Bodo, de la Proconsul s-a pocăit. Faptul a devenit știre în momentul în care crestintotal.ro a publicat pe 16 noiembrie un interviu cu Bodo, în care acesta spunea: „Este adevărat, m-am pocăit şi botezat aproximativ acum 7 luni, împreună cu soţia mea, Loredana, şi Dida Drăgan, în Biserica Râul Vieţii de către Pastorul Răzvan Mihăilescu, un om ales.”

Tabloidele au semnalat prompt știrea în tonuri relativ similare, care trădează lipsa de exerciţiu în scrierea unor asemenea știri. Ziariștii cu pricina nu se puteau hotărî dacă Bodo a apostaziat sau dacă, din contră, abia acum s-a pocăit, dacă s-a lepădat de credinţă sau dacă abia acum a devenit cu adevărat credincios. Și asta pentru că în România, mai popular așa, dar și printre oamenii culţi, mai mult Ortodoxia înseamnă creștinism.

Bodo a fost intervievat și de Europa FM ieri dimineaţă. Oamenii au vrut să-l întrebe direct dacă e adevărat. Dar când Bodo a vorbit despre plusul spiritual din viaţa sa, de când nu mai e ortodox, realizatorii au fost încurcaţi. Poate că nu au vrut telefoane la CNA cu plângeri că l-au lăsat pe Bodo să compare biserici. Totuși, fragmentul acela de interviu mi-a arătat mai degrabă ce ușor se sperie oamenii când unul, care era la fel cu ei, se schimbă și pretinde că îi e mai bine acum. Accentele ironice, cu care este asortată adesea o știre cu iz religios în presă, n-au lipsit nici de data asta. Dar nu comentez acum.

Am ales să scriu despre știrea asta din alte motive decât cele de mai sus. Știrea a avut pentru mine două puncte de interes. Primul este că o vedetă autohtonă are curajul să-și schimbe religia și să vorbească fără complexe despre asta în spaţiul public românesc, unde se vede cu ochiul liber că tema e abordată adesea cu jenă ori în spectrul dubioșeniei.

Bodo n-a dat deloc semne de jenă când a fost intervievat de Europa FM. Ba dimpotrivă a vorbit extrem de relaxat și încântat despre decizia sa și despre noua sa viaţă. Un lucru foarte de apreciat, mai ales dacă Bodo va rămâne consecvent și nu se va despărţi de Dumnezeu, spre bucuria ironicilor, cum s-a despărţit de Ioana Băsescu.

În al doilea rând, știrea m-a făcut curios. Adică am vrut să știu ce l-a motivat și cum a ajuns ”un bad boy al muzicii românești”, dacă e drept ce zice Libertatea, să ia o decizie de schimbare așa de radicală. Ce am aflat este că schimbarea a fost un proces de câţiva ani, la care a contribuit influenţa prietenilor și a soţiei. Bodo nu e primul din Proconsul care se botează la neoprotestanţi. Alţi doi colegi au făcut asta acum 5 ani. Actuala soţie a lui Bodo era și ea atrasă către această biserică.

În plus, în biserica din București pe care o frecventează, Bodo spune că a găsit muzică de închinare contemporană, iar pastorul e un om „ales”. Din interiorul bisericilor evanghelice, se ivesc și alte nuanţe care arată, benefic nouă zic eu, că subiectul e complex. Cu alte cuvinte, unii evanghelici definesc pocăinţa altfel decât Biserica Râul Vieţii, unde a fost botezat Bodo.

După o întâlnire creștină importantă din 2008, la Sala Palatului, cu renumitul speaker Josh McDowell, a urmat un concert Proconsul. Unul dintre pastorii prezenţi acolo scria, citat pe blogul Soli Deo Gloria: „Dragi prieteni, dacă pocăinţa ar fi așa de ușoară ca înlocuirea cuvântului „iubito” cu “Isuse” într-un cântec, cred ca mulţi s-ar pocăi. Dumnzeu știe ce este în inima fiecăruia, nu judecăm pe nimeni.” Piesa Pentru tine a formaţiei Proconsul are două variante: Pentru tine, iubito și Pentru tine, Isuse.

Foto: captură YouTube

Norel Iacob
Pentru Norel Iacob, studiile universitare și post universitare în domeniul religiei au reprezentat mijloace pentru a interacționa mai bine cu vastul domeniu al spiritualității umane. Iar din pasiunea pentru comunicare relevantă în acest domeniu, la scurt timp după terminarea studiilor, s-a implicat în media, realizând emisiuni TV și radio. Din 2009, este redactorul-șef al revistei Semnele timpului.