Esenţiale azi, 7 februarie

93

Cazul medicului italian fals ar putea dezvălui și alte fraude

Cazul Matteo Politi ar putea să scoată la lumină și alte cazuri de înșelăciune. Jurnaliștii TVR au verificat mai mulţi medici care operează la clinici private. Surprinzător, în două cazuri, numele nu apar în Registrul Medicilor din România.

Reprezentanţii clinicii Euromedical, pe site-ul căreia apăreau profilurile celor doi, Piero Fullone și Iris Moscovici, au transmis că ambii doctori sunt dentiști cu acte în regulă în ţările lor (Italia, respectiv Israel) și că nu au lucrat niciodată la ei în clinică, deși au avut discuţii pentru o colaborare.

Doi bărbaţi au murit miercuri din cauza gripei

Doi bărbaţi, în vârstă de 51 de ani, respectiv 53 de ani, au murit, miercuri, din cauza gripei. Potrivit Institutului de Sănătate Publică, ambii pacienţi aveau condiţii medicale preexistente și nu erau vaccinaţi antigripal. Numărul deceselor cauzate de gripă în acest sezon a ajuns la 91. În data de 30 ianuarie, ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat oficial epidemie de gripă.

Democraţii americani au organizat primele audieri privind schimbările climatice şi violenţa cu arme de foc

Bazaţi pe noua lor majoritate din Camera Reprezentanţilor, democraţii au organizat miercuri primele două audieri privind schimbările climatice şi violenţa cu arme de foc, după 8 ani de control republican.

„Republicanii nu mai pot spune că schimbările climatice nu există, pentru că locuitorii din întreaga ţară resimt zilnic efectele lor negative”, a scris preşedintele Comisiei privind Resursele Naturale, Raul Grijalva.

Jerrold Nadler, preşedintele Comisiei Juridice, a declarat că „epidemia de violenţe cu arme de foc este o criză naţională şi o ruşine în faţa străinătăţii”, citând datele oficiale care arată că, în 2017, s-au înregistrat circa 40.000 de astfel de decese (incluzând sinuciderile).

Franţa, supărată pe vicepremierul italian

Ministerul francez de externe a criticat miercuri o întâlnire dintre vicepremierul italian Luigi Di Maio şi liderii mişcării antiguvernamentale Vestele Galbene, din Franţa, acuzându-l pe politicianul de la Roma că subminează relaţiile dintre cele două ţări vecine. „Dl. Di Maio trebuie să aibă grijă să nu submineze, prin interferenţele sale repetate, relaţiile noastre bilaterale”, a declarat un purtător de cuvânt al MAE francez.

Luigi Di Maio, şeful Mişcării Cinci Stele (M5S), partid populist, s-a întâlnit cu liderul Vestelor Galbene, Christophe Chalencon, şi cu candidaţii de pe lista mişcării pentru alegerile pentru Parlamentul European. Di Maio a scris pe Twitter că „vântul schimbării” a trecut Alpii.

Brexit: Probleme cu frontiera irlandeză

Premierul britanic, Theresa May, se întâlneşte joi la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cu cel al Consiliului European, Donald Tusk, pentru a găsi o ieşire din impasul creat de respingerea de către Parlamentul englez a acordului privind Brexitul, a cărui renegociere liderii europeni o resping cu fermitate.

Acordul propus de negociatorii Brexit a fost respins de parlamentul londonez din cauza clauzei care prevede rămânerea Regatului Unit în uniunea vamală europeană şi alinierea Irlandei de Nord la norme ale pieţei unice europene până la o înţelegere mai bună, care să evite reapariţia unei „frontiere dure” între Irlanda şi Irlanda de Nord. Această clauză poate fi anulată numai prin acordul părţilor, ceea ce înseamnă că Regatul Unit nu ar putea ieşi din blocul comunitar fără acordul Uniunii Europene. Theresa May negociază cu Bruxelles-ul pentru a elimina această clauză controversată sau pentru a o înlocui cu un mecanism mai puţin constrângător.

Președinta partidului irlandez naţionalist Sinn Féin, Mary Lou McDonald, a cerut miercuri organizarea unui referendum de unificare a Irlandei în cazul unui Brexit fără acord, cerând respectarea Acordului din Vinerea Mare, încheiat în 1998, care prevede eliminarea controalelor la frontiera dintre Irlanda de Nord şi Irlanda.

Rusia s-a echipat cu arme care provoacă halucinaţii

Două nave rusești au fost echipate cu un sistem defensiv care, în timpul testărilor, le-a provocat unor subiecţi halucinaţii şi stări de vomă, din cauza efectului de dezorientare pe care-l produce. Dispozitivele se numesc Filin 5P-42 şi sunt mecanisme de „interferenţă vizuală şi optică”. Tehnologia a fost dezvoltată cu scopul de a orbi şi imobiliza adversarii. Alte două nave de război în construcţie vor fi echipate cu acest tip de armament.

Trump a nominalizat un apropiat pentru funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a desemnat miercuri seară pe David Malpass pentru funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale. Malpass, 62 de ani, în prezent subsecretar pentru afaceri internaţionale în cadrul Departamentului Trezoreriei din SUA, a fost consilier economic în echipa de campanie electorală a lui Donald Trump și este cunoscut pentru criticile sale la adresa acestei instituţii internaţionale.

Pentru a deveni preşedinte, el trebuie să primească aprobarea reprezentanţilor ţărilor care deţin controlul asupra consiliului de administraţie al instituţiei.

Postul de preşedinte al Băncii Mondiale este atribuit în mod tradiţional unui american, în timp ce şefia Fondului Monetar Internaţional îi revine unui european, în baza unui aranjament tot mai contestat de ţările emergente.

Rusia pregăteşte jurişti pentru dispute teritoriale pe Lună

Academia de Ştiinţe a Federaţiei Ruse şi Roskosmos, agenţia guvernamentală responsabilă de programul aerospaţial rusesc, recomandă începerea instruirii unor jurişti care să poată apăra interesele Moscovei în cazul unor dispute teritoriale pe Lună. Fostul director al Institutului de Tehnologii Aerospaţiale RUDN, Ghennadi Raikunov, a justificat această recomandare prin faptul că, în ultimii ani, unele companii internaţionale îşi revendică teritorii şi resurse pe Lună.

Iran: Lansare eșuată surprinsă cu ajutorul imaginilor din satelit

Imaginile surprinse prin intermediul unui satelit sugerează că o a doua încercare de a lansa un satelit în nordul Iranului a eșuat, deși racheta s-a ridicat de la sol cu succes. Eșecul lansării ar putea justifica lipsa unui comunicat public din partea Iranului pe acest subiect.

Erdogan atacă poziţia UE în criza venezueleană

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat Uniunea Europeană că vrea să-l dea jos de la putere pe președintele venezuelean, Nicolas Maduro, acţiune în contradicţie cu „democraţia”. „Știm acum cine este UE. (…) Vorbiţi despre alegeri și despre democraţie şi, apoi, cu violenţă și viclenie, vreţi să răsturnaţi un guvern”, a declarat Erdogan. El a calificat eforturile întreprinse pentru a-l determina pe Maduro să plece drept o „încercare de lovitură de stat pentru a-l scoate pe liderul ales din ţară şi de la putere”.