Esenţiale azi, 23 octombrie

68

STUDIU: Puterea medie de cumpărare a românilor este cu 60% sub media europeană. Bucureştiul, la nivelul mediei din Cehia

Românii au o sumă medie de 5.881 de euro de persoană disponibilă pentru cheltuieli şi economii în acest an, cu aproximativ 60% sub media europeană, potrivit studiului lansat de firma de cercetare de piaţă GfK. În Bucureşti, puterea de cumpărare este mult mai mare decât în restul ţării, fiind la nivelul mediu din Cehia. Europenii au o sumă medie de 14.739 de euro de persoană disponibilă pentru cheltuieli şi economii în 2019, potrivit GfK. „România se află pe locul 32 în clasamentul european”, se precizează în comunicat.

Dodon vrea să închidă Muzeul Ocupaţiei Sovietice din Chișinău și să-l înlocuiască cu „un muzeu de istorie normal, bun, frumos”

Președintele moldovean, Igor Dodon, intenţionează să închidă Muzeul Ocupaţiei Sovietice, inaugurat în 2015 la Chișinău în incinta Casei Armatei, scrie Deschide.md. Dodon, cunoscut pentru poziţia sa prorusă, cere ca, în loc, „să facem un muzeu de istorie normal, bun, frumos”, în care să se regăsească și cadoul ministrului apărării de la Moscova, Serghei Șoigu, făcut pe 24 august, anul curent, când a vizitat Republica Moldova.

Poliţia britanică a descoperit 39 de morţi în remorca unui tir venit din Bulgaria

Poliţia britanică a descoperit 39 de morţi într-o remorcă de tir din parcul industrial Waterglade, din zona Essex, de lângă Londra. Șoferul tirului, un tânăr de 25 de ani din Irlanda de Nord, a fost arestat. Cazul pare similar cu cel din august 2015, când 71 de migranţi au fost găsiţi sufocaţi într-un camion frigorific abandonat pe o șosea din Austria. În 2018, șeful reţelei de trafic cu migranţi, un afgan, și 3 complici bulgari au primit fiecare câte 25 de ani de închisoare. Alţi 9 bulgari din reţea au primit și ei pedepse cu închisoarea, dar mai mici.

Franţa: Un bărbat care s-a baricadat într-un muzeu din sud-estul ţării a fost arestat / Un mesaj scris în arabă pe zid ameninţă că „muzeul va deveni un infern”

Un bărbat care se baricadase într-un muzeu arheologic din Saint-Raphael, pe Riviera franceză, a fost arestat la puţin timp după ora 09,00 GMT, anunţă AFP, care precizează că poliţiștii continuă să verifice clădirea în căutarea unei eventuale a doua persoane. Arestarea a fost confirmată de Prefectura departamentului, potrivit căreia bărbatul, care nu era înarmat, ar fi acţionat singur. Motivaţiile sale nu sunt cunoscute la acest stadiu.

Un kurd sirian şi-a dat foc în faţa agenţiei ONU pentru refugiaţi de la Geneva

Bărbatul, care locuieşte în Germania, a fost transportat de urgenţă cu elicopterul la unitatea pentru arşi a spitalului universitar din Lausanne, unde primeşte îngrijiri, a declarat purtătoarea de cuvânt a poliţiei din Geneva, Silvain Guillaume-Gentil. „Dată fiind starea în care se află, este imposibil să-l întrebăm despre motivul său, dar ne imaginăm că este vorba despre situaţia politică”, a indicat ea. Gestul bărbatului survine în contextul ofensivei declanşate de Turcia în nordul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG).

Parlamentul britanic a dat vot favorabil acordului de Brexit convenit de Boris Johnson cu UE

Acordul de Brexit convenit de premierul britanic cu UE a făcut un prim pas în Parlamentul Regatului Unit, care a adoptat implementarea legii, deschizând calea pentru un studiu detaliat al textului, relatează AFP, citată de Hotnews. Cu toate acestea Parlamentul a refuzat marţi examinarea accelerată a acordului, punând în pericol șansele Marii Britanii de a părăsi UE la 31 octombrie.

Kim Jong-un cere demolarea clădirilor construite de Coreea de Sud în staţiunea nord-coreeană Mount Kumgang

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a solicitat demolarea clădirilor din staţiunea sud-coreeană Mount Kumgang, simbol al colaborării dintre cele două state, din cauza aspectului lor „neplăcut”, relatează The Guardian. Liderul de la Phenian a afirmat că staţiunea, una dintre puţinele simboluri ale cooperării dintre cele două state, reprezentând o proprietate comună a celor două Corei, a fost o „greșeală, din cauza localizării pe teritoriul Coreei de Nord”, a transmis agenţia locală de știri KCNA.

Rusia importă mii de vaci din Europa

La 5 ani de la introducerea unui embargou care viza, printre altele, brânza gouda din Olanda și parmezanul italian, companiile rusești au început să aducă de peste graniţă mii de vaci de lapte rasa Holstein, care ajung în ferme moderne construite de firme din Germania și din Suedia. În prezent, Rusia este cel mai mare importator de vaci de lapte din Uniunea Europeană, iar cea mai mare companie producătoare de lactate din Rusia este deţinută de o firmă germană.

Rusia şi Turcia, în negocieri pe tema livrărilor suplimentare de sisteme de rachete S-400

Rusia şi Turcia poartă negocieri despre livrări suplimentare de sisteme de apărare antirachetă S-400 ruseşti către Ankara, a confirmat miercuri şeful Agenţiei ruse de Export de Armament (Rosoboronexport), Aleksandr Miheev, citat de Interfax, potrivit Reuters. La ora actuală, conform responsabilului rus, Moscova şi Ankara examinează deja „contractul, modelul de finanţare, termenele”. În prezent, specialişti ruşi instruiesc armata turcă să poată folosi echipamentele care au fost deja livrate, a spus Miheev. „După finalizarea programului de instruire, sistemul livrat va intra în serviciu”, a declarat şeful Rosoboronexport, potrivit căruia contractul actual a fost finalizat înainte de termen, toate elementele sistemului comandate au fost livrate Turciei. Aviaţia rusă a efectuat 72 de zboruri pentru a le transporta.

Trei tone de droguri, cu o valoare de piaţă de circa 750 de milioane de dolari, au fost confiscate în Panama

Serviciul Naţional Aeronaval din Panama (Senan) a indicat că marfa a fost confiscată în provincia Colon, fiind reţinute trei persoane din Columbia şi una din Honduras suspectate de legături cu contrabanda, după cum relevase deja de vineri Ministerul Public. Tot atunci, Parchetul a informat despre o captură de 2.250 de pachete cu cocaină ce au fost descoperite într-o ambarcaţiune interceptată pe râul Belen, la Costa Abajo de Colón.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.