Esenţiale azi, 3 februarie

124

Asia

Coronavirusul continuă să facă victime

Bilanţul deceselor puse pe seama coronavirusului a ajuns la 361, în timp ce numărul infecţiilor confirmate din China este de 17.205. Un bărbat chinez a decedat în Filipine din cauza coronavirusului, fiind prima victimă din altă ţară decât China. Construit în doar opt zile, spitalul cu 1.000 de paturi dedicat celor infectaţi cu coronavirus în Wuhan va primi pacienţi începând de astăzi. Un alt spital, cu o capacitate de 1.500 de locuri, este în construcţie. Mai multe companii farmaceutice lucrează la crearea unui vaccin împotriva bolii. Aproximativ 2.400 de cadre medicale din Hong Kong au intrat în grevă în această dimineaţă, cerând închiderea graniţei cu China continentală.

Bursele din China au înregistrat o scădere puternică, activitatea marilor companii fiind de asemenea afectată, în timp ce zborurile către numeroase ţări sunt blocate. Rusia a oprit toate cursele feroviare spre China. Printre ţările care și-au retras cetăţenii din China se numără Australia, Canada și SUA.

Gripa aviară reapare în China

Autorităţile chineze au anunţat sâmbătă reapariţia gripei aviare la o fermă de pui din Hunan, o provincie învecinată cu Hubei, zonă aflată în carantină din cauza coronavirusului. Virusul gripei aviare a fost depistat într-o fermă de aproape 8.000 de pui, dintre care 4.500 au pierit. Ca măsură de precauţie au fost sacrificate 17.800 de păsări în zonă.

 

Orientul Mijlociu

Palestina: Mahmoud Abbas suspendă orice cooperare cu Israelul și SUA

Liderul Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anunţat suspendarea legăturilor, inclusiv cooperarea pe securitate, cu Israelul şi Statele Unite, la câteva zile după ce a fost prezentat un plan de pace american despre care palestinienii cred că favorizează clar Israelul. „Nu voi accepta niciodată această soluţie. Nu voi avea înregistrat în istoria mea că am vândut Ierusalimul”, a declarat Abbas.

Patru militari turci, uciși într-un atac al forţelor siriene

Patru soldaţi turci au fost uciși astăzi și 9 au fost răniţi în bombardamente ale regimului sirian în regiunea Idlib. Ankara afirmă că atacul a avut loc în ciuda informării forţelor siriene cu privire la localizarea trupelor turce. Turcia a replicat distrugând ţinte ale regimului. Între 30 și 35 de militari sirieni ar fi fost uciși. Escaladarea survine la o zi după ce un convoi militar masiv al Turciei s-a deplasat în regiune, în contextul unei noi ofensive a regimului al-Assad.

Irak: Sute de studenţi protestează împotriva premierului propus

Sute de studenţi au protestat ieri în Irak împotriva numirii lui Mohammed Allawi ca prim-ministru al ţării, în ciuda apelurilor la calm ale influentului lider religios șiit Muqtada al-Sadr. Protestatarii afirmă că Allawi face parte din aceeași clasă politică a cărei plecare o cer. În Irak au izbucnit proteste antiguvernamentale masive la 1 octombrie anul trecut, când mii de oameni au luat cu asalt străzile din Bagdad și zonele predominant șiite din sudul ţării, denunţând corupţia autorităţilor, lipsa de calitate a serviciilor și lipsa locurilor de muncă. Protestatarii cer schimbarea întregului sistem politic. Cel puţin 500 de persoane au fost ucise în timpul protestelor.

Ucraina cere Iranului compensaţii mai mari pentru familiile pasagerilor din avionul doborât

Autorităţile de la Kiev nu sunt mulţumite cu valoarea compensaţiilor pe care le-a oferit Iranul familiilor ucrainenilor ucişi pe 8 ianuarie, când armata iraniană a doborât din greşeală un avion ucrainean în apropiere de Teheran, a declarat duminică preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Iranul ar fi oferit 80.000 de dolari pentru fiecare familie.

Al Qaida revendică atacul de la baza militară din Florida

Gruparea Al Qaida din Peninsula Arabă (Aqpa) a revendicat atacul comis la începutul lui decembrie 2019 în baza militară americană de la Pensacola, Florida, când un militar saudit a ucis trei puşcaşi marini. Atacatorul era locotenent în armata saudită şi se afla în Statele Unite ale Americii pentru instrucţie.

 

Africa

Invazie masivă de lăcuste în Somalia, Etiopia și Kenya

Somalia a declarat stare de urgenţă naţională din cauza invaziei de lăcuste, existând temeri că situaţia nu va putea fi controlată până în aprilie, când va începe recoltatul. Roiurile din Somalia şi din Etiopia sunt cele mai mari din ultimii 25 de ani, în timp ce Kenya nu s-a mai confruntat cu o ameninţare atât de mare a invaziei de lăcuste de 70 de ani. Din cauza instabilităţii privind securitatea din Somalia, avioanele nu pot fi folosite pentru a împrăştia insecticide. În ianuarie, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a ONU a cerut ajutor internaţional pentru a stârpi roiurile din Cornul Africii, avertizând că numărul lăcustelor ar putea creşte de 500 de ori până în luna iunie. Roiurile s-au răspândit în estul Africii din Yemen, peste Marea Roşie, după ploile abundente din 2019, care au creat condiţii propice pentru insecte.

 

Europa

Marea Britanie, poziţie fermă în negocierile cu UE

Marea Britanie a adoptat duminică o poziţie fermă în perspectiva negocierilor viitoare cu Uniunea Europeană, anunţând că îşi va stabili o agendă proprie şi nu va accepta regulile blocului comunitar pentru a evita fricţiunile comerciale. Guvernul Boris Johnson a transmis Bruxelles-ului că suveranitatea primează în faţa economiei. UE afirmă că nivelul de acces la piaţa unică va depinde de modul în care Londra va accepta să respecte „un teren de joc egal”, respectiv regulile privind standardele de mediu, reglementările în domeniul muncii şi ajutoarele de stat. UE a anunţat că nu va încheia un acord comercial cu un vecin puternic din punct de vedere economic fără prevederi solide pentru garantarea unei concurenţe echitabile.

 

În ţară

Românii pot călători încă 11 luni cu buletinul spre Marea Britanie

Românii vor putea călători încă 11 luni cu cartea de identitate în şi dinspre Marea Britanie. Pe parcursul acestui an vor fi aflate schimbările în privinţa vizelor, paşapoartelor, zborurilor şi asigurărilor medicale.

Exproprieri în masă pentru extinderea Bazei „Mihail Kogălniceanu”

Ministerul Apărării va expropria aproape 1.400 de proprietăţi imobiliare din comunele Mihail Kogălniceanu și Lumina, din judeţul Constanţa, o suprafaţă de aproape 2.400 ha, necesară pentru extinderea bazei militare aeriene Kogălniceanu, investiţie estimată la peste 12 miliarde de lei, care va transforma baza într-una dintre cele mai importante facilităţi NATO din regiune.