Esenţiale azi, 9 decembrie

86

Finlanda are un nou premier, cel mai tânăr din istoria sa

Social-democraţii din Finlanda, care conduc o coaliţie guvernamentală formată din cinci partide, au ales-o duminică pe Sanna Marin, ministrul transporturilor, în vârstă de 34 de ani, pentru funcţia de premier, urmând să fie cel mai tânăr prim-ministru din istoria ţării. Fostul premier, Antti Rinne, a demisionat după i-a fost retras sprijinul politic din cauza modului în care a gestionat o grevă a poştaşilor.

Hackeri ruși au intervenit în campania prezidenţială franceză din 2017

Hackeri având legături cu serviciul de informaţii al armatei ruse au fost implicaţi în piratarea unor e-mailuri ale echipei de campanie a lui Emmanuel Macron în timpul prezidenţialelor din Franţa din 2017, transmite cotidianul Le Monde. Dezvăluirile apar cu două zile înaintea vizitei la Paris a preşedintelui rus, Vladimir Putin, pentru un summit privind conflictul din Ucraina. Rusia a negat orice implicare în campania prezidenţială din Franţa, la fel ca şi în altele.

Manifestaţie la Minsk împotriva unificării cu Rusia

Circa 1.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Minsk, capitala Belarusului, împotriva unui proiect controversat de alipire mai accentuată de Rusia, pe fondul speculaţiilor legate de unificarea celor două ţări. Manifestaţia neautorizată a avut loc în timp ce preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, se afla sâmbătă la Soci, în Rusia, pentru a discuta despre acest proiect cu președintele rus, Vladimir Putin.

Istanbul: arestări la un protest împotriva violenţei asupra femeilor

Poliţia din Istanbul a arestat duminică mai multe persoane, în contextul unui protest împotriva violenţei asupra femeilor, printre acestea numărându-se şi Fidan Ataselim, lidera grupului feminist Platforma „Vom opri feminicidul”. Forţele de ordine au folosit şi gaze lacrimogene în timpul intervenţiei. Violenţa asupra femeilor este o problemă extrem de răspândită în Turcia. Anul trecut, 440 de femei au fost omorâte, mai mult de un sfert dintre ele de către propriul soţ.

Șase militari, răniţi într-un atac cu rachete la Bagdad

Șase militari au fost răniţi în această dimineaţă, după ce patru rachete au lovit o bază militară din Bagdad ce găzduiește militari și diplomaţi americani. Răniţii fac parte din unităţile de elită antiteroriste, unica forţă irakiană antrenată şi înarmată de SUA. Acest atac este cel de-al nouălea înregistrat în ultimele şase săptămâni asupra unor baze americane din Irak. SUA, care atribuie atacul facţiunilor armatei irakiene susţinute de Iran, are în vedere desfăşurarea a 5.000-7.000 de soldaţi suplimentari în Orientul Mijlociu.

Hong Kong: Manifestaţie masivă pentru drepturile omului

Sute de mii de demonstranţi s-au strâns duminică pe străzile din Hong Kong pentru un marş pașnic în favoarea drepturilor omului. Manifestanţii au cerut, printre altele, vot universal pentru alegerea liderului guvernului local. Autorităţile au aprobat manifestaţia, pentru prima dată după 18 august. Tabăra pro-democraţie a înregistrat o victorie covârşitoare în alegerile locale, obţinând 90% din cele 452 de locuri în consiliile districtuale, într-un scrutin cu o prezenţă la vot fără precedent. Anterior în cursul zilei de duminică, poliţia a arestat 11 persoane pentru „posesie de armă de foc fără permis”. Aproximativ 6.000 de persoane au fost arestate în timpul protestelor din Hong Kong în ultimele şase luni, peste 30% dintre cei arestaţi având vârste cuprinse între 21 şi 25 de ani.

Instituţiile guvernamentale chineze, obligate să nu mai folosească tehnologie străină

În următorii 3 ani, instituţiile guvernamentale chineze trebuie să înlocuiască cu produse chinezești toate PC-urile și componentele software de origini străine. Din câte se știe, este prima directivă publică pe care China o dă în acest sens și are potenţialul de a afecta numeroase companii americane, precum Microsoft, Dell și HP. Analiștii estimează că vor trebui înlocuite între 20 și 30 de milioane de echipamente.

Protestele continuă în Chile

Mii de persoane au manifestat vineri la Santiago de Chile, în cea de-a 50-a zi de proteste. Manifestanţii au fluturat un imens drapel chilian pe care a fost desenat un ochi închis, simbol al celor aproape 300 de persoane rănite la ochi de focurile de armă ale poliţiei din cursul ultimelor proteste. Chilienii protestează faţă de inegalităţile sociale, într-o ţară cu o economie prosperă, unde statul a eşuat în domeniul educaţiei, sănătăţii şi cel al sistemului de pensii.

Noua Zeelandă, devastată de furtuni

Noua Zeelandă a fost lovită în weekend de furtuni puternice, iar Insula de Nord se confruntă cu risc de tornadă, după ce alunecările de teren și inundaţiile au făcut ravagii în Insula de Sud. Aproximativ 1.000 de turiști sunt blocaţi în Sud după ce mai multe orașe au fost izolate din cauza drumurilor distruse. Există temeri că ar putea dura luni până la eliberarea drumurilor. Duminică, peste 300.000 de fulgere au lovit ţara.

Cel puţin o persoană a murit, mai multe au fost rănite, iar altele sunt date dispărute după erupţia de astăzi a vulcanului de pe White Island, în nordul Noii Zeelande, unul dintre cei mai activi din ţară.

Capitala Australiei, învăluită de un nor de fum toxic

Capitala Australiei, Canberra, a fost învăluită duminică de un nor de fum toxic, în timp ce pompierii se luptă cu peste 140 de incendii de vegetaţie. Estul Australiei se confruntă de trei luni cu incendii devastatoare – o consecinţă, potrivit oamenilor de ştiinţă, a secetei prelungite şi a încălzirii globale. Printre acestea se află şi un „megaincendiu”, care mistuie circa 250.000 de hectare, în apropiere de Sydney. Se estimează că 2 milioane de hectare au fost afectate de incendii – echivalentul a jumătate din suprafaţa Elveţiei.