Esenţiale azi, 29 ianuarie

31

Sunt anunţate creșteri mari de preţuri în toate sectoarele economiei, în următoarele 3 luni

Următorul trimestru va aduce creşteri de preţuri în toate sectoarele economiei. Cel puţin aşa consideră 8.000 de manageri de companii, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Naţional de Statistică. Scumpiri sunt aşteptate mai ales în sectorul comerţului cu amănuntul, dar și în construcţii.

Gripa a făcut 47 de morţi

În paralel cu vremea rea crește din păcate și bilanţul negru al gripei. Sunt 47 de victime, printre care și un bebeluș de 11 luni, care avea și alte afecţiuni. Virusul s-a răspândit și printre preșcolari, așa că, de marţi, mai multe grădiniţe din Capitală vor fi închise. Între timp, triajul obligatoriu din școli a fost făcut în unele locuri de profesori sau învăţători, pentru că nu sunt medici și nici asistente în aceste unităţi. Iar vaccinul gripal lipsește din multe cabinete ale medicilor de familie și din farmacii.

Cod unic împotriva medicamentelor falsificate

Sistemul european care împiedică medicamentele contrafăcute să ajungă la pacienţi devine obligatoriu în mai puţin de două săptămâni. În România însă, mulţi încă nu l-au implementat. Producătorii de medicamente nu vor mai putea livra decât cutii cu cod unic şi alte elemente de siguranţă. În peste două treimi dintre spitale acest cod nu poate fi citit.

Indicele de percepţie a corupţiei: România rămâne pe locul 25

Indicele de percepţie a corupţiei (IPC) 2018, publicat marţi de Transparency International, arată că eşecul constant al majorităţii ţărilor de a controla în mod semnificativ corupţia contribuie la o criză a democraţiei în întreaga lume. România rămâne pe locul 25 în clasament, însă scorul înregistrat scade cu un punct faţă de 2017, de la 48 la 47 de puncte. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă „foarte corupt”, iar 100 „deloc corupt”.

30 de intelectuali: „Europa e o idee care se destramă sub ochii noștri”

Circa 30 de intelectuali de vârf, printre care scriitoarea de origine română Herta Muller, laureată cu Premiul Nobel, Milan Kundera, Mario Vargas Llosa și filosoful Henri Lévy, au semnat un manifest menit să atragă atenţia în legătură cu provocările istorice pe care trebuie să le înfrunte continentul nostru. „Europa este atacată de falşi profeţi, îmbătaţi de resentimente şi euforici în faţa oportunităţii de a monopoliza atenţia. Trebuie să tragem alarma urgent împotriva acestor piromani ai sufletului şi spiritului, care, de la Paris la Roma, trecând prin Barcelona, Budapesta, Dresda, Viena şi Varşovia, vor să ne pună pe rug libertăţile”, scrie în manifest.

Statul Islamic mai ocupă doar patru kilometri pătraţi în Siria

Jihadiştii din gruparea Stat Islamic nu mai ocupă în Siria decât un teritoriu de 4 kilometri pătraţi, în apropiere de frontiera cu Irakul, a anunţat luni un înalt comandant al alianţei arabo-kurde, informează AFP. “Geografic vorbind, se mai află sub controlul SI doar 4 kilometri, din satul Baghouz spre frontiera irakiană”, a explicat pentru France Presse Heval Roni, comandantul operaţiunilor Forţelor Democrate Siriene din sector.

Comisia Europeană: acordul privind Brexitul nu poate fi redeschis

Oficialii de la Bruxelles vor analiza deciziile guvernului britanic privind Brexitul la o întâlnire a comisarilor europeni de miercuri. În paralel, guvernul britanic a informat că acordul Brexitului va trebui modificat. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat: „Avem o poziţia unanimă a Celor 27 privind acordul Brexitului care reflectă poziţia UE. La acest acord s-a ajuns împreună cu guvernul britanic, este susţinut de lideri şi nu poate fi renegociat.”

Rusia lucrează la scenariul retragerii din Consiliul Europei

Rusia lucrează în prezent la nivel interdepartamental la scenariul unei posibile retrageri din Consiliul Europei (CoE), a declarat luni Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru afaceri internaţionale din cadrul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), citat de agenţia oficială de presă RIA Novosti. Kosaciov a făcut o declaraţie în acest sens în contextul în care Consiliul Europei i-a cerut Moscovei să-şi achite datoria de 66 de milioane de euro pe care o are la forul paneuropean.

Premierul japonez anunţă o întâlnire istorică cu Kim Jong-un

Premierul japonez  Shinzo Abe, a pledat, luni, pentru o întâlnire cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, pentru a „sparge zidul de neîncredere reciprocă” și stabilirea de relaţii diplomatice între cele două ţări. Într-un discurs marcând deschiderea unei noi sesiuni parlamentare, şeful guvernului japonez s-a angajat de asemenea să aducă relaţiile dintre China şi Japonia la un „nou stadiu” şi să consacre un buget record pentru renovarea infrastructurii nipone.

Calamitate naturală cu aproape 200 de victime în Cuba

Cel puţin 3 persoane au murit, iar alte 174 au fost rănite, după ce o tornadă neobișnuită a lovit Havana, capitala Cubei. Guvernul a descris tornada drept „un fenomen extrem extraordinar”, puternic, primul de acest gen care lovește Havana în ultimele decenii, scrie BBC News.

Fostul președinte francez Francois Hollande, audiat în dosarul uciderii jurnaliștilor RFI

Fostul președinte francez Francois Hollande a fost audiat, luni, ca martor în cadrul anchetei privind asasinarea a doi jurnaliști ai Radio France Internationale (RFI), în 2013. Judecătorii parizieni care anchetează răpirea şi asasinarea lui Ghislaine Dupont şi Claude Verlon l-au audiat pe Hollande la 11 ianuarie în legătură cu conversaţii „off the record” cu jurnaliştii, în care el ar fi menţionat informaţii ce păreau să contrazică investigaţiile, potrivit unor surse citate de AFP.

Facebook lucrează la înfiinţarea unei comisii responsabile pentru evaluarea conţinuturilor sensibile

Facebook a dezvăluit ieri că își va înăspri regulile cu privire la utilizarea reclamelor politice plătite pentru a preveni ingerinţele străine în alegeri, inclusiv în alegerile europene, care vor avea loc în acest an, relatează Channel News Asia.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.