Esenţiale azi, 3 ianuarie

109

Orientul Mijlociu

General iranian de marcă, asasinat de SUA în Irak

Generalul iranian Qassem Soleimani, șeful forţelor de elită Quds și emisarul Iranului în Irak, precum și comandantul Abu Mahdi al-Muhandis, numărul doi al coaliţiei de organizaţii paramilitare pro-iraniene Hashd al-Shaabi, au fost uciși vineri dimineaţă într-un atac aerian american lansat asupra convoiului lor pe aeroportul din Bagdad, care a mai făcut alte șase victime. Atacul, ordonat de președintele SUA, Donald Trump, a survenit ca reacţie la atacarea ambasadei americane de către demonstranţi pro-iranieni.

Partidul Democrat din SUA a transmis că atacul reprezintă „o escaladare periculoasă”, în timp ce parlamentari republicani au salutat decizia preşedintelui american. Ambasada SUA la Bagdad le-a cerut cetăţenilor americani „să părăsească imediat” Irakul. Rusia a avertizat că atacul va fi urmat de „amplificarea tensiunilor în regiune”, în timp ce China a făcut apel la calm. Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, s-a angajat să „răzbune” moartea generalului Soleimani şi a decretat trei zile de doliu naţional. Ministrul de Externe de la Teheran a transmis că atacul reprezintă „o escaladare nesăbuită și extrem de periculoasă”.

 

Europa

Acord între Cipru, Grecia și Israel pentru un gazoduct subteran în Mediterană

Ciprul, Grecia şi Israelul au semnat joi un acord pentru construirea gazoductului EastMed în Mediterană. Turcia s-a opus proiectului în repetate rânduri, numind alianţa trilaterală o încercare de încercuire a ţării. Din 2025, Israelul intenţionează să livreze gaze naturale în Europa prin gazoduct. Proiectul este susţinut de SUA şi de UE.

Premierul Macedoniei de Nord a demisionat

Premierul Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, a demisionat astăzi în vederea alegerilor legislative anticipate, convocate după refuzul Uniunii Europene de a începe negocierile de aderare, proiect ce s-a aflat în centrul politicii sale. În urma blocajului european, premierul a convocat alegeri anticipate pentru a le cere alegătorilor să-i valideze strategia politică. El şi-a dat demisia pentru a ceda locul, conform legii, unui guvern tehnic ce va funcţiona până la scrutin.

Protestatarii din Paris, dispersaţi cu gaze lacrimogene

​Poliţia din Paris a folosit gaze lacrimogene joi pentru a îndepărta protestatarii din apropierea sediului partidului preşedintelui Emmanuel Macron. Greva împotriva reformei sale a sistemului de pensii continuă în Franţa, circulaţia trenurilor şi transportul public din Paris fiind perturbate din 5 decembrie. Miniştrii vor purta discuţii cu sindicatele şi cu grupurile de angajatori la 7 ianuarie.

Spania: Premierul a ajuns la un acord cu separatiștii catalani

Premierul Spaniei, socialistul Pedro Sánchez, a convins cel mai mare partid separatist din Catalonia să-i susţină alianţa pentru guvernare.

 

America de Nord

Un program Google depistează cancerul de sân mai bine decât medicii

Compania Google a conceput, împreună cu DeepMind, Cancer Research UK Imperial Centre, Royal Surrey County Hospital şi Universitatea din Northwestern, un program de inteligenţă artificială pentru detectarea cancerului de sân care a reuşit să aibă rezultate mai bune decât medicii. La nivel mondial, aproximativ 1,7 milioane de femei sunt diagnosticate anual cu cancer mamar.

SUA impune sancţiuni în dreptul ministrului cubanez al apărării

Statele Unite au impus joi sancţiuni în dreptul ministrului apărării cubanez, acuzându-l de încălcări ale drepturilor omului și de susţinerea guvernului socialist venezuelean, al lui Nicolas Maduro. Sancţiunile îi interzic ministrului – acuzat de aplicarea de „tratamente crude, inumane și degradante” venezuelenilor anti-Maduro – și copiilor săi să intre în Statele Unite.

 

Africa

Zambia, ameninţată de foamete

Zambia se confruntă cu o secetă devastatoare, cauzată, conform experţilor, de o schimbare dramatică în tiparele climatice. În anumite regiuni din sudul Africii, se așteaptă ca temperaturile să crească de două ori mai mult decât media la nivel mondial. ONU a făcut apel la acţiune urgentă. La acest moment, mai mult de două milioane de persoane au nevoie de ajutoare alimentare în Zambia, în urma a doi ani cu precipitaţii reduse și recolte compromise.

 

Asia

Zece militanţi pentru drepturile omului, arestaţi în China

Aproximativ zece avocaţi şi militanţi chinezi ai drepturilor omului au fost interogaţi sau arestaţi în ultimele zile din 2019. Aceștia se reuniseră anterior pentru a discuta despre sfârşitul partidului unic în China. Cel puţin şapte persoane au fost eliberate la scurt timp. Autorităţile chineze profită cu regularitate de perioada dintre Crăciun şi Anul Nou pentru a aresta disidenţi, din cauza acoperirii mediatice mai scăzute din partea presei occidentale în acest interval.

 

Australia și Oceania

Marina australiană intervine pentru salvarea victimelor incendiilor

Marina australiană a început astăzi evacuarea a 1.000 de persoane blocate în orașul Mallacoota, Victoria, înconjurat de incendii. Unii dintre locuitori s-au refugiat încă din Ajunul Anului Nou pe plajă, pentru a se proteja. Cel puţin 20 de persoane au decedat, alte câteva zeci sunt date dispărute şi peste 1.300 de locuinţe au fost mistuite de flăcări de la începutul sezonului de incendii, din septembrie. Sâmbătă, temperaturile ar putea depăşi 40 de grade Celsius, iar autorităţile au declarat stare de urgenţă în sud-estul ţării, cea mai populată regiune din Australia.