Esenţiale azi, 5 februarie

115

Numărul deceselor cauzate de gripă a ajuns la 81

Numărul deceselor cauzate de virusul gripal a ajuns, marţi, la 81. Niciuna dintre victime nu fusese vaccinată, iar acestea aveau și alte probleme medicale. Autorităţile spun că abia spre sfârșitul lunii va fi vârful sezonului gripal. În România s-a constatat epidemie de gripă săptămâna trecută, după caracterul epidemic al celor trei săptămâni anterioare.

Cele mai multe decese cauzate de cancer în UE sunt în România

România este ţara europeană în care mor cei mai mulţi bolnavi de cancer. Aproximativ 140 de persoane pierd zilnic lupta cu viaţa, din cauza lipsei de personal medical, de aparatură sau de medicamente corespunzătoare din spitalele românești.

Scandalul apei potabile din Bucureşti continuă

Direcţia de Sănătate Publică a amendat Apa Nova cu 10.000 de lei pentru calitatea apei, pe care distribuitorul de apă din București ar fi tratat-o cu mai mult clor decât de obicei, în urma unei presupuse poluări de pe râul Argeș. Ministrul apelor şi pădurilor neagă poluarea, iar Ministerul Sănătăţii acuză Apa Nova de lipsă de comunicare.

UE: Centralele pe gaze ar putea fi interzise

Centralele individuale pe gaze ar putea fi interzise, nu doar în România, ci în toată Uniunea Europeană. Experţii în planificare energetică au făcut această propunere, în încercarea de a găsi soluţii pentru reducerea emisiilor de carbon. Specialiștii în energie susţin însă că măsura are ca scop reducerea dependenţei de gazul rusesc.

Guvernul vrea să crească amenzile pentru companii până la 5% din cifra de afaceri

Un proiect de ordonanţă de urgenţă anunţă sancţiuni dure pentru companii, de până la 5% din cifra de afaceri. Proiectul stabilește majorarea amenzilor pe care Autoritatea Naţională privind Protecţia Consumatorilor (ANPC) le poate aplica în domenii precum piaţa bancară, retail și furnizori de servicii.

Rusia avertizează că Europa riscă să devină spaţiu de confruntare militară

Rusia condamnă amplasarea sistemului balistic în România şi avertizează că Europa riscă să devină teatru de război. Moscova a transmis ieri că NATO are propria responsabilitate pentru încălcarea Tratatului INF, prin instalarea sistemelor balistice americane în România şi în Polonia și a îndemnat ţările din Europa să evite transformarea continentului în spaţiu de confruntare militară.

SUA salută recunoașterea europeană a președintelui interimar din Venezuela; Rusia se opune planului UE

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, şi-a exprimat satisfacţia luni după recunoaşterea de către mai multe ţări europene a liderului opoziţiei, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al Venezuelei, invitând celelalte ţări să facă la fel. Nu mai puţin de 16 ţări din UE, printre care Spania, Marea Britanie, Franţa, Germania, Olanda şi Portugalia, l-au recunoscut luni pe Juan Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei, la o zi după expirarea unui ultimatum european care îi cerea preşedintelui Maduro să organizeze alegeri.

Rusia susţine planul de soluţionare a crizei din Venezuela propus de Uruguay şi de Mexic, dar nu acceptă propunerile UE şi condamnă ameninţările SUA de a invada Venezuela.

​În Venezuela, aproape 1.000 de persoane au fost arestate de la începutul protestelor faţă de regimul Maduro.

Referendum pentru Vestele Galbene

Președintele Franţei ia în calcul organizarea unui referendum pentru a aplana protestele Vestelor Galbene. Referendumul ar urma să se ţină în aceeași zi în care au loc alegerile europarlamentare, în luna mai. Ar fi primul plebiscit francez din ultimii 14 ani.

Iranul aniversează revoluţia islamică testând o rachetă care poate lovi Europa

Iranul marchează 40 de ani de la revoluţia islamică prin testarea unei rachete ce poate lovi la o distanţă de 1.300 de kilometri. Preşedintele Trump a răspuns anunţând că nu va retrage trupele americane din Irak, pentru a putea controla mai bine activităţile militare ale Teheranului.

Submarin din al Doilea Război Mondial, în Marea Neagră

Descoperire istorică în Marea Neagră: marina turcă a anunţat descoperirea unui submarin german, în timpul filmării unui documentar. Submarinul făcea parte dintr-o flotă de 6 submarine germane, trimise pentru a ataca navele sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial. La finalul războiului, submarinele au fost sabordate pentru a nu cădea în mâinile inamicului – de aici, formularea: „flota pierdută a lui Hitler”.