Esenţiale azi, 7 august

71

Incendiu masiv în Algarve, Portugalia

Peste 1.150 de pompieri au fost mobilizaţi în regiunea turistică Algarve, din sudul Portugaliei, acolo unde un puternic incendiu de vegetaţie este înteţit de vânturile puternice și forţează evacuarea unui sat vecin. Circa 25 de persoane au fost rănite în incendiul care s-a întins rapid pe parcursul weekendului, potenţat și de valul de căldură care a făcut ravagii în ultimele zile în Europa. Autorităţile au sperat că vor controla flăcările în timpul zilei de ieri, când temperaturile au mai scăzut un pic, însă planul lor a eșuat, fiindcă focul s-a reaprins.

Canicula din Europa e pe cale să cedeze

Continentul european se confruntă cu un val neașteptat de căldură, care a provocat secetă și incendii de vegetaţie în zone altădată cunoscute pentru răcoarea lor din această perioadă a anului (vezi Suedia). Însă meteorologii spun că, după vârfurile de temperatură atinse în ultimele zile, ar urma să vină și zile mai răcoroase, mai ales pe finalul săptămânii, când se așteaptă ca temperaturile să scadă până pe la 25 de grade Celsius.

Incendiul din California, „cel mai mare din istoria statului”

Pe fondul intensificării incendiului dublu cunoscut drept Mendocino Complex Fire, experţii au declarat focul sălbatic drept „cel mai mare din istoria statului California”. Nu mai puţin de 283.800 de hectare, o suprafaţă aproape cât cea a orașului Los Angeles, a fost înghiţită de flăcări. Pe Twitter, președintele Donald Trump a reiterat ideea că incendiul este „înrăutăţit” de legile mediului din California. Însă oficialii locali și specialiștii în domeniu au criticat și negat această prezumţie.

Statele Unite nu intenţionează să schimbe regimul din Iran

John Bolton, consilier prezidenţial american pentru securitate naţională, a declarat luni că administraţia prezidenţială a Statelor Unite nu doreşte să „schimbe regimul” din Iran, în pofida deciziei de a reimpune sancţiuni împotriva Teheranului.

Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, denunţase decizia Statelor Unite de a reintroduce sancţiunile împotriva Teheranului, afirmând că aceste măsuri reprezintă o formă de „război psihologic” şi au drept scop să „cauzeze discordie în rândul iranienilor”.

Miniştrii de externe ai statelor din blocul comunitar şi-au luat luni angajamentul de a proteja firmele europene, pe fondul anunţului Statelor Unite privind reimpunerea sancţiunilor împotriva Iranului

Explozie urmată de un incendiu puternic, lângă aeroportul din Bologna

Două persoane au murit și cel puţin 60 de persoane au fost rănite în urma unui accident rutier, urmat de un incendiu de amploare, produs la periferia oraşului italian Bologna. O cisternă care transporta un acid a explodat pe șoseaua de centură, în apropiere de aeroportul din zonă. În urma deflagraţiei, s-a format un crater uriaș. Traficul a fost restricţionat în zonă.

Proteste uriașe în Bangladesh. Un oraș întreg blocat

Dhaka, un oraș cu 18 milioane de locuitori din Bangladesh, este blocat de mai mult de o săptămână de protestele uriașe declanșate de moartea a doi copii într-un accident rutier. Protestatarii, majoritar tineri, cer ca guvernul să ia măsuri pentru îmbunătăţirea siguranţei rutiere. Pe 29 iulie, doi elevi, o fată și un băiat, au fost loviţi fatal de un autobuz care circula cu viteză pentru a prinde din urmă alt autobuz și a prelua pasagerii. Peste 4.000 de pietoni și-au pierdut viaţa anul trecut în Dhaka, din pricina accidentelor rutiere.

Brazilia își închide graniţa cu Venezuela

Un magistrat brazilian a decis duminică închiderea unui punct de trecere a frontierei cu Venezuela, pentru a opri migranţii. Cu toate acestea, luni, sute de venezueleni au trecut în Brazilia, pe jos, deoarece decizia instanţei nu urma să fie pusă în aplicare decât după judecarea unui apel.

Simpatizanţi ai guvernului venezuelean au ieșit luni în stradă, în Caracas, pentru a-și manifesta sprijinul faţă de președintele Nicolas Maduro, după atacurile cu dronă care au avut loc weekendul trecut. Președintele și-a surprins însă suporterii lipsind de la eveniment.

Papa Francisc susţine măsurile antiabuz adoptate de episcopii chilieni

Pontiful a scris într-un document remis luni presei de către Biserica Catolică chiliană că pașii făcut în cadrul conclavului de săptămâna trecută sunt „realiști și concreţi” și că el este încrezător că acești pași vor fi „decisivi”. După un conclav care a ţinut o săptămână, episcopii au cerut iertare și au declarat că nu au reușit să ajute și să le fie alături victimelor care au suferit „păcate grele și nedreptăţi comise [asupra lor] de către preoţi și alţi membri ai clerului.”

Măsuri extreme pentru a evita răspândirea pestei porcine africane în România

Autorităţile au pus la punct un plan prin care vor ucide mistreţii din Tulcea şi Constanţa, Insula Mare a Brăilei şi Balta lalomiţei, dar și pe cei din zonele de frontieră cu Ucraina, Republica Moldova și Ungaria. Măsurile se află în dezbatere publică timp de 10 zile. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Geronimo Răducu Brănescu, a anunţat, săptmâna trecută, că România se confruntă cu o evoluţie explozivă” a pestei porcine africane, existând 524 de focare în întreaga ţară. Specialiștii spun că boala, pentru care nu există nici vaccin, nici tratament, dar care nu este transmisibilă la om, avansează cu câte 20 de kilometri zilnic.

Cât s-a cheltuit la festivalul UNTOLD 2018

Peste 355.000 de oameni din ţară și din străinătate s-au distrat la Cluj-Napoca în cele patru zile cât a durat cel mai mare festival de muzică electronică din România. De patru ani încoace, evenimentul are un impact economic important asupra orașului. Un studiu realizat anul acesta de un conferenţiar al Universităţii Babeș-Bolyai arată participanţii la UNTOLD cheltuie „în jur de 25 de milioane de lei pe perioada festivalului pentru cazare, la care se mai adaugă încă 65 de milioane de lei, cheltuieli pentru altceva decât cazarea sau biletele de intrare”.

Casa Memorială „Elie Wiesel”, din Sighetu Marmaţiei, a fost vandalizată de antisemiţi

Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada Statelor Unite sunt primele instituţii de stat din România care au condamnat public vandalizarea casei memoriale a lui Elie Wiesel. În noaptea de vineri spre sâmbătă, casa din orașul Sighetu Marmaţiei a scriitorului american e origine română Elie Wiesel a fost acoperită cu înscrisuri antisemite și insultătoare, de către persoane deocamdată neidentificate. În zona în care se află imobilul există camere de supraveghere, iar imaginile urmează să fie analizate. Însă Poliţia a anunţat că există deja un cerc de suspecţi. Elie Wiesel, care a decedat în anul 2016, a supravieţuit Holocaustului și a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace. Scriitorul a fost numit membru al Academiei Americane de Artă şi Literatură, iar din 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. „Harta Europei se umple îngrozitor de repede cu noi locuri şi semne ale urii”, a transmis Christoph Heubner, vicepreşedinte al Comitetului Internaţional Auschwitz.