Esenţiale azi, 5 septembrie

68

Guvernul din Hong Kong retrage legea privind extrădările către China

Şefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunţat miercuri retragerea proiectului de lege privind extrădarea, care a provocat proteste timp de aproape trei luni. Anunţul a venit la două zile după ce Lam ar fi declarat că ar demisiona dacă ar avea de ales pentru că a cauzat „un haos de neiertat” încercând să introducă legea controversată.

Euro va trece de 5 lei în 12 luni

Euro va urca spre finalul acestui an la un curs de 4,8 lei/euro, iar în termen de 12 luni, în august anul următor, va trece de 5 lei, estimează analiștii băncii americane Goldman Sachs. Deteriorarea fundamentelor economice, precum agravarea deficitului de cont curent, riscurile fiscale și politice, dar și creșterea accelerată a salariilor, care a făcut economia României mai puţin competitivă, ar determina BNR să permită o depreciere mai accentuată a leului. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atras atenţia în mod repetat asupra acestor dezechilibre. Potrivit acestuia, creșterea deficitului de cont curent este una dintre cele mai mari probleme. El a indicat că, dacă Guvernul nu ia măsuri, ar putea fi nevoie de o depreciere controlată a leului.

Românii vor avea acces la decontările făcute de CNAS în numele lor

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul de lege prin care cei care beneficiază de asigurare de sănătate să aibă acces la toate decontările făcute în numele lor de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pe anul precedent. Legea va ajunge la președintele Klaus Iohannis, care va decide asupra promulgării acesteia. Pacienţii ar putea avea acces la lista cu deconturile efectuate pentru fiecare dintre serviciile medicale, serviciile de îngrijire a sănătăţii, medicamentele, materialele sanitare, dispozitivele medicale şi celelalte servicii la care au dreptul. Iniţiatorul proiectului, deputatul USR Tudor Pop, susţine că actul normativ „deschide un front de luptă” împotriva corupţiei din sistemul de asigurări de sănătate.

În UE, România alocă cel mai mic procent din PIB către sănătate

Cheltuielile cu sănătatea în România au fost echivalente cu 4,99% din PIB în anul 2016, cel mai mic procent înregistrat în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, în condiţiile în care media la nivelul UE este de 10% din PIB. La acest indicator, Franţa este campioană în UE, cu 11,5% din PIB alocat sănătăţii, urmată de Germania (11,1% din PIB) şi Suedia (11%). În 12 state membre UE, cheltuielile cu sănătatea sunt echivalente cu mai puţin de 7,5% din PIB. Procentul din PIB alocat sănătăţii a crescut uşor în România, de la 4,94%, în 2015, până la 4,99%, în 2016, pentru ca în 2017 să ajungă la 5,16%.

Cetăţenii europeni vor putea rămâne în Marea Britanie încă trei ani după Brexit

Guvernul britanic a renunţat la planul de a anula libertatea de circulaţie pentru imigranţii din state UE imediat după producerea Brexitului și le va acorda cetăţenilor europeni drept de ședere temporară pe o perioadă de trei ani. Cetăţenii UE care ajung în Marea Britanie până la finalul lui 2020 vor putea rămâne în această ţară până în decembrie 2023. În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord locuiesc aproximativ 411.000 de cetăţeni români. Aceștia reprezintă cea de-a doua comunitate europeană din Regatul Unit, după cea poloneză.

Uniunea Europeană a prelungit sancţiunile impuse Rusiei

Reprezentanţii permanenţi ai celor 28 de state membre ale Uniunii Europene au decis extinderea cu încă 6 luni a sancţiunilor impuse unor cetăţeni şi entităţi din Rusia. Sancţiunile ar fi trebuit să expire pe 15 septembrie. Măsura va fi aprobată în mod oficial săptămâna viitoare. Uniunea Europeană a decis impunerea de sancţiuni Rusiei din cauza incidentului maritim din Marea Azov, a activităţilor din estul Ucrainei şi a anexării regiunii ucrainene Crimeea. Lista de sancţiuni cuprinde 171 de cetăţeni ruşi şi ucraineni, precum şi 44 de entităţi ruse.

Peste 1.000 de civili au fost ucişi în Siria în ultimele patru luni

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a anunţat că instituţia pe care o conduce are informaţii potrivit cărora peste 1.000 de civili au fost ucişi în nordul Siriei în ultimele patru luni, majoritatea în urma unor atacuri ale forţelor pro-Assad. Bachelet a informat că 1.089 de civili au fost ucişi în Siria în perioada 29 aprilie – 29 august. Dintre aceştia, 304 erau copii. Ea a adăugat că 1.031 dintre aceste decese sunt imputabile forţelor guvernamentale şi aliaţilor acestora în provinciile Idlib şi Hama, iar alte 58 au fost cauzate de „actori nonstatali”. Provincia Idlib, aflată la graniţa cu Turcia, este ultimul bastion al rebelilor din Siria. În luna aprilie, forţele guvernamentale siriene, sprijinite de Rusia, au început o ofensivă militară în regiune pentru a captura această regiune strategică a ţării.

Iranul acordă UE două luni pentru salvarea acordului nuclear

În urma propunerii franceze de a menţine respectarea acordului nuclear din 2015 în schimbul acordării unui împrumut de 15 miliarde de dolari Iranului, preşedintele Hassan Rouhani le-a acordat miercuri puterilor europene încă două luni pentru salvarea acordului, avertizând însă că Teheranul îşi continuă pregătirile pentru noi încălcări ale înţelegerii, care ar avea „efecte extraordinare”. Un înalt oficial iranian a declarat că acordul va fi respectat dacă Iranul va primi liniile de credit propuse sau vor fi permise vânzări de petrol de acelaşi volum, însă postul de stat a afirmat că ţara a respins propunerea europeană privind creditarea.

Ministrul nord-coreean de externe nu va participa la întâlnirea anuală ONU

Ministrul nord-coreean de externe, Ri Yong Ho, nu va participa la întâlnirea anuală ONU a liderilor mondiali, de luna aceasta, din cauza „agendei sale încărcate”, a declarat miercuri delegatul ONU al ţării. Ri a participat la adunările generale ONU din New York în ultimii 3 ani. Acesta va fi înlocuit de ambasadorul la ONU al Coreei de Nord, Kim Song. SUA încearcă să reiniţieze discuţiile suspendate cu Coreea de Nord, legate de încetarea programelor nucleare ale Phenianului. Consiliul de Securitate ONU a crescut în mod unanim sancţiunile asupra statului nord-coreean, din 2006, într-o încercare de a bloca finanţarea acestor programe.

SUA oferă încă 120 de milioane de dolari pentru refugiaţii venezueleni

SUA vor oferi o sumă adiţională de 120 de milioane de dolari pentru a asista America Latină în primirea și găzduirea milioanelor de emigranţi care fug din Venezuela. Peste 4 milioane de venezueleni au fugit din ţara lor de origine în ultimii ani, în contextul crizei politice și a lipsei de hrană și medicamente. Columbia a primit mai mulţi emigranţi din Venezuela decât orice altă ţară (1,4 milioane). Spre deosebire de alte ţări, Columbia nu a impus cerinţe stricte pentru emigranţi, încurajându-i să se înregistreze formal în baza de date a autorităţilor, pentru a putea accesa servicii sociale.