Esenţiale de weekend

49

România, ultima în UE la cheltuielile de sănătate

România, ultima în UE la cheltuielile pentru sănătate

Atât în privinţa procentului din PIB al cheltuielilor pentru sănătate, cât și în privinţa sumelor pe cap de locuitor, România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană, arată datele publicate joi de Eurostat. Ponderea cea mai mare din PIB, de peste 11%, a fost înregistrată în Franţa și în Germania, iar cheltuieli pe cap de lo

cuitor de peste 5.000 de euro au fost înregistrate în Luxemburg și în Suedia.

Veniturile bugetare au înregistrat un minimum istoric

Conform datelor Eurostat, în 2017, România s-a plasat pe penultimul loc între statele Uniunii Europene în ceea ce privește ponderea veniturilor bugetare în PIB. Cu doar 25,8%, ponderea din ţara noastră a fost mai mare doar ca a Irlandei. La polul opus se situează Franţa (48,4%) şi Belgia (47,3%), urmate de grupul scandinav, Danemarca (46,5%), Suedia (44,9%) şi Finlanda (43,4%).

ANAF verifică persoanele fizice care au achiziţionat mașini second hand

Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) verifică toate persoanele fizice care au achiziţionat mai mult de două mașini pe an și care au devenit intermediari. Măsura face parte din operaţiunea de verificare a achiziţiilor intracomunitare, iar inspectorii vor reţine pentru verificări mașinile second hand achiziţionate de intermediari. Un număr de 38 de companii românești au fost identificate de autorităţi după ce acestea au cumpărat mașini second hand în valoare de 180 de milioane de lei și s-au sustras de la plata impozitelor.

Ministerul Muncii lansează o bursă a locurilor de muncă

Începând cu luna ianuarie, Ministerul Muncii va lansa o bursă a locurilor de muncă din partea patronatelor din România, pentru românii din diaspora, cu scopul de a-i aduce din nou în ţară.

„Speranţa mea este să găsim persoane care să acceadă din străinătate la locuri de muncă din România și să se întoarcă acasă la copiii și la familiile lor”, a declarat ministrul de resort, Marius Budăi. Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a explicat că are în vedere limitarea la 5 ani a dreptului de a lucra într-o ţară membră a Uniunii Europene (UE), în contextul în care angajaţii plecaţi din România nu se mai întorc „în veci”.

7 milioane de români, în prag de sărăcie

Institutul Naţional de Statistică a dat publicităţii date care arată că 7 milioane de români se află în risc de sărăcie, iar o treime din populaţia ţării trăiește în case cu pereţi mâncaţi de igrasie și cu toalete în curte. Una din trei persoane nu are bunuri de folosinţă îndelungată, adică maşină de spălat rufe, televizor color, telefon, calculator sau autoturism. Datele arată că cei mai săraci români sunt în Oltenia și în Moldova.

Proteste violente la Paris

Potrivit autorităţilor franceze, în cadrul protestelor violente care au avut loc la Paris sâmbătă, cel puţin 110 persoane au fost rănite, iar peste 270 au fost reţinute. Oficialii au anunţat că peste 100.000 de persoane au protestat în Paris, Bordeaux, Brest, Toulouse, Montpellier, Lille şi Marsilia. Ca urmare, 20 de staţii de metrou au fost închise.

Proteste violente au avut loc și la Bruxelles, unde zeci de persoane au fost reţinute vineri, iar mulţimea a fost dispersată cu tunuri de apă și gaze lacrimogene. În cadrul manifestaţiilor, protestatarii au fost deosebit de violenţi, două mașini de poliţie fiind incendiate.

Extrema dreaptă câștigă locuri în parlamentul din Andaluzia

Partidul de extrema dreaptă Vox a câștigat 12 din cele 109 locuri în parlamentul regional din Andaluzia, în urma alegerilor de duminică, devenind primul partid de extrema dreaptă care câștigă locuri într-un parlament regional din Spania, de când s-a încheiat dictatura militară în 1975. Partidul Socialist, aflat la guvernare, a câştigat cele mai multe locuri, în număr de 33, însă are o majoritate redusă semnificativ. Victoria partidului Vox este ultima din valul naţionalist care a cuprins Europa.

Românii ar accepta mai degrabă un evreu în familie decât un musulman

Un studiu Pew Research arată că Europa este împărţită de diferenţe puternice în atitudinile publice faţă de religie, faţă de minorităţi și faţă de problemele sociale, cum ar fi căsătoria homosexuală și avortul. În comparaţie cu cetăţenii Europei Occidentale, mai puţini locuitori din Europa Centrală și de Est ar accepta musulmani sau evrei în familiile sau în cartierele lor, ar extinde dreptul la căsătorie cuplurilor gay sau ar lărgi definiţia identităţii naţionale pentru a include oameni născuţi în afara ţării.

De exemplu, 29% dintre români au declarat că ar accepta un musulman în familie, în timp ce procentul crește la 39% când e vorba de a accepta un evreu.

Beniamin Netanyahu, acuzat de corupţie

Poliţia din Israel a recomandat punerea sub acuzare a prim-ministrului Beniamin Netanyahu şi a soţiei sale, Sara, ambii fiind acuzaţi de fraudă și dare de mită. Reacţia premierului nu a întârziat să apară, acesta declarând că „recomandările au fost emise înainte să se înceapă investigaţia”. În luna februarie, autorităţile au recomandat punerea sub acuzare în cazul a încă două investigaţii de corupţie.

A scăzut rata fumatului în Statele Unite

Numărul adulţilor americani care fumează a ajuns la 14% din totalul populaţiei adulte, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, în scădere de la 15,5%, în 2016. În 1965, 42,4% din populaţia adultă americană era fumătoare. Iniţiative precum creșterea preţului tutunului, educarea consumatorilor cu privire la pericolele fumatului și eforturile de a ajuta oamenii să renunţe sunt principalii factori care au dus la declin, susţin autorităţile.

CIA îl leagă pe prinţul saudit de moartea jurnalistului

Prinţul saudit Mohammed bin Salman i-a trimis cel puţin 11 mesaje text celui mai apropiat consilier al său, Saud al-Qahtani, care a supravegheat echipa de mercenari care l-a ucis pe jurnalistul Jamal Khashoggi, atât în orele de dinainte, cât și în cele de după moartea acestuia, potrivit unei evaluări secrete a CIA. Raportul arată că prinţul Mohammed „îl viza personal” pe Khashoggi şi că „probabil a ordonat moartea sa”. Saud al-Qahtani, demis şi acuzat oficial în Arabia Saudită pentru că a jucat un rol central în această crimă, se află printre cei 17 saudiţi incluşi pe lista cu sancţiuni a Trezoreriei americane.

China și SUA, armistiţiu de 90 de zile în războiul comercial

Statele Unite și China au ajuns la un armistiţiu de 90 de zile în disputa comercială care a afectat pieţele financiare și a ameninţat creșterea economică mondială. Înţelegerea dintre președintele Donald Trump și liderul chinez Xi Jinping a avut loc la summitul G20 de la Buenos Aires.

Trump a fost de acord să renunţe la planurile de majorare a taxelor vamale de la 10% la 25% pentru produse importate din China în valoare de 200 de miliarde de dolari, iar chinezii au convenit să cumpere o cantitate substanţială de produse agricole și nu numai din Statele Unite, pentru a reduce deficitul comercial uriaș al Americii cu China, a informat Casa Albă.