Statele UE coboară în Indexul Libertăţii Presei

16

Uniunea Europeană se află pe o pantă descendentă în ceea ce priveşte respectarea libetăţii presei.

   

    Potrivit Indexului Libertăţii Presei 2010, alcătuit de organizaţia neguvernamentală Reporters sans Frontieres (RSF), mai mult de jumătate din cele 27 State Membre au obţinut scoruri mai mici faţă de anul trecut. Aceasta deşi trei state ale UE sunt recunoscute ca fiind cele mai libere ţări din lume în ceea ce priveşte exprimarea presei.

    Nu mai puţin de 13 din cele 27 de ţări ale UE se situează între primele 20 de locuri ale clasamentului. Alte 14 state se află după locul 20 şi câteva se află la coada clasamentului. Potrivit EUobserver, care citează studiul, jurnaliştii din Franţa şi Italia au cunoscut o înrăutăţire a condiţiilor profesionale, cele două ţări aflându-se între cele mai slab clasate din UE. Finlanda, Suedia şi Olanda se află la polul opus al clasamentului.

    "Mai mult ca niciodată, observăm că dezvoltarea economică, reformele instituţiilor şi respectarea drepturilor omului nu merg în mod obligatoriu împreună", a subliniat Jean-Francois Julliard, secretar general al organizaţiei RSF, comentând a noua ediţie a clasamentului. Secretarul a declarat că "este îngrijorător să se constate că unele state membre ale Uniunii Europene continuă să piardă locuri în clasament. Este urgent ca ţările europene să îşi regăsească statutul de exemplaritate."

    România a scăzut anul acesta cu două locuri faţă de 2009, ajungând pe poziţia 52. RSF notează că, în prezent, guvernul român consideră că presa este o ameninţare la securitatea naţională şi plănuieşte să întreprindă acţiuni de cenzură.