Statul pe scaun dăunează şi celor care merg la sală

194

    Indiferent dacă fac sau nu sport în timpul liber, persoanele care petrec multe ore pe zi stând pe scaun se supun unor riscuri semnificative de îmbolnăvire, scrie ziarul Gândul.

    Un studiu publicat de American Cancer Society în American Journal of Epidemiologiy arată că femeile care stau aşezate mai mult de şase ore pe zi prezintă un risc de mortalitate prematură cu 37% mai ridicat decât cele care stau aşezate mai puţin de trei ore pe zi. În condiţii similare, riscul pentru bărbaţi creşte cu 17%. Evoluţia nu a fost influenţată de orele de sport practicat în timpul liber.

    Un studiu mai vechi confirmă că sedentarismul creşte riscul de deces cauzat de dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Acest risc poate fi corelat cu scăderea secreţiei lipazei lipoproteice, o enzimă care ajută la arderea grăsimilor, ca urmare a repausului.

     Mai mult, potrivit explicaţiilor oferite de profesorul Peter Katzmarzyk, de la Institutul Pennington Biomedical Research (SUA), statul aşezat pe perioade lungi de timp cauzează dereglări ale metabolismului. "Nivelul hormonilor şi al lipidelor se schimbă chiar şi după o singură zi în care o persoană a stat aşezată pentru mult timp", spune profesorul Katzmarzyk, citat de Gândul.