Esenţiale azi, 6 septembrie

63

În România, 4 din 5 decese puteau fi evitate în 2016

România s-a situat pe primul loc în Uniunea Europeană la procentajul deceselor care ar fi putut fi evitate, în 2016, cu 80,1% din total, faţă de o medie de 68% în Uniunea Europeană, arată datele publicate joi de Eurostat. În 2015, acelaşi barometru ne plasa pe locul întâi, dar cu o rată de 48,6%. În 2016, 1,7 milioane de persoane cu vârsta sub 75 de ani au decedat în Uniunea Europeană. Din acest număr de decese, aproximativ 1,2 milioane pot fi considerate premature. Bolile de inimă, cancerul de trahee, de bronhii şi de plămâni şi accidentele vasculare cerebrale au fost responsabile pentru mai mult de o treime (37%) din totalul cazurilor de decese care puteau fi evitate. Mortalitatea tratabilă se referă la cazurile de deces care ar fi putut fi evitate prin intervenţii medicale la timp şi eficiente, inclusiv prevenţie şi tratament secundar, după declanşarea afecţiunilor.

Boris Johnson nu poate convoca alegeri anticipate

Premierul britanic, Boris Johnson, nu a reuşit să obţină sprijin parlamentar, miercuri seara, pentru a convoca alegeri anticipate. Numai 298 de parlamentari i-au sprijinit demersul, faţă de minimumul necesar de 434. În schimb, opoziţia laburistă şi parlamentari rebeli din partidul conservatorului Johnson au adoptat în Camera Comunelor un proiect de lege pentru a bloca planurile prim-ministrului de scoatere a Marii Britanii din Uniunea Europeană fără un acord de Brexit. Iniţiativa, care trebuie aprobată şi de Camera Lorzilor, îi mai cere lui Johnson să solicite Uniunii Europene o amânare a Brexitului până la 31 ianuarie, dacă nu se încheie un acord.

Putin respinge încheierea unui tratat de pace cu Japonia

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a respins joi posibilitatea încheierii unui tratat de pace între Rusia şi Japonia, care să pună capăt oficial celui de-al Doilea Război Mondial. Putin s-a întâlnit la Vladivostok cu premierul japonez, Shinzo Abe, care i-a propus rezolvarea diferendului privind suveranitatea asupra insulelor Kurile. Subiectul constituie unul din obstacolele în calea semnării tratatului, însă Putin a menţionat şi altele, printre care legăturile militare ale Japoniei cu Statele Unite. Liderul de la Kremlin şi-a exprimat speranţa că tratatul va putea fi semnat în viitor.

Erdogan ameninţă Europa cu un nou val de migranţi

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, ameninţă că va „deschide porţile” pentru a le permite refugiaţilor sirieni să părăsească Turcia şi să se îndrepte spre ţările occidentale, dacă o controversată „zonă de siguranţă” în Siria nu va fi stabilită în curând. Afirmaţiile vin în contextul unor tensiuni în creştere cu SUA, ca urmare a întârzierilor stabilirii unei zone sigure – propusă iniţial de Donald Trump –, dar şi din cauza unei miliţii kurde aliate americanilor, YPG, pe care Ankara o consideră organizaţie teroristă. Turcia ameninţă că-şi va muta trupele unilateral în zona de siguranţă, dacă nu vor fi făcute progrese. Ameninţarea lui Erdogan aduce în vedere posibilitatea unei crize a migranţilor mult mai mari decât cea precedentă, având în vedere că Turcia găzduieşte în jur de 3,6 milioane de refugiaţi sirieni. „Vom fi forţaţi să deschidem porţile. Nu putem fi obligaţi să ne ocupăm de această povară singuri”, a spus preşedintele turc.

Cel puţin 10 morţi într-un nou atentat la Kabul

Cel puţin 10 persoane au murit şi alte 42 au fost rănite joi, după ce o maşină încărcată cu explozibil a fost detonată în capitala afgană, Kabul, în apropierea Ambasadei Statelor Unite şi a misiunii NATO. Militanţii talibani au revendicat atentatul. Evenimentul a fost al doilea atac major din Kabul produs săptămâna aceasta, în timp ce un emisar al Statelor Unite se află în capitala afgană pentru discuţii de pace cu oficialii talibani, în speranţa încheierii unui tratat care să pună capăt războiului ce durează deja de 18 ani.

Angela Merkel vizitează China

Cancelarul german, Angela Merkel, va începe joi o vizită oficială de trei zile în China, în cadrul căreia va discuta despre protestele din Hong Kong şi despre conflictul comercial dintre Washington şi Beijing. Merkel se va întâlni cu premierul chinez, Li Keqiang, cu preşedintele Xi Jinping, cu reprezentanţi din domeniul afacerilor şi cu studenţi de la Universitatea Huazhong. Relaţiile dintre China şi Germania au devenit tensionate după ce Berlinul a acuzat Beijingul de protecţionism. Liderii demonstraţiilor prodemocraţie din Hong Kong au cerut o întâlnire cu liderul german, însă aceasta nu a fost pusă pe agenda cancelarului. Guvernul german le-a cerut protestatarilor să iniţieze un dialog cu liderii de la Beijing şi să găsească o soluţie paşnică.

Noul guvern italian a fost învestit

Noul guvern italian a fost învestit joi în funcţie, în urma unei alianţe, până nu demult puţin probabile, între Mişcarea 5 Stele şi Partidul Democrat, pro-european. Se așteaptă ca noua administraţie să întreţină o relaţie mult mai puţin conflictuală cu Uniunea Europeană decât coaliţia anterioară, care cuprindea partidul Liga Nordului, de extrema dreaptă, ce a militat constant împotriva normelor UE privind bugetul şi migraţia. Obligaţiunile italiene s-au raliat puternic în ultima săptămână, randamentele pe 10 ani atingând un nou record minim de 0,803%, miercuri.

Ucraina a lansat tribunalul anticorupţie

Înalta Curte Anticorupţie din Ucraina, ce se va ocupa de cazuri în care sunt implicaţi cei mai înalţi oficiali ai statului, a cărei creare întârzia de mai mulţi ani, şi-a început joi activitatea, în prezenţa preşedintelui ţării, Volodimir Zelenski. Noua structură numără 38 de magistraţi, aleşi în urma unei serii de concursuri supervizate de experţi ucraineni şi internaţionali. Ei vor analiza cazurile pregătite de organismele anticorupţie ale ţării. Lupta împotriva corupţiei elitelor a fost una dintre revendicările majore ale participanţilor la revolta pro-europeană din Piaţa Maidan din 2013-2014 şi rămâne una dintre principalele solicitări ale creditorilor internaţionali, în frunte cu Fondul Monetar Internaţional.

Putin anunţă un schimb de prizonieri între Rusia şi Ucraina

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat joi că un schimb de prizonieri între ţara sa şi Ucraina va avea loc curând, după ce o instanţă de la Kiev a decis eliberarea lui Volodimir Tsemakh, fost comandant al forţelor separatiste, suspectat de implicare în prăbuşirea avionului Malaysia Airlines, în 2014. Ucraina încearcă de mai mult timp să negocieze eliberarea a zeci de prizonieri, inclusiv a celor 24 de marinari reţinuţi de Rusia în strâmtoarea Kerci anul trecut. Conflictul dintre armata ucraineană şi forţele susţinute de Rusia a dus la moartea a aproximativ 13.000 de persoane până acum. Cu toate că un armistiţiu semnat în 2015 a dus la încetarea conflictului, confruntări de mică amploare încă mai au loc. Putin a declarat că a fost dificilă luarea unei decizii cu privire la ce persoane vor fi eliberate, însă negocierile sunt aproape încheiate.