Esenţiale azi, 25 noiembrie

54

Demonstraţii masive în Franţa, Italia și Olanda pentru combaterea violenţei împotriva femeilor

Zeci de mii de persoane au participat sâmbătă la marşuri organizate în Franţa şi în Italia pentru a denunţa violenţele comise asupra femeilor. Duminică, aproximativ 10.000 de persoane au participat la Bruxelles la un mare miting cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei asupra Femeilor. De la începutul anului 2019, cel puţin 116 femei au fost ucise de partenerii lor în Franţa și 94, în Italia.

UNESCO a prezentat vineri primul manual care să orienteze presa cum să informeze despre violenţa comisă asupra femeilor şi fetelor, în care cere ca astfel de cazuri să fie tratate ca o problemă socială, nu ca incidente de natură personală. Potrivit ghidului, la nivel mondial circa o treime dintre femei au fost victime ale violenţei fizice sau sexuale din partea partenerului, 38% din asasinatele cu victime femei au fost comise de actualul sau fostul lor partener, iar cel puţin 200 de milioane de femei din 30 de ţări au suferit o mutilare genitală.

Președintele Columbiei iniţiază o „mare discuţie naţională”

Confruntat de 4 zile cu manifestaţii de o amploare inedită în Columbia, preşedintele Ivan Duque a demarat duminică, împreună cu aleşi locali, o „mare discuţie naţională”, pe care a promis să o extindă la „diferite sectoare sociale”, pentru a încerca să calmeze această revoltă. La întâlnire au fost abordate subiecte legate de educaţie, sănătate, infrastructură, mediu, pace, dar şi de lupta împotriva corupţiei şi a traficului de droguri.

Președinta Boliviei a promulgat legea privind convocarea de noi alegeri

Preşedinta interimară a Boliviei, Jeanine Ańez, a promulgat duminică legea prin care sunt convocate noi alegeri prezidenţiale şi legislative fără participarea fostului preşedinte Evo Morales, scrutine care ar trebui să liniştească ţara sud-americană unde violenţele s-au soldat cu 32 de morţi într-o lună. Textul, aprobat sâmbătă de senatori şi deputaţi, anulează alegerile prezidenţiale din 20 octombrie, pe care Evo Morales a susţinut că le-a câştigat, declanşând furia opoziţiei, care a denunţat „frauda”.

Libia: Armata mareșalului Haftar instituie interdicţie aeriană peste Tripoli

Forţele loiale mareşalului Khalifa Haftar au anunţat sâmbătă instituirea unei zone de interdicţie aeriană în partea de vest a Libiei, care include capitala Tripoli. Zborurile ar urma să fie complet interzise în regiune fără o coordonare prealabilă cu forţele mareșalului. Nu se știe deocamdată când va intra în vigoare interdicţia de zbor.

SUA le-au cerut giganţilor online închiderea conturilor regimului iranian

Departamentul de Stat american a cerut sâmbătă ca Facebook, Instagram şi Twitter să suspende conturile liderilor regimului iranian, până când internetul va fi restabilit în această ţară. Pe 16 noiembrie, la o zi după izbucnirea protestelor violente din cauza creșterii drastice a preţului benzinei, Iranul a oprit accesul populaţiei la internet, pentru a se împiedica difuzarea înregistrărilor video din timpul turbulenţelor. Vineri, SUA au impus sancţiuni împotriva ministrului iranian al telecomunicaţiilor. Forţele de securitate iraniene au arestat 180 de presupuşi lideri ai protestelor.

Netanyahu: Iranul pregătește atacuri împotriva Israelului

Premierul israelian, Beniamin Netanyahu, a acuzat duminică Iranul că pregăteşte atacuri împotriva Israelului şi a spus că va face tot posibilul pentru a preveni un astfel de atac. Armata israeliană a atacat aerian săptămâna trecută o serie de obiective militare din Siria, în ripostă la un tir cu rachete.

Procurorul general al Israelului, Avichai Mandelblit, a decis joi ca premierul Netanyahu să fie pus sub acuzare pentru „corupţie, fraudă şi abuz de încredere”, în diferite dosare. În acest context, liderul partidului Kahol Lavan (Albastru-Alb), Benny Gantz, i-a cerut sâmbătă lui Netanyahu să demisioneze.

Militanţi Hezbollah au atacat protestatari pașnici în Liban

Partizani ai mişcării şiite Hezbollah şi ai aliatului său Amal au atacat manifestanţi antiguvernamentali în cursul nopţii de duminică spre luni la Beirut, iar armata s-a interpus pentru a calma situaţia. Cu puţin înainte de miezul nopţii, mai mulţi indivizi s-au îndreptat  spre o piaţă din Beirut unde manifestanţii instalaseră un baraj, lansând insulte la adresa protestatarilor, scandând sloganuri pentru gloria liderilor Hezbollah şi Amal și atacându-i ulterior pe manifestanţi. În Liban au loc de peste o lună proteste pașnice faţă de întreaga clasă politică libaneză, considerată coruptă şi incompetentă.

Noi atacuri teroriste în Afganistan

Cel puţin 8 membri ai forţelor de securitate afgane au fost ucişi și 3 persoane au fost rănite după ce 200 de combatanţi talibani au atacat în timpul nopţii posturi de securitate în districtul Kijran, Afganistan – au anunţat duminică autorităţile. Cel puţin 25 de combatanţi talibani au fost de asemenea ucişi în confruntări. Duminică, un cetăţean străin a murit şi alte 5 persoane au fost rănite la Kabul, după ce o grenadă a fost aruncată spre un vehicul aparţinând Naţiunilor Unite. Cinci afgani au fost răniţi ușor în atac.

Protestele din Irak escaladează

Doi manifestanţi au fost ucişi duminică în timpul unor ciocniri cu forţele de securitate la Nassiriya, Irak, unde mişcarea de nesupunere civilă se amplifică, prin blocarea unor importante axe rutiere. În Nassiriya şcolile sunt în continuare închise, majoritatea instituţiilor publice, blocate şi manifestanţii incendiază pneuri pe cele 5 poduri de peste Eufrat. Mai mult de 300 de persoane au fost ucise de la declanşarea protestelor, la 1 octombrie. Manifestanţii cer locuri de muncă, servicii de bază şi plecarea întregii clase politice, pe care o acuză că s-a îmbogăţit pe seama statului şi serveşte unor puteri străine, în special Iranului.

Papa Francisc a condamnat folosirea armelor atomice

Duminică, în timpul vizitei sale la Hiroshima și Nagasaki, papa Francisc a declarat că folosirea atomului în scopuri militare reprezintă „o crimă” şi a respins ideea că deţinerea de arme nucleare pentru a descuraja atacurile armate ar reprezenta un mijloc de garantare a păcii. Suveranul pontif s-a întâlnit cu supravieţuitori ai bombardamentelor atomice şi a adus un omagiu „forţei şi demnităţii” acestor persoane. Astăzi, papa Francisc se întâlnește cu supravieţuitori ai triplei catastrofe din 11 martie 2011 (seism, tsunami și accident nuclear).