Într-un gest necaracteristic, Cristian Chivu, jucător român de fotbal la Internazionale Milano, a lovit un adversar în timpul jocului. Arbitrul nu a observat, așa că jocul a continuat fără nici o sancţiune. Ulterior, judecătorul sportiv i-a dictat o suspendare de patru etape.

După meci, într-un interviu, Cristi Chivu s-a arătat foarte afectat. Cuvintele lui nu au fost deloc echivoce, iar capul plecat, privirile stânjenite, pauzele grele erau mărturia remușcărilor: “Sunt aici pentru că vreau să îi cer scuze lui Marco [Rossi]. Cu puţina demnitate care mi-a rămas, vreau să-i cer scuze public … îmi pare rău pentru ce am făcut.” 

Poate socotim că ne ocupăm de lucruri care, în sine, sunt mai serioase decât fotbalul, cu toate acestea nu cred că am trecut prea des prin momente de intensitatea și miza unei partide din campionatul italian. Dar, privind pe jucătorul român care nu și-a scuzat în nici un fel ieșirea nervoasă, mă simt rușinat pentru orice ocazie în care eu am greșit și apoi am căutat scuze.

“Le cer iertare celor care au văzut meciul,” a continuat Cristi Chivu. Adunându-și puterile, el a mai apucat să spună: “… dar mai ales celor două fete ale mele, care poate într-o zi vor vedea aceste imagini”, după care vocea i s-a sugrumat și a ieșit din cadru, plângând.

Așa cum era de așteptat, comentatorii și publicul au interpretat foarte variat atât incidentul, cât și mărturisirea lui Chivu. Nu sunt în măsură să dau un verdict. Ar fi însă lamentabil dacă aceste discuţii ar distrage atenţia de la ceea ce este important, și anume că gestul a fost inadmisibil, iar cererea de iertare, admirabilă.

Am încrederea că Natalia și Anastasia, fetele lui Chivu, vor ajunge să-l preţuiască mai mult pe tatăl lor atunci când îi vor vedea capul plecat și ochii în lacrimi. Și cred că există încă destul bun-simţ și demnitate pentru ca acest moment să marcheze viaţa multora, mai ales că mulţi dintre noi avem nevoie să mărturisim greșeli serioase, săvârșite în domenii importante ale vieţii.

 

 

 

 

 

 

Adrian Bocăneanu este director de Relaţii Externe în cadrul Centrului Media Adventist și scrie pentru rubrica ST Guest Contributors.