Esenţiale azi, 4 octombrie

56

Banca Europeană de Investiţii își triplează sprijinul pentru România

Vicepreședintele Băncii Europene de Investiţii (BEI), Andrew McDowell, a declarat, la București, că instituţia își triplează sprijinul pentru întreprinderile românești, de la 500 de milioane de euro până la 1,38 de miliarde de euro.

Comisar european: stoparea fluxului de migranţi este o „nevoie urgentă”

Comisarul european pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Dimitris Avramopoulos, a subliniat joi la Ankara „nevoia urgentă” de a pune capăt plecărilor din Turcia ale migranţilor ilegali, într-un moment în care Grecia se confruntă cu cel mai mare val migrator după 2016. Acordul în vigoare dintre Bruxelles şi Ankara prevede retrimiterea în Turcia a migranţilor ilegali care sosesc pe insulele greceşti apropiate de Turcia şi a refugiaţilor sirieni, pentru care Turcia este considerată o „ţară sigură”. Turcia a cerut Uniunii Europene să împartă cu ea povara afluxului de migranţi. Ankara se teme de un nou val de sosiri dinspre provincia siriană de frontieră Idlib. Germania a subliniat că UE este pregătită să ajute Turcia.

Marea Britanie: mortalitatea din cauza cancerului de sân a scăzut cu 44%

Rata mortalităţii în rândul femeilor diagnosticate cu cancer la sân în Marea Britanie a scăzut cu 44% în ultimii aproape 30 de ani, arată o analiză a Cancer Research UK. În 1989, s-au înregistrat 59,8 decese la 100.000 de femei, rată care a scăzut la 33,4 la 100.000 de femei în 2017. Potrivit Cancer Research UK, îmbunătăţiri la nivelul screening-urilor pentru cancer, al chirurgiei, radioterapiei şi noilor medicamente au avut un impact semnificativ. În plus, un număr mai mare de paciente au fost diagnosticate de timpuriu.

Rusia ajută China să construiască un sistem de detectare a rachetelor balistice

Moscova ajută Beijingul să construiască un sistem de alertă cu privire la lansări balistice, anunţă preşedintele rus, Vladimir Putin. Numai Statele Unite şi Rusia deţin asemenea sisteme de alertă, de pe vremea Războiului Rece, care implică o serie de radare la sol şi de sateliţi. Sistemul este esenţial în detectarea timpurie a rachetelor balistice intercontinentale (ICBM). Anunţul lui Putin marchează un nou nivel de cooperare în domeniul apărării între cele două ţări. Statele Unite au testat miercuri o rachetă intercontinentală în Oceanul Pacific.

Reuniune a Consiliului de Securitate ONU după ultima lansare de rachetă nord-coreeană

Franţa, Regatul Unit şi Germania au cerut o reuniune cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU vineri, în urma ultimului test nord-coreean de rachetă. Coreea de Nord a anunţat că a lansat miercuri o rachetă balistică de la bordul unui submarin. Coreea de Nord este vizată de trei regimuri de sancţiuni, adoptate în 2017 de ONU, cu scopul de a o determina să-şi oprească programele de înarmare nucleară şi balistică. Pentagonul a dezminţit că racheta balistică ar fi fost lansată de pe un submarin, evocând mai degrabă o platformă marină. Phenianul nu ar dispune de submarine capabile să lanseze acest tip de rachetă.

Medvedev: SUA vor să impună Cubei o „blocadă energetică”

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a acuzat joi Statele Unite că doresc să impună Cubei o „blocadă energetică”, sancţionând navele care transportă petrol venezuelean spre insulă. Medvedev, sosit joi dimineaţă în Cuba pentru o vizită de două zile, a subliniat că Moscova se opune „în mod categoric embargoului” aplicat de Washington din 1962. Vizita premierului rus are loc într-un moment critic pentru Cuba, confruntată cu grave penurii de benzină. Washingtonul acuză Havana că sprijină militar guvernul venezuelean al lui Nicolas Maduro. Cozi de mai multe ore au blocat benzinăriile în ultimele săptămâni. Frecvenţa autobuzelor şi a trenurilor a fost redusă, instalaţiile de aer condiţionat au fost oprite în întreprinderile de stat şi numeroşi funcţionari au fost îndemnaţi să rămână acasă.

Stare de urgenţă în Ecuador din cauza protestelor violente

Preşedintele Ecuadorului, Lenin Moreno, a decretat joi stare de urgenţă în toată ţara, care este paralizată de grevele şi protestele împotriva creşterii cu peste 100% a preţurilor la carburanţi. Starea de urgenţă permite instituirea de zone de securitate, suspendarea sau limitarea anumitor drepturi, între care cel la liberă circulaţie, cenzurarea media, precum şi mobilizarea armatei şi a poliţiei pentru a asigura ordinea publică. În urma protestelor de joi au fost răniţi 21 de poliţişti, 14 civili şi 277 de persoane au fost arestate pentru vandalism. Sectorul transporturilor se află în grevă în mai multe regiuni, iar școlile sunt închise în capitală. Protestele au început în contextul anulării subvenţiilor la diesel şi benzină, în cadrul acordului încheiat în martie de Quito cu FMI, care a dus la majorarea tarifelor vamale cu până la 123%. Ecuadorul trece prin dificultăţi financiare care au determinat guvernul să contracteze noi datorii externe.

Peru: Președintele a numit un nou guvern

Preşedintele peruan, Martin Vizcarra, a numit joi un nou guvern, după ce luni seară a dizolvat parlamentul, controlat de opoziţie, şi a convocat alegeri legislative anticipate la 26 ianuarie. Parlamentarii au votat suspendarea președintelui pentru un an şi înlocuirea lui cu vicepreşedinta Mercedes Araoz. Aceasta a renunţat între timp la postul încredinţat. Preşedintele Vizcarra, foarte popular în rândul peruanilor datorită luptei sale împotriva corupţiei, a primit sprijinul responsabililor militari, al guvernatorilor şi primarilor.

Hong Kong-ul interzice purtarea măștilor de către protestatari

Şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunţat vineri adoptarea unei ordonanţe de urgenţă ce prevede interzicerea purtării măştilor la protestele „ilegale” şi „neautorizate”. Manifestanţii obișnuiesc să poarte măști pentru a nu fi identificaţi şi a evita viitoare procese judiciare, iar contra gazelor lacrimogene şi a proiectilelor trase de poliţie sunt dotaţi cu ochelari de protecţie şi măşti de gaze. Mii de persoane au protestat vineri contra deciziei anunţate.

SUA, Marea Britanie și Australia le cer administratorilor Facebook oprirea criptării complete a mesajelor

Procurorul General al SUA, împreună cu oficiali din Marea Britanie și din Australia le-au cerut administratorilor Facebook să oprească procesul de encriptare „end-to-end” a mesajelor din aplicaţiile sale. Măsura ar împiedica autorităţile să-i găsească pe teroriști, pedofili sau pe cei care vor să influenţeze alegerile.