Sarkozy caută la Vatican pacea cu francezii catolici

23

Vineri, preşedintele francez Nicholas Sarkozy va fi primit de Papa Benedict al XVI-lea, într-o vizită care are drept scop clarificarea neînţelegerilor privind expulzarea rromilor din Franţa.

   

    Vizita preşedintelui francez are loc cu 18 luni înainte de alegerile prezidenţiale, motiv pentru care presa franceză a speculat că Sarkozy ar fi interesat de voturile catolicilor. Imediat după incidentul expulzărilor, aflat la reședinţa sa de vară, Papa i-a încurajat în franceză pe cei prezenţi la rugăciunea Angelus, să se "acomodeze diversităţii umane legitime." Publicaţia La Croix consideră că vizita lui Sarkozy la Vatican este determinată de acel mesaj papal, care a fost interpretat la data respectivă drept o critică indirectă a politicii franceze de expulzare a rromilor. 

    Deputatul francez Jacques Remiller crede însă că "declaraţiile Papei Benedict al XVI-lea nu trebuie interpretate ca o critică," și apreciază, cu referire la expulzarea rromilor, că "măsurile de securitate din vara acestui an au provocat probleme în rândurile catolicilor, pe care preşedintele vrea să le rezolve rapid."

    Ultima vizită a preşedintelui francez la Vatican a avut loc în iunie, când cei doi lideri au discutat despre problema protecţiei copiilor nenăscuţi, relatează Catholic News Agency. Sarkozy s-a mai aflat în vizită la Vatican şi în decembrie 2007, când a prezentat conceptul de "laicitate pozitivă", care "nu consideră religiile drept un pericol, ci drept un atu" şi pune în valoare credinţa în Dumnezeu.