Esenţiale azi, 23 aprilie

86

Poliţia londoneză a arestat 1.000 de protestatari

Numărul persoanelor arestate în ultimele zile în timpul protestelor organizate la Londra în favoarea protecţiei mediului a ajuns luni la 1.000. Gruparea ecologistă Extinction Rebellion a vizat locuri din centrul Londrei, precum Oxford Circus şi Piaţa Parlamentului, într-o campanie paşnică de nesupunere civică cu obiectivul stopării crizei climatice globale. Poliţia le-a solicitat manifestanţilor să se mute la Arcul de Marmură, aflat la unul dintre capetele arterei comerciale Oxford.

Plăţi Instant la BT și CEC Bank: transferul banilor, în 10 secunde

Serviciul Plăţi Instant, care asigură transferul banilor în mai puţin de 10 secunde între bănci, a fost lansat luni de Banca Transilvania şi de CEC Bank. O astfel de plată va putea fi efectuată oricând (24/7/365). Valoarea individuală a unei plăti executate prin Plăţi Instant se încadrează sub 50.000 de lei.

SUA oferă recompensă pentru informaţii despre Hezbollah

Statele Unite au promis luni recompense de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii care pot duce la destabilizarea reţelelor financiare ale mişcării islamiste libaneze Hezbollah. Departamentul de Stat american este în căutare de informaţii privind sursele de venituri ale organizaţiei, înscrisă pe lista neagră americană a organizaţiilor teroriste şi aliate Iranului. SUA vor să identifice mecanismele-cheie de facilitare a operaţiunilor financiare, principalii donatori și instituţiile financiare care contribuie la tranzacţiile sale.

Cinci miliardari algerieni, arestaţi pentru corupţie

Cinci miliardari algerieni (Issad Rebrab, cel mai bogat om din Algeria, şi patru fraţi din familia Kouninef, apropiată de fostul președinte al ţării, Abdelaziz Bouteflika), au fost arestaţi în cadrul unei anchete anticorupţie. Fostul premier, Ahmed Ouyahia, şi actualul ministru de finanţe, Mohamed Loukal, sunt la rândul lor vizaţi de campania anticorupţie lansată după căderea regimului Bouteflika. Algerienii protestează masiv din 22 februarie faţă de clasa politică. Următorul scrutin prezidenţial din Algeria va avea loc pe 4 iulie.

Primul portavion fabricat integral de chinezi a fost testat pe mare

Primul portavion fabricat integral de China, Pipixia, a fost testat pe mare. Testul a avut loc în contextul pregătirilor pentru defilarea de astăzi, desfăşurată cu prilejul aniversării armatei chineze. Pipixia este al doilea portavion al Chinei, după Liaoning, construit pe baza crucişătorului sovietic Variag.

Cutremur devastator în Filipine

Cel puţin 8 persoane și-au pierdut viaţa în urma unui cutremur puternic care a afectat, luni, principala insulă a arhipelagului Filipinelor, Luzon. Seismul de magnitudine 6,1 s-a produs la o adâncime de numai 10 kilometri, în jurul orei locale 17:10. Aeroportul Internaţional Clark a fost serios avariat și cel puţin două clădiri s-au prăbușit. Cel puţin 20 de oameni au fost răniţi și există victime sub dărâmături.

Epidemie de febră porcină în China

Febra porcină africană devastează fermele de porci din China. Criza ar putea duce la o penurie semnificativă de carne într-o ţară cu o piaţă în creştere. China consumă 28% din carnea produsă în întreaga lume, inclusiv 49% din cea de porc. Ministerul agriculturii din China a declarat că gripa porcină este sub control, însă criticii spun că Beijingul subevaluează severitatea impactului bolii ucigaşe pentru a salva aparenţele sau pentru a menţine o poziţie solidă în timpul negocierilor pentru rezolvarea conflictului comercial chino-american.

Emisiile de carbon trebuie reduse cu 70%

Agenţia Internaţională pentru Energie Regenerabilă (IRENA) arată că producţia de energie din surse regenerabile ar trebui să crească de 6 ori mai repede, iar emisiile de dioxid de carbon ar trebui reduse cu 70% pentru atingerea obiectivele climatice asumate internaţional pentru 2050. Organizaţia subliniază faptul că sursele regenerabile, precum energia solară sau eoliană, ar putea asigura 86% din cererea de energie, iar lumea ar putea economisi până la 160 de trilioane de dolari prin tranziţia la energie regenerabilă și la vehicule electrice. Înlocuirea surselor energetice ar crește Produsul Intern Brut la nivel global cu 2,5%, iar locurile de muncă create ar fi mai multe decât cele pierdute prin renunţarea la combustibilii fosili.