Raport ONU: Unde costă cel mai mult să ai acces la Internet?

15

Un raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite a dezvăluit existenţa unor decalaje majore între costurile pentru accesul la Internet de mare viteză, în ţările lumii, scrie BBC.

   

    Cel mai mult plătesc pentru Internet locuitorii Republicii Centrafricane, unde o conexiune broadband fixă poate costa până la de 40 de ori un salariu mediu lunar. La antipod, în Macao (China), o conexiune la Internet poate costa chiar şi 0,3% din venitul lunar mediu.

    "Furnizarea de servicii de Internet la un preţ accesibil este cea mai mare provocare a noastră," a declarat, pentru BBC, dr. Hamadoun Toure, secretarul general al Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU). Statisticile au fost făcute publice înainte de summitul ONU privind Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), care va avea loc în New York, pe 19 septembrie. Datele nu sunt o veste bună pentru cei responsabili cu îndeplinirea obiectivului de răspândire a accesului la Internet, la nivel global, deoarece este posibil ca ţinta fixată de ODM să nu fie atinsă.

    Toure subliniază totuşi că astăzi peste 30 de ţări au legiferat accesul la Internet ca drept al cetăţeanului, iar organizaţia pe care o conduce militează pentru răspândirea acestui tip de politică. "Accesul la Internet, ca acces la informaţie, ar trebbui să fie un drept universal," a conchis Toure.