Esenţiale azi, 9 august

47

SUA va impune sancţiuni Rusiei pentru atacul cu agent neurotoxic din Marea Britanie

Administraţia Trump a stabilit că Rusia este responsabilă de atacul cu agent neurotoxic comis în luna martie în Marea Britanie, vizându-l pe fostul agent secret rus Serghei Skripal, transmite Departamentul de Stat american, anunţând că Washingtonul va impune sancţiuni. Rusia a criticat noile sancţiuni ca fiind „draconice”. Guvernul britanic a salutat reacţia americană. Serghei Skripal și fiica sa, Yulia, au suferit probleme grave de sănătate după ce au fost otrăviţi cu Novichok în orașul englez Salisbury, în luna martie.

Canada va continua să preseze Arabia Saudită

Prim-ministrul canadian, Justin Trudeau, a declarat că va continua să pună presiune pe autorităţile saudite pentru ca acestea să respecte drepturile civile, însă a oferit aparent și un semn de pace spunând că regatul a progresat în privinţa respectării drepturilor omului.

Riyadhul le-a cerut în schimb tuturor studenţilor saudiţi care învaţă în Canada să revină în ţară până la sfârșitul acestei luni, generând astfel un haos logistic pentru studenţi, dar și pentru spitalele universitare în care lucrează mulţi dintre aceștia. Arabia Saudită este cea mai mare sursă de rezidenţi și cercetători medicali, precum și de stagiari, iar estimările pentru anul viitor spun că saudiţii vor ocupa nu mai puţin de 95% dintre locurile pentru rezidenţii internaţionali din Canada.

Japonia lărgește plaja de vârstă a noilor recruţi militari

Noii recruţi care se alătură armatei nipone vor petrece mai mult timp înrolaţi decât predecesorii lor, după ce autorităţile japoneze au decis să compenseze pentru lipsa militarilor amânând vârsta maximă de înrolare de la 26 la 32 de ani. Autorităţile și-au motivat decizia spunând că numărul de militari a scăzut ca urmare a declinului natalităţii.

Copiii salvaţi din peștera thailandeză au primit cetăţenie

Trei dintre băieţii captivi în peșteră și antrenorul lor vor primi cetăţenie thailandeză prin decizie guvernamentală. Cei patru erau apatrizi, deși s-au născut în Thailanda. Situaţia lor este tipică pentru „triburile de deal” care locuiesc în zone izolate din ţară și au un acces limitat la informaţie, inclusiv la aceea despre cum pot aplica pentru cetăţenia thailandeză. Cei 12 băieţi salvaţi s-au întors săptămâna aceasta la școală, după ce toţi, cu excepţia unuia, au petrecut 9 zile într-o mănăstire budhistă, o tradiţie pentru bărbaţii thailandezi care trec printr-un necaz.

Criza din Venezuela generează o criză de refugiaţi

SUA oferă 9 milioane de dolari Columbiei ca ajutor în gestionarea sutelor de mii de refugiaţi care vin din Venezuela, ţară afectată sever de o criză economică și politică aflată în desfășurare de un an și jumătate. Fluxul în creștere al refugiaţilor a determinat statul Ecuador să declare stare de urgenţă la graniţa sa cu Columbia. Scopul instituirii urgenţei este să faciliteze delegarea mai rapidă a medicilor și asistenţilor sociali pentru gestionarea nevoilor persoanelor migrante.

Soţia președintelui sirian se tratează de cancer

Prima doamnă a Siriei, Asma al-Assad, a început tratamentul pentru cancer mamar în stadiu incipient. O fotografie publicată de agenţia de stat SANA și de președinţia siriană o arată pe Asma al-Assad (42 de ani) conectată la o perfuzie și zâmbind spre soţul ei, președintele Bashar al-Assad, într-o cameră care pare a fi salonul unui spital.

Jurnalişti, reţinuţi în Belarus „pentru spionaj”

Trei jurnalişti care lucrează pentru publicaţii independente în Belarus au fost reţinuţi, marţi, fiind acuzaţi că ar fi accesat în mod ilegal informaţii de pe site-ul agenţiei de stat BelTA. Alţi doi au fost arestaţi miercuri. Între aceștia din urmă se află și un jurnalist de la Deutsche Welle. Grupările locale de activişti susţin că reţinerea celor trei face parte din strategia guvernului de a elimina presa independentă. Un purtător de cuvânt pentru secretarul general al Consiliului Europei a făcut apel la autorităţile belaruse să îi elibereze pe cei trei jurnalişti şi să conducă o anchetă transparentă. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe din Belarus a declarat că anchetarea celor trei nu are legătură cu libertatea de exprimare. „Este vorba despre o problemă juridică”, se arată într-un comunicat.