Esenţiale azi, 25 februarie

71

Fraudare la alegerile din Republica Moldova

Partidul Socialist, al lui Igor Dodon, şi Partidul Democrat, condus de Vladimir Plahotniuc, vor forma din nou guvernul după alegerile din acest weekend din Republica Moldova. Copreședinţii blocului electoral ACUM DA PAS, Maia Sandu și Andrei Năstase, spun că acestea au fost cele mai nedemocratice alegeri din istorie și cer organizaţiilor internaţionale să nu recunoască rezultatele alegerilor din două circumscripţii deschise pentru cetăţenii din stânga Nistrului.

„Zeci de mii de oameni sunt aduși la secţiile de votare deschise pe malul drept al Nistrului. Acești oameni sunt plătiţi, nu cunosc absolut nimic despre partidele politice din R. Moldova, despre programele formaţiunilor. Nu recunoaștem valabilitatea alegerilor din aceste două circumscripţii. Vorbim de o fraudă fără margini din partea Comisiei Electorale Centrale”, a declarat Maia Sandu. Cei doi vor face o plângere penală la Procuratura Generală pe numele președintelui CEC, Alina Rusu.

Manifestaţii în România

Mai multe proteste au fost organizate duminică seara în marile orașe ale României, la care mii de persoane au fost prezente pentru a manifesta faţă de OUG de modificare a legilor justiţiei şi pentru a fi solidare cu acţiunile de protest ale magistraţilor. În paralel, Ministerul de Interne a trimis mașini de intervenţie din teritoriu la București, într-o mobilizare disproporţionată a forţelor de ordine.

Dragnea, la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni (PES)

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost prezent la Congresul Partidului Socialiştilor Europeni (PES), unde liderii grupului S&D, în frunte cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-au transmis că, „dacă vreţi să faceţi parte din această familie, valorile noastre fundamentale trebuie respectate”. Timmermans a definit valorile fundamentale ale partidului în discursul său din plenul cogresului astfel: „Dacă suntem partidul care vorbeşte cel mai mult despre propriile valori, dacă suntem partidul care îi critică pe alţii când încalcă statul de drept, când atacă libertatea presei, când pun judecătorii sub control politic, când opresc lupta împotriva corupţiei, trebuie să vorbim deschis şi dacă vedem asemenea probleme în familia noastră, aceasta este datoria noastră, nu putem evita această discuţie.” Se pare că Liviu Dragnea a dat asigurări că PSD-ul se va conforma și urmează noi discuţii pe această temă săptămânile viitoare.

Liderul opoziţiei din Venezuela, întâlnire cu vicepreşedintele american, Mike Pence

După un alt weekend marcat de violenţe, în care armata venezueleană a blocat ajutoarele umanitare să nu treacă graniţa spre Venezuela din Columbia, liderul opoziţiei şi preşedintele autoproclamat din Venezuela, Juan Guaido, s-a deplasat în Bogota, Columbia, pentru o întâlnire de luni cu vicepreşedintele american, Mike Pence. La ajungerea în Bogota, Guaido a spus că ajutoarele umanitare au fost arse și că ţara este în criză.

În același timp, șeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a declarat sâmbătă că Statele Unite ale Americii vor trece la fapte pentru a susţine democraţia în Venezuela după ce forţele de securitate loiale preşedintelui Maduro au tras asupra unor manifestanţi, făcând 2 morţi şi peste 300 de răniţi, potrivit organizaţiei neguvernamentale Foro Penal.

Cinci zile de rugăciune pentru Brexit

Arhiepiscopul de Canterburry, Justin Welby, liderul Bisericii Angliei, face apel la liderii Bisericilor Catolică, Metodistă, Baptistă şi Reformată Unită din Marea Britanie ca, în ziua ieșirii ţării din Uniunea Europeană, să se roage împreună, în public, pentru viitorul ţării. După aceasta, Welby are în plan să continue rugăciunile publice pentru încă patru zile. Lideri politici precum premierul Theresa May şi liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, s-ar putea alătura demersului visericii. Premierul ia în considerare amânarea ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană cu două luni, dacă nu se va reuși încheierea unui acord până în data de 12 martie.

Iranul lansează cu succes o rachetă de croazieră

În a treia zi a exerciţiilor militare, la care participă aproximativ 100 de nave într-o regiune vastă, de la Strâmtoarea Ormuz la Oceanul Indian, Iranul a reușit să lanseze cu succes o rachetă de croazieră. Potrivit Teheranului, programul balistic iranian are scopuri pur defensive.

Noi proteste în Franţa

În acest weekend, Vestele Galbene au încheiat a 15-a sâmbătă din şirul de proteste începute în luna noiembrie a anului trecut. Aproximativ 47.000 de oameni au manifestat pașnic sâmbătă, în mai multe oraşe din Franţa. În timpul manifestaţiei, președintele Emmanuel Macron participa la Salonul Agriculturii, unde a lansat mai multe propuneri de reformare a politicii agricole comune (PAC). Popularitatea sa a crescut la 32% această lună, același procent de care președintele se bucura înainte de izbucnirea protestelor.

Speranţă pentru încheierea Războiului Coreean

Purtătorul de cuvânt al președintelui sud-coreean, Moon Jae-in, a oferit recent speranţe că la summitul din Vietnam de pe 27-28 februarie, unde vor continua negocierile pe tema denuclearizării peninsulei Coreea, președintele american, Donald Trump, și liderul nord-coreean, Kim Jong-un, ar putea declara încheierea Războiului Coreean (1950-1953).

Extrema dreaptă iese în stradă de Ziua Independenţei Estoniei

Capitala Estoniei a fost duminică scena unui marș cu torţe al mai multor grupuri independente extremiste, care au ales să celebreze Ziua Independenţei militând pentru politici antiimigraţie. Estonia se pregătește pentru alegerile parlamentare, care vor avea loc pe 3 martie 2019. Dacă Partidul Oamenilor Conservatori, de extrema dreaptă, va obţine 20% din voturi, cum este calculată intenţia de vot, atunci ar putea deveni a treia forţă politică din ţară.

India: 84 de persoane au murit după ce au băut alcool de contrabandă

Cel puţin 84 de persoane au murit și alte 200 au fost spitalizate după ce au consumat alcool de contrabandă în nord-estul Indiei, a anunţat ministrul sănătăţii. Incidentul vine la două săptămâni după ce alte 100 de persoane au băut alcool contrafăcut în nordul Indiei și este considerat cel mai grav caz după cel din 2011, când 172 de persoane au murit similar în Bengalul de Vest. Decesele cauzate de alcoolul produs ilegal sunt comune în India, unde băuturile spirtoase marcate sunt foarte scumpe pentru majoritatea locuitorilor.