Esenţiale azi, 27 noiembrie

83

În România se aruncă zilnic 6.000 de tone de alimente

Dintre cele 6.000 de tone de alimente aruncate zilnic în România, jumătate provin din gospodării, a declarat, marţi, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, Laszlo Borbely, care a precizat că, în același timp, în România un copil din doi cu vârsta de până la 6 ani se află în risc de sărăcie şi excluziune socială.

Zeci de morţi și sute de răniţi după cutremurul din Albania

Astăzi este zi de doliu în Albania după ce ţara a fost lovită marţi de un seism cu magnitudine 6,4 grade, cel mai puternic din ultimele decenii în regiune. Cutremurul a lăsat în urmă peste 20 de morţi şi sute de răniţi. Patruzeci şi cinci de persoane au fost salvate. Au fost mobilizaţi circa 300 de soldaţi şi 1.900 de poliţişti, precum și echipe de salvatori din Italia, Grecia, Franţa şi România. Un alt seism, cu magnitudinea de 5,4 a avut loc ulterior în sud-vestul Bosniei şi Herţegovinei, două persoane fiind rănite. Cutremurul a fost urmat de peste 250 de replici.

Oleg Senţov îndeamnă Europa să nu îl creadă pe Putin

Cineastul ucrainean Oleg Senţov, eliberat în septembrie din închisoare de Moscova în cadrul unui schimb de prizonieri, i-a avertizat marţi pe europeni, într-un discurs ţinut în faţa Parlamentului European, să nu cedeze „tentativelor de împăcare” cu Rusia. „Eu nu cred în ceea ce spune Putin şi vă încurajez să nu credeţi nici dumneavoastră. Rusia minte, ruşii nu vor pacea în Donbas, ei nu vor pacea pentru Ucraina, ei vor ca noi să trăim în genunchi. Ori de câte ori unul dintre voi se gândeşte să întindă o mână de prietenie lui Putin, amintiţi-vă de cei 13.000 de morţi ucraineni”, a subliniat el.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat marţi Rusia pentru încălcarea libertăţii de exprimare a scriitorului şi opozantului rus Eduard Limonov, condamnat într-un proces pentru defăimare, acesta declarând în 2007 că tribunalele din Moscova se află sub controlul primarului.

Protestatarii din Georgia, dispersaţi cu gaze lacrimogene

Poliţia din Georgia a dispersat marţi seară cu tunuri de apă manifestanţii din faţa Parlamentului. Luni, aproape 20.000 de persoane s-au adunat în centrul capitalei, Tbilisi, pentru a cere demisia guvernului și alegeri parlamentare anticipate. Pe o temperatură glaciară, sute de oameni au rămas în timpul nopţii la locul protestului.

Ungaria: Numărul de nunţi a crescut în urma măsurilor guvernamentale

În urma măsurilor luate de guvernul ungar anul acesta pentru susţinerea cuplurilor tinere, numărul căsătoriilor înregistrate în primele 9 luni ale anului a crescut cu 20%. În septembrie a fost înregistrat cel mai mare număr de nunţi pentru această lună după 1979. Guvernul oferă împrumuturi subvenţionate de până la 10 milioane de forinţi (33.000 de dolari), începând din acest an, cuplurilor care se căsătoresc înainte ca mireasa să împlinească 41 de ani. O treime din credit este ștearsă dacă în noua familie se nasc doi copii, în timp ce întreaga datorie este eliminată la trei copii.

Mii de israelieni au participat la o manifestaţie de susţinere a lui Netanyahu

Mii de israelieni au participat, marţi seara, la o demonstraţie de susţinere a premierului Beniamin Netanyahu, în contextul crizei politice interne cu care acesta se confruntă după ce a fost pus sub acuzaţie pentru corupţie. Legea israeliană nu-i impune premierului să renunţe la postul de prim-ministru dacă este pus sub acuzare, ci doar dacă este condamnat.

Turcia nu va integra sistemul rusesc antirachetă în sistemele NATO

Turcia nu va integra instalaţiile antiaeriene rusești S-400 în sistemele de apărare NATO, a transmis Ankara marţi seară. Turcia a achiziţionat un sistem antibalistic şi antiaerian rusesc S-400, amplificând tensiunile cu Statele Unite, care au avertizat că sistemele nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete despre avioanele militare americane invizibile pe radar, F-35.

Proteste violente în Palestina după decizia SUA de susţinere a coloniilor israeliene

Mii de palestinieni au protestat marţi împotriva deciziei americane de a nu mai considera ilegale coloniile israeliene din Cisiordania. Unii manifestanţi au incendiat cauciucuri și au aruncat cu pietre spre militarii israelieni din zonele ocupate din Cisiordania. Militarii israelieni au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii.

Bangladesh: Șapte militanţi islamiști, condamnaţi la moarte în urma unui atac terorist

Șapte militanţi islamiști au fost condamnaţi la moarte pentru un atac din 2016 asupra unei cafenele din capitala Bangladeshului, Dhaka, în care au fost ucise 22 de persoane, majoritatea cetăţeni italieni și japonezi. Atacatorii i-au ţinut ostatici pe clienţi o jumătate de zi. Atacul a fost revendicat de gruparea Stat Islamic, însă autorităţile îl atribuie unui grup militant local.

Treisprezece soldaţi francezi, morţi în Mali într-o coliziune accidentală între elicoptere

Treisprezece militari francezi au decedat luni în Mali în urma coliziunii accidentale a două elicoptere, în timpul unei operaţiuni de luptă contra jihadiştilor. Militarii decedaţi făceau parte din forţa Barkhane, care de la 1 august 2014 desfăşoară o operaţiune antijihadistă în regiunea Sahel, cu ajutorul a cinci ţări: Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania şi Niger.