Esenţiale azi, 30 august

93

Populaţia României scade și îmbătrânește

Populaţia rezidentă a României număra 19.405.000 de persoane la 1 ianuarie 2019, în scădere cu 125.500 de persoane faţă de 1 ianuarie 2018, arată datele provizorii ale Institutului Naţional de Statistică (INS). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 116,3 la 118,8 persoane vârstnice la 100 de persoane tinere. Aproape 239.000 de români au plecat în străinătate pentru o perioadă mai lungă de 12 luni, echivalentul populaţiei unui oraș de mărimea Ploieștiului. Numărul bărbaţilor care au emigrat este cu 47% mai mare decât al femeilor.

Boris Johnson, ameninţat cu activarea Articolului 7 din Tratatul UE

Europarlamentari ai mai multor state-membre se organizează pentru a declanşa o investigaţie formală în ceea ce priveşte nerespectarea statului de drept de către Boris Johnson. Prim-ministrul britanic a cerut, miercuri, suspendarea Parlamentului de la Londra în perioada septembrie-octombrie, pentru a împiedica blocarea de către legislativ a Brexitului fără acord. Parlamentarii europeni discută activarea în dreptul Regatului Unit a Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene, articol care a mai fost folosit în cazul Poloniei sau al Ungariei.

Avioane ruse au făcut exerciţii cu muniţie reală în Marea Neagră

Avioane militare multirol de tip Suhoi Su-30SM, aparţinând Flotei ruse a Mării Negre, au făcut exerciţii cu muniţie reală, simulând distrugerea navelor inamice. „Echipamentele pentru colectarea datelor utilizate la monitorizarea misiunii au confirmat distrugerea tuturor ţintelor vizate”, precizează Flota rusă a Mării Negre.

UE cere ca actualul acord cu Iranul să fie inclus în tratatele viitoare

Uniunea Europeană insistă ca actualul acord nuclear cu Iranul să fie inclus în orice viitor tratat acceptat de Statele Unite. „Ceea ce există în prezent trebuie să fie păstrat”, a declarat joi Federica Mogherini, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politici de securitate. Uniunea Europeană este pregătită să contribuie la negocierea unui tratat suplimentar, care să fie acceptat de Statele Unite. Preşedintele Donald Trump a decis retragerea Statelor Unite din acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul şi vrea un nou tratat, care să limiteze ambiţiile balistice şi atomice ale Iranului.

Noua coaliţie de guvernământ italiană, salutată de UE

Comisarul european Guenther Oettinger, membru al partidului cancelarului german Angela Merkel, a salutat joi perspectiva unui nou guvern pro-european în Italia. Bruxelles-ul este pregătit să „facă totul pentru a uşura munca noului guvern italian atunci când va fi instalat în funcţie şi, astfel, pentru a-l recompensa”, a declarat el. Miercuri, Partidul Mişcarea 5 Stele din Italia şi Partidul Democrat din opoziţie au anunţat că vor încerca să formeze o coaliţie – după mai mulţi ani de ostilitate între cele două formaţiuni politice – pentru a evita alegerile anticipate şi pentru a reduce incertitudinea economică. Cele două partide au intrat în discuţii după ce fostul partener de coaliţie al Miscării 5 Stele, partidul de extrema dreaptă Liga Nordului, a declarat guvernul nefuncţional şi a solicitat alegeri anticipate.

ONU: situaţia din Libia riscă să se transforme într-un război civil

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se teme că situaţia din Libia s-ar putea transforma într-un „război civil total” dacă nu vor fi luate măsuri pentru încetarea conflictului. El a evidenţiat faptul că este nevoie de sprijinul comunităţii internaţionale pentru găsirea unei soluţii politice pentru Libia, unde forţele mareșalului Khalifa Haftar au lansat o ofensivă pentru ocuparea capitalei, Tripoli, dar şi pentru răsturnarea actualului guvern, recunoscut de către Naţiunile Unite. „Fac apel la toate părţile implicate să nu mai bombardeze zonele populate. O soluţie politică are nevoie de sprijinul întregii comunităţi internaţionale”, a adăugat secretarul general al ONU. Aproximativ 1.000 de persoane au murit, iar alte 120.000 au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele de la începutul ofensivei conduse de Haftar şi până în prezent.

Oleksi Honcharuk este noul premier al Ucrainei

Parlamentul de la Kiev a aprobat joi, cu o largă majoritate, propunerea preşedintelui ţării, Volodimir Zelenski, de numire în funcţia de premier al Ucrainei a lui Oleksi Honcharuk. Honcharuk, în vârstă de 35 de ani, este de profesie avocat şi este cel mai tânăr premier din istoria recentă a Ucrainei. El a primit votul a 290 de parlamentari, mult peste cele 226 de voturi necesare. Noul premier a declarat că îşi propune ca Ucraina să ajungă la o creştere economică de 5-7%. Honcharuk l-a sprijinit pe Petro Poroşenko în alegerile prezidenţiale din luna aprilie, dar, la scurt timp după ce Zelenski a câştigat scrutinul, acesta a primit un post important în cadrul administraţiei prezidenţiale de la Kiev.

Urmaşii victimelor nazismului pot primi rapid cetăţenia germană

Descendenţii celor persecutaţi de nazişti vor putea solicita cetăţenia germană, conform unei proceduri rapide, a anunţat joi ministrul german de interne, Horst Seehofer. Solicitanţii domiciliaţi în străinătate pot depune cererile la ambasadele Germaniei din ţările respective. Nu se percepe nicio taxă, însă trebuie dovedită descendenţa. Sunt luate în considerare victimele din perioada 1933-1945 sau apartenenţa la un grup persecutat de nazişti. Cei care doresc cetăţenia trebuie să cunoască limba germană. Cei care au suferit condamnări penale au şanse mai mici de a primi cetăţenia, iar cererile celor consideraţi terorişti vor fi respinse.

Trump a cerut verificarea ajutorului militar oferit Ucrainei

Președintele american a solicitat echipei sale de securitate să verifice ajutorul militar acordat de SUA Ucrainei pentru a se asigura că banii sunt folosiţi în interesul Washingtonului. În 2019, bugetul SUA prevede un ajutor militar în valoare de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina, un mijloc de susţinere a Ucrainei în contracararea ameninţării ruse. În condiţiile în care Trump l-a lăudat în repetate rânduri pe omologul său rus, Vladimir Putin, şi s-a pronunţat pentru revenirea la formatul G8, cu reintegrarea Rusiei, această decizie este privită cu suspiciune. Potrivit emisarului american pentru Ucraina, Rusia se poate întoarce în clubul G8 numai după înapoierea Crimeei.

Epidemie de febră Dengue în Sri Lanka

Şaizeci şi două de persoane au murit şi peste 42.000 au fost infectate cu virusul Dengue pe teritoriul Sri Lankăi în primele 8 luni ale acestui an. Experţii medicali le-au cerut locuitorilor să solicite asistenţă medicală imediată dacă suferă de febră ridicată, vărsături necontrolate, dureri abdominale sau ameţeli. Femeile însărcinate trebuie să solicite internarea imediată în prima zi de febră. Anul trecut, peste 50 de persoane au murit şi mai mult de 48.000 au fost afectate de virusul Dengue în Sri Lanka.