Esenţiale azi, 4 septembrie

78

Modificările la sistemul 112, publicate în Monitorul Oficial

Cartelele preplătite nu se vor mai putea vinde decât cu cartea de identitate, de la 1 ianuarie 2020, iar cei care deţin deja astfel de cartele și nu vor să ofere datele personale nu vor mai beneficia de servicii, de la 1 septembrie 2020, se arată în Ordonanţa de urgenţă care modifică sistemul 112, publicată marţi seara în Monitorul Oficial. Datele personale ale utilizatorilor de telefonie vor fi stocate 5 ani de STS, iar amenzile pentru alertarea falsă au crescut de 5 ori, până la 5.000 de lei.

Un diplomat român a murit după atacul din Kabul

Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit în atacul terorist care a avut loc în Kabul, Afganistan, în noaptea de luni spre marţi. Cel puţin 16 persoane au murit, iar alte 119 au fost rănite într-un atac al talibanilor ce a implicat folosirea a două vehicule capcană, fiind vizat cartierul fortificat, denumit „Green Village”, sediul multor organizaţii internaţionale. Peste 400 de occidentali au fost evacuaţi, inclusiv 11 români. Ministrul de externe român, Ramona Mănescu, a declarat că românul decedat, membru al echipei de securitate, „şi-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi. Şi-a făcut datoria până în ultimul moment.”

Medici militari români şi americani tratează populaţia din satele Deltei

Medici militari ai Forţelor Navale Române şi personal medical al Gărzii Naţionale din statul Alabama, Statele Unite ale Americii, acordă consultaţii gratuite populaţiei din câteva sate izolate din Delta Dunării. „Luni, 2 septembrie, caravana medicală a început misiunea în localitatea C.A. Rosetti, unde au fost consultate circa 100 de persoane. Cele 23 de cadre medicale militare au instalat un ambulatoriu care a fost împărţit în săli de triaj, de recoltare sânge şi de consultaţii. Localnicii au beneficiat de servicii medicale gratuite şi au primit informaţii referitoare la măsurile de acordare a primului ajutor şi de igienă orală”, transmite Statul Major al Forţelor Navale. Cadrele medicale vor acorda consultaţii gratuite și în satele Cardon, Sfiştofca şi Letea, precum şi în oraşul Sulina.

Parlamentarii ucraineni nu mai au imunitate

Parlamentarii ucraineni au votat eliminarea imunităţii parlamentare, marţi, îndeplinind o promisiune legată de lupta anticorupţie, făcută de preşedintele Volodimir Zelenski în timpul campaniei electorale. Un fost actor de comedie fără experienţă politică, Zelenski a câştigat preşedinţia cu un scor zdrobitor, în luna aprilie, profitând de furia alegătorilor legată de corupţia înrădăcinată din ţară şi de standardele scăzute de viaţă. Anterior, parlamentarilor li se putea ridica imunitatea doar printr-un vot în legislativ, pe fiecare caz în parte. Însă noua măsură a fost adoptată fără probleme, cu 373 de voturi în parlamentul de 450 de locuri, unde Zelenski a obţinut o majoritate în alegerile anticipate din iulie.

Comandant ISIS, inculpat în Ungaria pentru crime împotriva umanităţii

Un sirian suspectat că a fost comandantul unei unităţi a organizaţiei jihadiste Stat Islamic (ISIS) a fost inculpat în Ungaria pentru terorism şi crime împotriva umanităţii. El este acuzat că a participat personal la decapitarea unui imam în oraşul sirian Al-Sukhna şi la asasinarea altor trei persoane în provincia Homs, între 13 şi 15 mai 2015. Autorităţile ungare îl suspectează că a fost comandantul unei mici unităţi a SI însărcinate să-i terorizeze şi să-i execute pe civilii şi clericii care refuzau să se alăture grupării jihadiste. Unitatea ar fi ucis cel puţin 25 de persoane, printre care femei şi copii.

Boris Johnson a rămas fără majoritate în Parlament

Guvernul premierului britanic Boris Johnson a pierdut, marţi, majoritatea în Parlamentul Marii Britanii, după ce conservatorul Phillip Lee a demisionat, alăturându-se Partidului Liberal Democrat. În total, 21 de parlamentari conservatori, inclusiv o serie de foşti miniştri ai cabinetului, s-au alăturat partidelor de opoziţie pentru a învinge guvernul, Parlamentul votând o moţiune ce presupune că parlamentarii pot veni cu un proiect pentru a amâna Brexitul. Parlamentarii rebeli vor fi excluşi din Partidul Conservator. Premierul a declarat că nu are de ales decât să depună eforturi pentru a convoca alegeri anticipate în luna octombrie, acţiune pentru care are însă nevoie de votul a două treimi din parlamentari.

Cinci state UE au acceptat migranţi de pe vasul Eleonore

Cinci state membre ale Uniunii Europene – Franţa, Germania, Irlanda, Luxemburg şi Portugalia – au fost de acord să primească migranţi salvaţi în Marea Mediterană de vasul de caritate Eleonore, aflat sub pavilion german. Nava, care intrase ilegal în apele teritoriale italiene, a primit luni permisiunea de a debarca 100 de migranţi în portul Pozzallo, din Sicilia. În Italia sunt în vigoare legi aspre împotriva organizaţiilor care salvează migranţi, fiind prevăzute amenzi de până la 1 milion de euro, însă ministrul de interne, Matteo Salvini, care a promovat legile, urmează să îşi piardă postul în câteva zile. Noua coaliţie de guvernare a anunţat deja că va relaxa decretele privind migraţia.

Comisia Bugete a PE acordă României 8 milioane de euro

Comisia Bugete a Parlamentului European a aprobat marţi un ajutor de 8,2 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE pentru regiunea de nord-est a României în urma inundaţiilor din vara anului 2018. Italia primeşte 277,2 milioane de euro pentru remedierea pagubelor provocate de ploi abundente, vânt puternic, inundaţii şi alunecări de teren în toamna lui 2018, în timp ce Austria beneficiază de un ajutor de 8,1 milioane de euro drept asistenţă ca urmare a unor fenomene meteo similare. De asemenea, membrii Comisiei Bugete au aprobat şi o creştere cu 100 de milioane de euro pentru programele Orizont 2020 (cercetare) şi Erasmus+, destinat mobilităţii tinerilor.

Avion militar, prăbușit în Rusia

O aeronavă militară de tip Sukhoi-25UB s-a prăbuşit marţi în regiunea Stavropol din Rusia, cei doi piloţi fiind daţi dispăruţi. Echipele de salvare se află în căutarea piloţilor. Avionul s-a prăbuşit într-o zonă nepopulată şi nu a provocat pagube la nivelul solului. Aeronava ar fi pierdut contactul cu baza înaintea accidentului, cei doi piloţi reuşind să se catapulteze.

Franţa propune să i se ofere împrumut Iranului 15 miliarde de dolari

Franţa a propus să i se ofere Iranului linii de credit de circa 15 miliarde de dolari în acest an, cu condiţia ca Teheranul să respecte din nou în totalitate prevederile acordului nuclear convenit în 2015 cu puterile occidentale. Ministrul francez de externe, Jean-Yves le Dria,n a spus că discuţiile referitoare la liniile de credit, care ar fi garantate prin veniturile obţinute de Iran din vânzările de petrol, continuă, dar că acceptarea lor de către Statele Unite este crucială.