Esenţiale azi, 6 februarie

118

Un spital din România a atras zeci de medici după investiţii de zeci de milioane de euro

Aproape 50 de medici, cei mai mulţi cu studii în străinătate, au fost atraşi, în ultimii ani, la Spitalul de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, după investiţii masive în infrastructură şi în aparatură de ultimă generaţie: pentru modernizarea şi dotarea spitalului s-au cheltuit 32 de milioane de euro, iar alte proiecte în valoare de alte 10 milioane de euro sunt în desfăşurare. Consiliul Judeţean a investit, de asemenea, şi în asigurarea de locuinţe pentru personalul medical.

Manualul unic, abandonat

Manualul editurii unice este oficial abandonat de ministrul educaţiei, Ecaterina Andronescu. Manualele școlare vor fi achiziţonate de minister prin licitaţie deschisă. Revenirea la concurenţa pe piaţa manualelor școlare vine la un an după ce fostul ministru al educaţiei, Liviu Pop, impusese monopolul de stat pe editare.

Mai mult de un sfert dintre copiii români petrec 6 ore pe zi online

Fundaţia Salvaţi Copiii arată că mai bine de un sfert dintre copiii români petrec câte 6 ore pe zi online, în timpul săptămânii. Șapte din 10 elevi folosesc internetul și la școală, dar nu în scop educativ, ci în pauze sau, pe ascuns, la ore.

Ca să nu-i mai tenteze în timpul orelor, în unele școli telefonul a fost interzis prin regulamentul intern. Ministrul educaţiei nu este însă de acord cu această măsură.

Italia vinde proprietăţi pentru a scăpa de datorii

Italia se pregăteşte să vândă proprietăţi în valoare de 1,8 miliarde de euro pentru a tempera creşterea datoriilor de stat. Ministerul Finanţelor identifică proprietăţile care ar putea fi vândute – cazărmi, spitale, clădiri de birouri. Guvernul se aşteaptă ca măsurile să ducă la o redresare a economiei în a doua jumătate a anului 2019.

Datoria publică a Italiei a atins în luna noiembrie un nivel record de 2.350 de miliarde de euro, reprezentând 133% din PIB.

Britanicii negociază în secret întârzierea Brexitului

Ministerele britanice au negociat în secret un plan pentru întârzierea Brexitului cu opt săptămâni. Întârzierea ar amâna Brexitul pentru data de 24 mai. În momentul de faţă, Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană la 29 martie.

Rusia s-a dotat cu rachete proiectate „special pentru a lovi România“

Analistul militar rus Pavel Felgenhauer a declarat că industria militară rusă a adaptat rachetele Kinjal pentru a ataca scutul de la Deveselu. Tot el a mai spus că, în noua conjunctură internaţională, Rusia tratează România ca pe o ţintă militară.

Franţa a simulat un atac nuclear

Franţa a efectuat cu succes o misiune aeriană de simulare a unui atac atomic, în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Rusia din cauza Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF). Un avion militar a efectuat o misiune de 11 ore „care a inclus toate etapele specifice unei operaţiuni de disuasiune nucleară”, a comunicat marţi Ministerul francez al Apărării.

Salariul minim brut: în România și în statele UE

România se plasează pe antepenultimul loc între statele Uniunii Europene ca nivel al salariului minim brut, cu 446 de €. În urma noastră sunt Bulgaria (286 €) şi Letonia (430 €). Peste valoarea de la noi se află Ungaria (464 €), Croaţia (506 €), Cehia (519 €), Slovacia (520 €), Polonia (523 €), Estonia (540 €) şi Lituania (555 €).

Salarii minime între 650 şi 1.050 de € au Grecia (684 €), Portugalia (700 €), Malta (762 €), Slovenia (887 €) şi Spania (1.050 €). Salarii minime de peste 1.450 € sunt în Marea Britanie (1.453 €), Franţa (1.521 €), Germania (1.557 €), Belgia (1.594 €), Olanda (1.616 €) şi Irlanda (1.656 €), Luxemburg (2.071 €).

Numai 22 dintre cele 28 de state membre UE au, stabilite prin lege, salarii minime la nivel naţional.