă artificială (AI). UNESCO va face apel la experţi internaţionali care vor lucra pe parcursul viitoarelor 18 luni la „primul instrument normativ mondial” din acest domeniu. Una dintre cele mai invocate probleme în materie de AI sunt algoritmii care discriminează reflectând prejudecăţile umane.

Germania și SUA condamnă violenţa forţelor de ordine în reprimarea protestelor din Iran

Germania a condamnat joi „acţiunile disproporţionate ale forţelor de securitate” în cursul protestelor care au avut loc în Iran în ultimele zile şi care s-ar fi soldat cu zeci de morţi. Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, i-a invitat joi pe manifestanţii iranieni să transmită Statelor Unite orice dovadă de „represiune” din partea regimului de la Teheran, dând asigurări că Washingtonul „va sancţiona aceste abuzuri”.

Peste 70 de migranţi, între care 24 de minori, salvaţi în Mediterana

Organizaţia umanitară spaniolă Open Arms a salvat joi, în centrul Mediteranei, 73 de migranţi, dintre care 2 copii şi mai adulţi răniţi prin împuşcare sau cu simptome de hipotermie şi deshidratare. Toţi se aflau pe o barcă în derivă cu risc de naufragiu, aproape de frontiera cu Tunisia. Între cele 73 de persoane salvate, se aflau 4 femei și 26 de minori. ONG-ul a solicitat un port sigur pentru transferul acestor persoane. La rândul său, nava Ocean Viking, a ONG-urilor Medici Fără Frontiere şi SOS Mediterana, găzduieşte la bord 125 de migranţi salvaţi în ultimele zile în două operaţiuni distincte în Mediterana Centrală.

Doi morţi și zeci de răniţi în protestele din Bagdad

Două persoane au fost ucise şi 38, rănite în cursul dimineţii de joi după ce forţele de securitate au folosit cartuşe cu gaze lacrimogene asupra protestatarilor în Bagdad. Mai mult de 300 de persoane au fost ucise de la declanşarea protestelor în Irak, pe 1 octombrie, care au zguduit calmul relativ instaurat după înfrângerea organizaţiei Stat Islamic în 2017. Manifestanţii cer locuri de muncă, servicii de bază şi plecarea întregii clase politice, pe care o acuză că s-a îmbogăţit pe seama statului şi serveşte unor puteri străine, în special Iranului.

Un republican a blocat în Senatul SUA adoptarea unei rezoluţii despre genocidul armean

Un senator republican, David Perdue, a blocat joi adoptarea în Senatul american a unei rezoluţii care recunoaște genocidul armean, după ce Camera Reprezentanţilor l-a recunoscut formal cu o majoritate zdrobitoare. A fost a doua oară când un parlamentar republican a împiedicat adoptarea definitivă în Congres a acestui text, al cărui vot din Cameră la sfârşitul lui octombrie a provocat furia Turciei. „Adoptarea sa astăzi ar sabota angajamentul administraţiei (americane) de a depăşi provocările reale din relaţiile noastre bilaterale cu Turcia”, a declarat senatorul republican pentru a-şi justifica opoziţia. Senatorii vor putea solicita din nou un vot unanim dacă rezoluţia nu va fi supusă votului printr-o procedură clasică de liderul majorităţii republicane, Mitch McConnell.

Președintele Poloniei și cel al Lituaniei resping viziunea lui Macron despre NATO

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, şi cel al Lituaniei, Gitanas Nauseda, două ţări membre ale NATO, au salutat joi „vitalitatea” Alianţei Nord-Atlantice, respingând viziunea franceză a unei organizaţii în stare de „moarte cerebrală”. În ultimele două luni, Statele Unite şi-au mărit rotaţia trupelor proprii din Polonia şi Lituania, care se adaugă contingentelor NATO amplasate pentru a face faţă unei eventuale ameninţări din partea Rusiei. În urmă cu doi ani, NATO a desfăşurat 4 batalioane multinaţionale de 1.000 de persoane fiecare în Polonia şi în ţările baltice pentru a contracara orice veleitate agresivă a Rusiei după anexarea Peninsulei Crimeea de către Moscova, în 2014.

Acţiunile ilegale ale lui Trump, „mai grave” decât cele ale lui Nixon

Congresmanul democrat de California Adam B. Schiff, care conduce ancheta în perspectiva destituirii președintelui SUA, a afirmat joi că faptele reproşate acestuia sunt „cu mult mai grave” decât cele comise de fostul preşedinte Richard Nixon. Acesta din urmă a demisionat în 1974 pentru a evita destituirea sigură în cadrul scandalului de spionaj politic numit Watergate. „Ce avem noi aici este cu mult mai grav decât un jaf de rangul al treilea la sediul Partidului Democrat; vorbim despre blocarea ajutorului militar pentru un aliat în stare de război: depăşeşte cu mult ce a făcut Nixon”, a declarat Adam Schiff, încheind o serie de audieri maraton în Congres.

Spioni ruși au abordat membri ai serviciilor secrete sârbe

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a confirmat joi că membri ai serviciilor ruse de informaţii au abordat din 2017 mai mulţi responsabili militari sârbi, unul dintre aceştia înmânând „de trei ori” bani surselor sale. Serviciile sârbe deţin dovezi despre contacte între „mulţi alţi membri ai serviciilor ruse de informaţii şi membri ai structurilor militare ale Serbiei”. Agenţia de Informaţii a Serbiei a deschis o anchetă. Vucic a precizat însă că Belgradul nu îşi va schimba politica faţă de Moscova. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat joi că relaţiile dintre Rusia şi Serbia au un caracter atât de special încât niciun scandal nu le poate afecta.

Kim Jong-un refuză să participe la un summit în Coreea de Sud

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, a respins invitaţia preşedintelui sud-coreean, Moon Jae-in, de a participa la un summit regional săptămâna viitoare în Coreea de Sud. Phenianul a declarat că nu a venit încă timpul pentru un summit intercoreean, dar a mulţumit totuşi preşedintelui sud-coreean pentru acest gest de reconciliere. Coreea de Nord critică Seulul pentru că încearcă să rezolve problemele dintre cele două Corei cu ajutorul puterilor străine, evocând vizita ministrului sud-coreean pentru reunificare în Statele Unite.