Esenţiale azi, 5 iunie

62

BERD şi UE acordă 20 de milioane de euro pentru afacerile inovatoare din trei ţări, inclusiv România

Programul de finanţare Orizont 2020, lansat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie și Dezvoltare în parteneriat cu Uniunea Europeană, va sprijini investiţiile în domeniul cercetării şi inovării acordând 20 de milioane de euro pentru afacerile dezvoltate de circa 200 de întreprinderi mici și mijlocii.

Vaccinarea anti-HPV ar putea fi reluată după 11 ani

Licitaţia pentru achiziţionarea vaccinului anti-HPV este finalizată, a anunţat miercuri ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, la o conferinţă pe teme de oncologie. Sorina Pintea anunţase, în luna februarie, că Ministerul Sănătăţii a lansat licitaţia pentru vaccinul anti-HPV. Ministerul Sănătăţii nu a mai cumpărat vaccin anti-HPV de 11 ani, din 2008, în condiţiile în care România este ţara din UE cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin – 5 femei din grupa de vârstă 20-50 de ani mor zilnic, în medie, în ţara noastră din cauza cancerului de col uterin, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare.

Primul centru de excelenţă în tratarea accidentelor vasculare cerebrale din România

Primul centru de excelenţă din ţară destinat tratării pacienţilor cu accident vascular cerebral (AVC) a fost deschis la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Acesta va deservi aproximativ 3 milioane de locuitori din 8 judeţe.

MEN: Înscrierea elevilor la Evaluarea Naţională se face automat pentru cei din promoţia 2019

Ministerul Educaţiei a anunţat că procedura de înscriere pentru examenul de Evaluare Naţională 2019 de la finalul clasei a VIII-a prevede înscrierea automată, din oficiu, a elevilor, pe baza evidenţelor de la secretariatele şcolilor. Ministerul susţine că metodologia folosită anul acesta pentru anul şcolar 2019-2020 este aceeaşi care a fost folosită şi anul şcolar trecut, 2018-2019. Dar anul trecut au existat fişe de înscriere tipizate, fişe pe care acum şcolile nu le-au mai primit, potrivit mesajelor trimise către Edupedu.ro de profesori.

Premierul ceh, noi acuzaţii de corupţie

Parchetul din Cehia examinează posibila inculpare a premierului Andrej Babis, după ce un raport publicat la Bruxelles a dezvăluit că afacerile lui au beneficiat în mod fraudulos de subvenţii europene. Babis este fondatorul unui concern cu interese în agricultură, în industria alimentară și în presă. Investigaţiile europene au constatat că prim-ministrul ceh se face vinovat de conflict de interese.

Ebola în R. D. Congo: Peste 2.000 de persoane contaminate şi peste 1.300 decedate

Peste 2.000 de persoane au contractat virusul Ebola şi 1.346 au murit după declararea epidemiei în urmă cu 10 luni în estul Republicii Democrate Congo, potrivit ultimelor informaţii oferite de Ministerul Sănătăţii din această ţară. Actuala epidemie de Ebola este a zecea înregistrată pe sol congolez din anul 1976. Totodată, ea ocupă locul al doilea în topul celor mai grave epidemii de Ebola după episodul care a afectat Africa de Vest în 2014 (cu peste 11.000 de decese în Guineea, Sierra Leone şi în Liberia).

Ofiţer arestat pentru neglijenţă în timpul atacului armat la liceul din Parkland, Florida

Scot Peterson (56 de ani) a fost preluat de către autorităţi și este pasibil de o sentinţă de 97 de ani de închisoare. Peterson se afla la datorie, responsabil de perimetrul Liceului „Marjory Stoneman Douglas”, în momentul în care un atacator a intrat în clădire și a început să tragă, omorând 17 persoane și rănind alte 17. Ofiţerul nu a intrat deloc în clădire, conform declaraţiilor biroului șerifului și a înregistrărilor video.

Sudan: 60 de morţi în proteste pro-democraţie

Peste 60 de persoane şi-au pierdut viaţa după ce forţele de securitate din Sudan au deschis focul luni asupra protestatarilor din capitala Khartoum. Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a condamnat „utilizarea excesivă a forţei” asupra protestatarilor paşnici de către forţele de securitate sudaneze.

O olandeză de 17 ani a fost eutanasiată pentru că suferea de depresie, după ce a fost violată

Adolescenta olandeză Noa Pothoven a obţinut aprobarea pentru sinucidere asistată, un drept prevăzut de legislaţia ţării, și a fost eutanasiată în locuinţa părinţilor săi. În Olanda, un pacient poate recurge la sinucidere asistată dacă „îndură suferinţe insuportabile”. Adolescenta care suferea de depresie, anorexie și sindrom posttraumatic a mărturisit public recent că a fost violată de doi bărbaţi, la 11 și la 14 ani.

Premieră spaţială pentru China: O rachetă încărcată cu 7 sateliţi a fost lansată de pe o platformă marină

China a lansat miercuri, cu succes, o rachetă de pe mare, această premieră reprezentând un nou pas pentru ambiţiosul program spaţial al Beijingului, transmite Reuters. Racheta Long March 11 a decolat de pe o platformă plasată pe o barjă semisubmarină, din Marea Galbenă, potrivit presei de stat din China.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.