Esenţiale azi, 25 octombrie

73

Black Friday 2019 – cât de reale vor fi reducerile de preţuri

Ultimele zile ale lunii octombrie marchează începerea perioadei de cumpărături „Black Friday”, eveniment care în România a pierdut, de cele mai multe ori, dimensiunea unei zile, fiecare comerciant stabilindu-şi propria perioadă de reduceri. Black Friday 2019 este important, pentru că ar putea duce, conform estimărilor analiştilor, piaţa electro – IT (televizoare, laptopuri, telefoane şi electrocasnice), la peste 36 de miliarde de lei, un maxim istoric.

Preţurile serviciilor culturale în România au înregistrat cel mai important declin din UE, în ultimul deceniu

Preţurile serviciilor culturale (cinematografe, muzee, teatre, librării, grădinii zoologice, taxa radio tv) în Uniunea Europeană au crescut, în medie, cu 1,7% pe an în perioada 2010 şi 2018, însă în trei state membre aceste preţuri au scăzut iar cele mai mari reduceri au fost înregistrate în România (minus 1,5% pe an în medie), arată datele publicate vineri de Eurostat. Conform sursei citate, între anii 2010 şi 2018, preţul ziarelor şi periodicelor în Uniunea Europeană a crescut cu 34%, iar în cazul cărţilor s-a majorat cu 9%, în condiţiile în care, pe ansamblu, preţurile în UE au crescut cu 12%. În contrast, preţul echipamentelor de procesare a informaţiei în UE a scăzut cu 41% în aceeaşi perioadă, în timp ce preţul pentru echipamentele de receptare, înregistrare şi reproducere de sunet şi imagine a scăzut cu 38%.

Agenţia europeană Frontex recrutează poliţişti de frontieră pentru primul serviciu în uniforma şi sub drapelul UE

Agenţia intenţionează să angajeze într-o primă etapă 700 de poliţişti de frontieră, originari din ţările membre ale UE şi din ţările Spaţiului Schengen (care numără 22 de ţări ale UE şi patru ţări nemembre ale UE: Liechtenstein, Norvegia, Elveţia şi Islanda). Candidaţii au termen până la 17 decembrie pentru a se înscrie la concurs. Campania de recrutare se adresează mai ales persoanelor care au experienţă în poliţie, în paza frontierelor, armată sau în serviciile civile pentru gestionarea situaţiilor de criză.

Parlamentul britanic a aprobat planul de guvernare al premierului Boris Johnson

Parlamentarii au votat de la 310 la 294 în favoarea agendei legislative propuse de Johnson care i-a cerut reginei Elisabeta II-a să anunţe în numele său săptămâna trecută într-o ceremonie fastuoasă. Cu toate acestea, rezultatul nu îmbunătăţeşte poziţia lui Johnson în Parlament, unde îi lipseşte o majoritate totală şi nu este în măsură să-şi asigure aprobarea legislaţiei – inclusiv legea necesară pentru a implementa acordul Brexit convenit cu UE – fără sprijinul opozanţilor.

Siria: Preşedintele Erdogan cere SUA să-l predea Turciei pe comandantul forţelor kurde siriene

„America trebuie să ni-l predea pe acest om (care) sub numele de cod Mazloum este un terorist căutat printr-o «notificare roşie» de către Interpol”, a declarat Erdogan într-un interviu acordat mass-media de stat turce TRT. Un grup de senatori americani a cerut Departamentului de Stat să-i acorde rapid viză lui Mazloum Abdi pentru ca acesta să poată să intre în SUA pentru a discuta cu oficiali de la Washington despre situaţia din Siria.

Alegeri prezidenţiale în Bolivia: Uniunea Europeană cere organizarea unui al doilea tur de scrutin (oficial)

„Uniunea Europeană împărtăşeşte pe deplin evaluarea OEA (Organizaţia Statelor Americane) conform căreia autorităţile boliviene ar trebui să înceteze procesul actual de numărare a voturilor şi cea mai bună opţiune ar fi să organizeze o a doua rundă pentru restabilirea încrederii şi asigurarea respectului faţă de alegerea democratică a poporului bolivian”, a declarat, potrivit unui comunicat, Maja Kocijancic, o purtătoare de cuvânt a şefei diplomaţiei UE Federica Mogherini.

Premierul irakian înlocuieşte din funcţie oficiali din domeniul securităţii, cu o zi înaintea unor proteste anti-guvernamentale

Un comitet guvernamental care investighează violenţele din această lună a recomandat săptămâna aceasta demiterea lui Al-Hassan şi a altor oficiali din domeniul securităţii pentru pierderea controlului asupra forţelor lor. De asemenea comitetul a numit alţi oficiali din domeniul securităţii, recomandând ca aceştia să fie judecaţi. Potrivit comitetului, cel puţin 149 de civili şi opt membri ai personalului de securitate au fost ucişi din cauza forţei excesive a forţelor de securitate. Majoritatea deceselor au fost înregistrate în capitala Bagdad.

Reţea mafiotă de trafic cu deșeuri din plastic, destructurată de poliţia italiană

Autorităţile italiene susţin că au dezmembrat o reţea mafiotă care făcea trafic cu deșeuri din plastic, trimiţând materialele toxice de pe insula sudică a Siciliei, în China. Escrocheria a fost descoperită în timpul unei anchete de patru ani, după ce pantofi realizaţi în China, cu plastic contaminat, au fost găsiţi la vânzare în Italia.

Protestele continuă în Chile în ciuda concesiilor economice anunţate de Guvern

O nouă rundă de confruntări au izbucnit joi, în timp ce manifestanţii s-au întors pe străzile din Chile, nemulţumiţi de concesiile economice anunţate de Guvern în încercarea de a stopa o săptămână de proteste violente. Protestatarii au aruncat cu pietre şi s-au luptat cu poliţia, care a reacţionat cu tunuri de apă și gaze lacrimogene în capitala Santiago și în portul Valparaiso, în timp ce sute de manifestanţi s-au adunat în pieţele orașelor din toată ţara. Cel puţin 18 persoane au murit în agitaţia care a zguduit naţiunea sud-americană, unde tulburările au început ca un protest faţă de o creștere de 4 cenţi a tarifelor la biletele de metrou și s-au transformat în curând într-o mișcare mai mare în ceea ce privește inegalitatea crescândă într-una dintre cele mai bogate ţări din America Latină.

Ministrul japonez pentru Comerţ își dă demisia, în urma unui scandal privind încălcarea legilor electorale

Ministrul pentru Comerţ al Japoniei, Isshu Sugawara, și-a dat demisia vineri, în urma unei serii de acuzaţii legate de încălcarea legilor electorale, la doar o lună după ce a prelaut un rol cheie în gestionarea disputei comerciale cu Coreea de Sud, scrie CNBC.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.