Esenţiale azi, 30 ianuarie

96

Ministerul Educaţiei: suspendarea cursurilor din cauza gripei afectează 3.308 elevi

Ministerul Educaţiei și Cercetării a anunţat miercuri că 3.308 elevi sunt afectaţi de suspendarea parţială sau integrală a cursurilor în mai multe unităţi de învăţământ. Bucureștiul are 47 de unităţi închise parţial, judeţele Brăila, Tulcea, Giurgiu și Călărași au câte o unitate închisă parţial, în judeţul Sibiu o unitate este închisă integral, în Suceava două unităţi sunt închise parţial, iar în Ilfov, o unitate este închisă parţial și una integral.

Între 2014 și 2020, România a contractat mai puţin de o treime din fondurile europene pentru educaţie

Pentru perioada de finanţare 2014-2020, ţara noastră a reușit să contracteze 380 de milioane de euro, adică 30% din fondurile europene disponibile pentru îmbunătăţirea educaţiei, în valoare de 1,25 de miliarde de euro. Reprezentanţii Comisiei Europene au avertizat România că se găsește în ultimul an al exerciţiului financiar actual, ceea ce înseamnă că a rămas foarte puţin timp pentru a depune noi proiecte și a contracta fondurile încă disponibile, în valoare de 870 de milioane de euro (adică mai mult de 10% din bugetul alocat educaţiei în 2020).

Raport: peste jumătate de milion de copii și tineri români au emigrat într-un stat UE

Potrivit raportului „Data on Children in Migration” al Comisiei Europene, în 2018, 1,8 milioane de copii născuţi în Uniunea Europeană, cu vârste între 0 și 19 ani, emigraseră într-un alt stat membru. Dintre aceștia, 593.000 erau români, cifra reprezentând 12,6% din populaţia între 0 și 19 ani a României. Pe locul al doilea se clasa Bulgaria, cu 134.153 de copii emigraţi într-un alt stat UE (9,3% din populaţia de 0-19 ani a ţării), urmată de Croaţia (64.589 de copii).

OMS face un apel la acţiune împotriva coronavirusului. Noul bilanţ indică 170 de morţi și peste 1.700 de cazuri noi.

„Întreaga lume trebuie să fie în alertă, întreaga lume trebuie să acţioneze”, a declarat Michael Ryan, directorul Programului de Urgenţe al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva. Joi va avea loc o nouă reuniune de urgenţă a Comitetului de Urgenţă al OMS, pentru a se decide dacă epidemia constituie o alertă internaţională. Săptămâna trecută, experţii internaţionali în boli infecţioase care compun comitetul au avut opinii divergente pe această temă, concluzia finală fiind însă aceea că epidemia nu este încă „o urgenţă de sănătate publică şi de interes internaţional”. În timp ce bilanţul deceselor a urcat la 170 de morţi și s-au semnalat peste 1.700 de noi cazuri de infectare, s-au înregistrat cazuri de transmitere de la om la om a noului coronavirus în China și în alte trei ţări (Vietnam, Germania și Japonia), a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS, calificând situaţia drept „îngrijorătoare”. Autorităţile din Filipine au confirmat joi primul caz de coronavirus din ţară.

Putin ar putea primi titlul de  „Lider suprem” al Rusiei

Kremlinul a confirmat că Vladimir Putin ar putea deveni „Lider suprem” al ţării, după încheierea mandatului de președinte, aceasta fiind una dintre propunerile comisiei guvernamentale care a analizat schimbările constituţionale. „În momentul de faţă, totul se află în faza de discuţie. Președintele Putin nu are o viziune anume asupra acestor schimbări”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Parlamentul European a ratificat acordul de retragere a Marii Britanii din UE

Miercuri seară, Parlamentul European a ratificat acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice, cu 621 de voturi pentru, 49 de voturi împotrivă și 13 abţineri. Documentul urmează să fie supus unui vot final în Consiliul European, pentru a intra în vigoare. După finalizarea votului, zeci de europarlamentari britanici s-au ridicat în picioare și au cântat, vizibil emoţionaţi, „Auld Lang Syne” (De dragul vremurilor apuse), un cântec folosit de multe ţări, de obicei cu ocazia festivităţilor de Anul Nou. Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene, a spus că acesta este „un nou început” și a urat „toate cele bune” Marii Britanii. Guy Verhofstadt, coordonatorul Brexitului din partea Parlamentului European, a declarat că este tristă retragerea Marii Britanii, „o ţară care ne-a eliberat de două ori, care de două ori s-a sacrificat pentru Europa”, concluzionând că „acest vot nu este un adio, ci doar un «la revedere»”. Pe de altă parte, în dezbaterea care a precedat ratificarea acordului de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, Nigel Farange, liderul Partidului Brexit, a declarat că speră că „acesta este începutul sfârşitului acestui proiect. Este un proiect rău, nu este doar nedemocratic, ci este antidemocratic”, subliniind că Marea Britanie nu se va mai întoarce vreodată în Uniune.

SUA recomandă Israelului să amâne anexările coloniilor menţionate în planul de pace

După ce Naftali Bennett, ministrul israelian al apărării, a afirmat că Israelul va trebui să anexeze coloniile menţionate în planul de pace elaborat de administraţia Donald Trump, ambasadorul SUA, David Friedman, a sfătuit Israelul să aștepte, pentru că măsura trebuie aprobată de o comisie israeliano-americană. „Comisia va adopta toate deciziile necesare. Dar este o procedură care necesită anumite eforturi, un anumit grad de înţelegere, acţiuni de calibrare. Trebuie să vedem dimensiunile și cum pot fi aplicate măsuri în funcţie de hartă”, a precizat Friedman. La rândul său, Amir Peretz, liderul Partidului Muncii din Israel, a avertizat că un plan unilateral nu va da rezultate.

Japonia permite, în premieră, filmarea interiorului centralei de la Fukushima

Au apărut primele imagini din interiorul centralei de la Fukushima, după ce autorităţile japoneze au permis filmările, pentru a arăta efortul depus pentru a curăţa zona în urma accidentului nuclear din 2011. Unul dintre motivele acestui efort de debarasare de reziduuri este legat de Jocurile Olimpice din acest an, care vor avea loc în Japonia, unele probe sportive desfășurându-se la numai 60 de kilometri distanţă de centrala de la Fukushima. Există încă reziduuri care nu au fost îndepărtate, iar cea mai mare problemă o constituie instalaţiile de apă menite să răcească miezul reactoarelor, orașele din apropierea centralei rămânând în continuare închise. Potrivit autorităţilor, doar 10% din suprafaţa centralei are puncte critice, unde nivelul de radiaţii este foarte mare.

Lovituri aeriene efectuate de Rusia în Idlib. Zece civili uciși

În urma raidurilor aviaţiei ruse în apropierea unei brutării și a unei clinici în regiunea Idlib, zece civili au fost uciși, bilanţul civililor uciși în ultimele 24 de ore în bombardamentele aeriene rusești în acestă regiune a Siriei ridicându-se acum la 21. Bombardamentul are loc în contextul în care forţele regimului avansează pe teren în sudul provinciei Ildib, preluând controlul asupra orașului strategic Maarrat al-Numan.

NASA construiește o capsulă-hotel pe Staţia Spaţială Internaţională

NASA a încheiat un contract cu compania privată Axiom, pentru a construi o capsulă-hotel pentru cazarea viitorilor turiști pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). De asemenea, extensia va include un laborator de cercetare și un observator prin care va putea fi văzut Pământul, noul segment comercial al ISS putând fi inaugurat în 2024. ISS a mai fost vizitată de turiști spaţiali, primul vizitator fiind omul de afaceri american Dennis Tito, care a plătit pentru această călătorie aproximativ 20 de milioane de dolari, în 2001.