Esenţiale azi, 8 octombrie

67

Salariul mediu net a scăzut cu 75 de lei faţă de iulie

Câştigul salarial mediu nominal net a scăzut la 3.044 de lei în luna august a acestui an, un declin de 75 lei (-2,4%) faţă de luna iulie 2019. Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 4.981 de lei, cu 110 lei (-2,2%) mai mic decât în luna iulie. Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în extracţia cărbunelui, cu 14,7%, şi în fabricarea produselor, cu 10,1%. Cel mai mare salariu net a fost în sectorul IT (6.764 lei), iar cel mai mic, în confecţii (1.754 lei). Comparativ cu august 2018, salariile nete au crescut cu 14,1%.

România, în urmă cu ţintele de combatere a sărăciei și a analfabetismului

România este departe de a-şi atinge ţintele de eradicare a sărăciei, având cea mai mare rată de sărăcie a persoanelor încadrate în muncă din UE (17,4%). Procentul persoanelor cu vârsta între 18 şi 24 de ani care au abandonat de timpuriu școala a fost de 16,4% în 2019, unul dintre cele mai ridicate din UE. În zonele rurale, rata este de 27,1%, iar în rândul populaţiei rome, de 77%. 38,7% dintre copiii cu vârsta de până la 15 ani sunt analfabeţi funcţional. Nivelul sărăciei şi al excluziunii sociale din zonele rurale este de două ori mai mare decât cel din oraşe.

România nu își permite să renunţe rapid la cărbune

România nu își poate permite să renunţe rapid la producţia de energie electrică pe bază de cărbune, pentru îndeplinirea obiectivelor europene de combatere a efectelor schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de CO2. Acest lucru ar pune în pericol securitatea energetică a ţării, a declarat Doru Vișan, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Trump: „Voi distruge economia Turciei dacă depășește limitele.”

Preşedintele SUA, Donald Trump, a avertizat, luni seară, că „va distruge” economia Turciei dacă armata turcă „va depăşi limitele” prin incursiunea militară antikurdă din Siria. „Dacă Turcia va face vreun lucru pe care eu, în înţelepciunea mea măreaţă şi neegalată, îl consider a depăşi limitele, voi distruge total şi spulbera economia Turciei (am mai făcut acest lucru!)”, a scris Trump. Turcia a anunţat că va lansa o operaţiune militară în nord-estul Siriei, după ce a acuzat SUA că nu iau măsuri pentru a-i îndepărta pe luptătorii kurzi din zona de graniţă. Casa Albă a decis retragerea trupelor americane din regiune, invocând motive financiare. Un înalt oficial american a declarat că retragerea reprezintă o relocare a militarilor din raţiuni de securitate, și nu o „undă verde” pentru invadarea regiunii. Grupările kurde au acuzat Statele Unite de renegarea aliaţilor, avertizând că decizia va avea un „impact negativ major” asupra luptei contra ISIS.

Senatul SUA va sancţiona Turcia şi chiar va suspenda ţara din NATO dacă ţara va invada nord-estul Siriei şi va ataca forţele kurde, a declarat luni senatorul republican Lindsey Graham, susţinător al lui Trump. Senatorul republican Mitt Romney a avertizat că decizia va fi considerată „o trădare” a kurzilor şi face ca SUA să fie „un aliat nesigur”. Chris Murphy, un democrat, a calificat demersul drept „sinistru”, subliniind faptul că luna aceasta SUA i-au convins pe kurzi să înlăture dispozitivele militare împotriva Turciei, în condiţiile promisiunii de a continua să-i apere.

UE așteaptă „mai mult realism” din partea Londrei pe tema Brexitului

Uniunea Europeană aşteaptă „mai mult realism” şi „claritate” din partea Marii Britanii în privinţa Brexitului, a afirmat luni ministrul olandez de externe. Și premierul Finlandei, ţară care deţine preşedinţia Consiliului UE, a declarat că „propunerile Marii Britanii nu oferă soluţii la toate problemele”. Summitul UE pe tema Brexitului este programat pe 17-18 octombrie. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut Marii Britanii să formuleze propuneri acceptabile până la sfârşitul acestei săptămâni. Premierul britanic, Boris Johnson, a transmis liderilor europeni că decizia privind ieşirea Marii Britanii din UE le aparţine şi îi sfătuieşte să dezbată în detaliu oferta „foarte generoasă, dreaptă şi rezonabilă” a Londrei.

UE ia măsuri pentru apărarea avertizorilor de integritate

Consiliul Uniunii Europene a adoptat luni noi reglementări, ce vor intra în vigoare din anul 2021, privind protejarea activiştilor pentru integritate, urmând să fie create structuri speciale de raportare a abuzurilor atât în sectorul de stat, cât şi în mediul privat. „Uniunea Europeană le va garanta un nivel ridicat de protecţie activiştilor pentru integritate în domenii precum achiziţiile publice, serviciile financiare, actele de spălare de bani, siguranţa produselor şi a transporturilor, securitatea nucleară, sănătatea publică, protecţia datelor şi a consumatorilor”, se arată într-un comunicat.

Peste 100 de protestatari pentru mediu, arestaţi la Londra

Mişcarea de protest începută luni dimineaţă în capitala britanică s-a extins, blocând traficul din zona districtului Westminster şi determinând reţinerea de către forţele de poliţie a 135 de activişti, membri ai mişcării Extinction Rebellion. Protestele de la Londra, la care sunt așteptate 10.000 de persoane, fac parte dintr-un demers internaţional. Mişcarea de protest începută luni este programată să dureze două săptămâni. Manifestaţii similare celei de la Londra sunt organizate şi în Berlin, Viena, Amsterdam, Madrid şi în alte capitale ale lumii.

Treisprezece femei, decedate după naufragiul unei bărci cu migranţi

Trupurile neînsufleţite a 13 femei au fost recuperate luni după-amiază după naufragiul unei ambarcaţiuni ce transporta aproximativ 50 de migranţi, în apropierea insulei italiene Lampedusa. Alte persoane, printre care 8 copii, sunt date dispărute. Un număr de 22 de persoane au fost salvate. Pe de altă parte, nava organizaţiei nonguvernamentale spaniole Open Arms a localizat duminică seară o barjă de lemn cu 40 de migranţi şi, după distribuirea de veste de salvare, apă şi hrană, aşteaptă indicaţiile autorităţilor. În ambarcaţiune se află şi patru copii, unul având doar câteva luni.

Taxele plătite de bogaţi în SUA, la un minimum istoric

Pentru prima oară în istorie, anul trecut procentul taxelor plătite de cei mai bogaţi 400 de americani a fost mai mic decât cel plătit de oricare altă categorie din SUA. Taxele pentru bogaţi au scăzut la 23% în 2018, de la 70%, în 1950, și 47%, în 1980.

Olandezii au conceput un dispozitiv care curăţă oceanul de plastic

O organizatie nonprofit olandeză a reușit, după mai mulţi ani de teste, să dezvolte un prototip care să colecteze plastic din ocean. Sistemul este atât de eficient, încât captează și bucăţi de plastic de un milimetru.